Siirry pääsisältöön

1.996 tarinaa elämästä

Ulkosuomalaiset Blogit täytti 9-vuotta. Kirjoitin asiaankuuluvasti onnittelut ryhmään ja jäin miettimään, että onhan tässä tosiaan tullut kirjoitettua tovi jos toinenkin. Tekstejäkin on ehtinyt syntymään 1.995, tämä on sitten se teksti 1.996. Jos lasketaan ne ekan blogin tekstit mukaan, ollaan jo pitkälle päälle kahden tuhannen kirjoituksen. 


Vuosiin on mahtunut kaikenlaista. Olihan meillä silloin kun aloitin kolme vaippaikäistä lasta ja nyt ne samat tyypit on teinejä. Just kuluneella viikolla istuin ystävän kanssa oluella ja muisteltiin aikaa jolloin meillä kommunikoitiin PECS-kortein ja hätätilassa niitä piirrettiin auton hansikaslokerosta löytyville tarralapuille. Päivät kuluivat terapiaklinikan odotushuoneissa ja läheisissä puistoissa – odottaessa. Elämä pyöri lasten ympärillä ja minä katosin sinne jonnekin. 


Lapset eivät tule käyttöohjekirjan kanssa ja vaikka vanhemmuudesta ja lapsista on kirjoitettu lukemattomia ja taas lukemattomia kirjoja Dr Spockista Anna Wahlgrenin lapsikirjaan, ei kukaan osaa kertoa minkälaista on olla vanhempi. Erityislapsiin nekään vähät ohjeet harvemmin toimivat. Ehkä mun pitäis kirjoittaa kirja kaikista niistä hyvää tarkoittavista neuvoista joita en koskaan pyytänyt, ja jotka eivät toimineet huolimatta siitä että Pertti-Einarin, Billy-Bobin ja Mirja-Varpulin äiti tiesi että tämä ratkaisee kaiken. Ne vuodet olivat täynnä turhautumista siihen ettei mikään koskaan mennyt niin kuin kirjoissa luvattiin. Useimmiten ajattelin, että en vain yrittänyt ja tahtonut tarpeeksi. 

Vuosien mittaan lapset aloittivat alakoulun, sitten yläkoulun ja vuosi sitten lukion. Vuoden päästä meillä on kaksi lukiolaista ja vanhin suorittanee lukionsa loppuun yliopistossa. Näiden vuosien aikana olen ehtinyt istumaan aika monessa erityisopetussuunnitelma ja mukautetun opetuksen suunnittelupalaverissa. Matkan varrella vanhemman rooli on muuttunut tukijan ja kuuntelijan rooliksi kun lapsi opettelee itse tekemään omaa koulutustaan koskevia päätöksiä. Minua tarvitaan lähinnä polkemaan jalkaa ja vaatimaan tarvittaessa. Onneksi se on nykyään aika harvoin. 


Kun kaikki kolme oli saateltu koulutielle oli mun aika palata työelämään. Sekään ei mennyt ihan oppikirjamallin mukaan vaan aika kauan jouduin etsimään omaa paikkaani, sellaista joka mahdollistaisi työskentelyn ja perheen yhdistämisen. Lopulta päädyin yrittäjäksi ja se on osoittautunut oikeaksi valinnaksi. Kun itse vastaa aikatauluistaan voi osallistua myös koulun nokkahuilukonsertteihin ja vanhempainyhdistyksen toimintaan. Tuntuu jotenkin hullulta että olen viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut perustamassa kahta vanhempainyhdistystä ja toiminut erilaisissa hallitusrooleissa saman ajan. Viimeiset vuodet olen tosin ollut koulupiirin vanhempainyhdistyksen hallituksessa ja ensi vuonna minun tehtäväni on tukea kymmenen koulun vanhempainyhdistysten toimintaa.  


Turhautuminen ja riittämättömyyden tunne on vähitellen vaihtunut ylpeydeksi ja huoli on useimmiten korvautunut huumorilla sillä komiikalta on meidän perheen elämässä mahdotonta välttyä. Pojat pitää huolen siitä että koulukuraattori, oppilanohjaaja, kouluterveydenhoitaja ja reksi on tallennettuna mun puhelimeen. Erityisopettajaltakin tuli jo viestiä, vaikka koulun alkuun on vielä kuukausi. Oma toive, sellainen hiljainen, on että tuo nuorimmainen pysyisi syksyllä koulussa vähän paremmin kuin keväällä. Keväällä oli aina välillä vitsit aika vähissä ja perkeleet pinnassa, kun puhelimen näytöllä vilkkui aina kouluterveydenhoitajan numero ja lapsella oli milloin aivoinfarkti, umpilisäkkeentulehdus, murtuma tai mahdollisesti sydänoireita. Uusi ja innokas terveydenhoitaja kun meni aina mukaan juttuun, kun lapsen OCD oli vakuuttanut lapselle, että alhainen verensokeri, nyrjähtänyt nilkka, päänsärky tai ilmavaivat olivat jotakin aivan muuta. Ihan oikeasti lapsella on kohtuullisen haastava migreeni, joka jo sellaisenaan aiheuttaa poissaoloja ja se pakko-oireinen häiriö. Amerikkalaisessa koulussa kun kotiin soitetaan herkästi, sillä mitäs jos… mitäs jos sillä onkin joku tappava hyppykuppa. 

Moni asia on muuttunut näiden vuosien aikana. Lapset on kasvaneet, koirat on vaihtuneet, uusi kissa tullut taloon. Koti on sama kuin ennenkin ja elämä aika ihanaa. Sellaista ihanan tavallista arkea, josta muistan haaveilleeni vuosia sitten. 



Kommentit

  1. Ihana hyvänmielen juttu. Teidän elämää on niin mielenkiintoista seurata. Onnea lapsillenne seuraavalle kouluvuodelle! Tyttäresi opinnoista olisi kiva lukea enemmänkin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...