Siirry pääsisältöön

yhdeksän myrskyn viikko

Martta ja sen eka joulukuusi


Viimeisten seitsemän päivän aikana meillä on ollut yhdeksän myrskyä ja oksennustauti. Myrskyjen ja oksennustaudin välillä on tietynlaista samankaltaisuutta sillä useimmiten sen odottaminen on pahempaa kuin itse todellisuus, ja kun se viimein on ohitse voi huokaisten todeta että eihän se nyt kai niin kamalaa kai ollutkaan. Ainakin yleensä.

jannujen puolivuotissynttärikakku on edelleen syömättömänä jääkaapissa


Torstaiaamuna ulkona näytti sotatantereelta, osa kouluista oli suljettu ja meidän koulu lupasi vastaanottaa lapset sähköttömään kouluun. Itse ajelin kaatuneita puita ja katkenneita oksia kierrellen töihin.  Me päästiin helpolla. Meillä oli sähköä, työtä ja koulu. Me ei jouduttu leiriytymään kylmässä talossa niin kuin moni muu.

Mietin tätä odotuksen ja todellisuuden välistä yhteyttä perjantain ja lauantain välisenä yönä tuulen ujeltaessa nurkissa, mun vaihtaessa lasten lakanoita ja tyhjentäessä ämpäriä ännättä kertaa... ”Eihän tää nyt niin kauheeta loppujen lopuksi olekaan.”



Sunnuntaina olin valmis pyörtämään puheeni kun se oksentaminen alkoi uudestaan. Muistin olevani vatsatautinoviisi. Meillä on viimeisten vuosien aikana ollut korkeintaan yhden käden sormilla laskettava määrä vatsatauteja ja nekin on kaikki olleet nopeita ja osuneet korkeintaan kolmeen viidestä. Tälläkin kertaa yksi vältti taudin kokonaan. K:n tauti oli ripeä ja helppo. Mä sairastin perjantaista maanantaihin ja M saman pätkän. Ensimmäistä kertaa elämässäni on vatsatauti kestänyt pidempään kuin vuorokauden.

Viime viikonloppuna jäi väliin kahdet juhlat; naapurin pojan synttärit ja toisen naapurin viinibileet. Viime viikonloppuna jäi väliin tyttöjenilta ja toisten tyttöjen öljybileet. Sunnuntaina jäi välistä kirkko ja lasten joulukonserttiharkat.

tää on ollut tuttu näkymä viimeiset neljä päivää

Oli tässä taudissa jotakin hyvääkin. Martta nautti siitä että se sai maata mun kainalossa neljä päivää putkeen. Kuuma sille tuli, mutta makasi silti. Ja sit K pääsi koulun jälkeen tekemään savitöitä ystävänsä kanssa, kun kerran oli joku joka ehti hakemaan sen M:n kiipeilyn peruuntuessa. Ja sitäpaitsi meillä on nyt pelkästään vastapestyjä vaatteita ja lakanoita. Tähän mennessä M on oksutaudissa ehtinyt vessaan tarvittaessa, tällä kertaa tauti oli sen verran rajunpuoleinen että neitoparka oksensi unissaankin.




Illalla letitin M:lle ”elsa”-letin. Letittäessäni mietin vanhemmuutta ja lapsilta tulevaa palautetta. O seisoi vieressä ja kertoi että se näyttää ihan hirveeltä. M sanoi ettei hän halua koko lettiä ollenkaan, koska enhän mä osaa edes letittää. Otin lopputuloksesta valokuvan, näytin sen tyttärelleni ja sain avoimen hämmentyneen vastauksen; ”Mut sehän on hieno! Mä voin sittenkin pitää tän.” Totesin taas kerran Freddelle etten voi suositella vanhemmuutta herkkänahkaisille tai huumorintajuttomille.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...