Siirry pääsisältöön

Ollipollin oppivuodet


Ollipolli on luokan superkakru tällä viikolla. Perjantaina se teki julistettaan antaumuksella ja selitti miten se aikoo viedä kouluun sitä ja tätä ja tota jotta voi kertoa luokalle itsestään. Torstaina vein sille lounaan kouluun ja istuin sen kavereitten kanssa järjettömässä metelissä ruokalassa. Join teetä, söin sämpylää ja yritin kuunnelle mitä ne jutteli keskenään – kolme poikaa. Ollipolli söi lohisushia ja joi palanpainikkeeksi vähemmän myrkyllistä versiota DrPepperistä, kaverit vähän kadehti sitä sushia, ehkä limuakin. Jossakin vaiheessa se kuiskasi mun korvaan että se tykkää enemmän sen tiistailounaista oppilaanohjaajan kanssa, siellä on vähemmän meluisaa.



Tämä mies on perheen nuorimmaisin – minuutilla – se syntyi sellaisena ryppyisenä vanhana miehenä, hyväviikkoisena, ja kokoisena keskosena. Se ei muistanut hengittää ja sokerit viipotti sinne ja tänne, mutta hyvinhän se voi. Mun lapsista ainoa joka oikeesti nukkui päiväunia, toppapuvussa vaunuissa – autotallissa. Rauhallinen ja helppo lapsi, joka nukkui käytännössä kokonaisia öitä alle kaksikuisena. 




Hymyili myöhässä, kääntyi myöhässä, ryömi myöhässä, konttasi myöhässä, jokelsi myöhässä, nousi tukea vasten... niin, myöhässä. Siinä missä ne kaksi teki kaiken ennen kuin kukaan osasi odottaakaan oli Ollipolli aina myöhässä ja eteni omassa tahdissaan. Yleensä juuri silloin kun oli syytä alkaa huolestua. Puhumaan se ei oppinut edes silloin, vaan vasta puheterapiassa. Ei tarvinnut osata kun tulkkeja oli kuitenkin talon täydeltä. Käveleminenkin takkusi. Vielä kolmevuotiaana se taapersi ja ihan liian usein kompastui tasaisella maalla ja lattialla. Silmälääkäri löysi lopulta syyn, mutta ei siitä liikkujaa ole silti tullut.



Se on pelimies. Se nyt vaan rakastaa pelata. Sellainen nörtin stereotypia, pitkätukkainen silmälasipäinen, ikäisiään pienempi ja laihempi joka kysyy onko pakko mennä ulos? Onko pakko leikkiä kenenkään kanssa? Onko pakko mennä synttäreille? Onko pakko puhua kenenkään kanssa? Se moiskauttaa mun poskelle pusun kun kukaan ei näe ja kertoo että isona siitä tulee – ei poliisi, ei palomies – Microsoftin työntekijä. Syntymänörtti. Nörttiyttä selittää myös sensorisen integraation häiriö. Mies ei pidä metelistä sen enempää kuin tilanteista joissa ärsykkeitä on liikaa.




Ensimmäisen kouluvuotensa se kävi lukiopetuksessa. Se kävi lukiopetuksessa koska se nyt aina vaan on vähän jäljessä eikä tosiaankaan ollut koulukypsä viisivuotiaana. Se olin sellainen taivaanrannanmaalari joka puhui ihan muista kuin muut. Sitten sillä todettiin ADD ja asiat muuttui. Koulunkäynti aukesi sille tokalla luokalla ja yhtäkkiä siitä tuli hyvä. Siitä tuli hyvä oikeastaan kaikessa. Niin hyvä että se yksi seiska todistuksessa kirvoitti kyyneleet pienen miehen silmiin. Perässälaahustajasta on kasvanut liki ysin keskiarvon mies joka opettaa broidilleen matikkaa.


Huikea lapsi. Mieletön huumorintaju. Meidän Ollipolli.


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...