Siirry pääsisältöön

sunnuntaisin


Otin muutaman kuvan omasta kalenterista ajatellen, että kirjoitan tästä arjen kaaoksesta, siitä miten hetkittäin tuntuu kuin pelaisin aamusta iltaan Whack-a-Mole-peliä, peliä jossa yritetään nuijia maan alta ilmestyviä myyriä jotka hyppäävät esiin kiihtyvään tahtiin. Iltapäivästä olen hengästynyt, iltaisin väsynyt ja aamulla aloitan taas alusta. Sitten taas rauhoittuu ja kaikki sujuu taas hyvin, elämä on reaktiivisen sijaan proaktiivista. 

Koira paranee viikkojen eläinlääkärirumban jälkeen yhtä hammasta köyhempänä, toisen koiran hampaat oikenevat palloterapialla eikä hammaslääkäriä tarvita, lapsen erityisopetussuunnitelma saadaan tehtyä ilman erillistä palaveria, toisen lapsen puheterapeutti ilmoittaa, että poika on valmis jatkamaan elämää ilman puheterapiaa – neljän vuoden jälkeen - ja kolmannelle löytyy joku järjestys elämään, kai. Ulkona paistaa aurinko ja elämä hymyilee hetken ennen seuraavaa kaaosta.

Euroopassa syttyy sota, muutamaa viikkoa sen jälkeen, kun olen sanonut lapsille että kyllä asiat tänä päivänä järjestyvät sotimattakin. Olin väärässä. Yhtä väärässä kuin tammikuussa 2020 sanoessa että se kiinalainen rutto, josta ne puhuivat, pysyy Kiinassa. Ei pysynyt, äidin uskottavuus on kärsinyt pahoja kolauksia. Lapset kohtasivat ensin pandemian, sitten sodan. Sodan, jota soditaan jossakin kaukana, mutta täällä kansojen sulatusuunissa se tulee silti lähelle, koulutoverin, kollegan ja ystävän perheen myötä. 

Sunnuntain makaan sohvassa ja katson elokuvan toisensa perään. Luin artikkelin levon tärkeydestä, relaamisesta. Se tuli hyvään rakoon, takana kun on viikkoja kaksitoistatuntisia työpäiviä, seitsemänä päivänä viikossa. Joku sanoo tekevänsä kuusikymmentuntista työviikkoa ja huomaan olevani vähän kateellinen. Tunnen suunnatonta ylpeyttä omasta työstä, kiitollisuutta siitä, että on töitä ja samalla alla kaihertavaa tietoisuutta, ettei tätä loputtomasti jaksa. Relaan yöpaidassa, yksi koira yhdessä, toinen toisessa kainalossa. Toinen pojista liittyy seuraan. 

Puhun meidän rekrytointiosaston tyyppien kanssa, virittelen verkkoja, kerron mitä me tarvitaan. Apukäsiä, mutta minkälaisia. Pari välittäjää nyt ainakin, assari, sellainen joka voisi ja osaisi nähdä sähköposteista ja tekstareista ne mitkä vaatii välitöntä huomiota minulta, ne jotka voi suoraan heittää roskiin ja ne joihin hän itse voi vastata. Onneksi meillä on Katherine joka ottaa kopin jokaisesta kauppakirjasta ja paimentaa kaupan sopimuksen allekirjoittamisesta siihen päivään jona koti vaihtaa omistajaa. Onneksi on Fredde, Fredde ottaa kopin myyntiremonteista, myyntisomistuksista ja valokuvauksista; neuvottelee, sopii ja aikatauluttaa kaiken, jotta minä voin siirtyä seuraavaan. 

Tättis mittaa koulussa perheen hiilijalanjälkeä. Meillä on talo, joka on alueen keskiarvoon nähden sellainen pieni ja vihreä, elämäntavat jotka näyttävät testissä hyviltä, mutta ajokilometrit joka vetävät koko roskan punaiselle. Meillä ajetaan paljon, jo pelkästään tällä viikolla on meidän kahteen autoon kertynyt 1600km, eikä käyty edes Lapissa vaan ihan vain töissä. 

On sunnuntai-ilta. Kaadan itselleni lasin viiniä, katson tulevaa viikkoa kalenterissa, mietin pitäiskö leipoa jälkkäriksi vielä laskiaispullat ja totean että elämä on aika hyvää, täällä kaukana maailman laidalla. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...