Siirry pääsisältöön

odotusta

Poikien huoneesta kantautuu leikin riemukas ääni ja jotenkin kummasti kaikki kolme on olleet sulassa sovussa siellä suljetun oven takana jo pidemmän aikaa. Hymyilen niitten systeemeille. Pelaamisen saa aloittaa vasta iltapäivällä. Ne odottavat. Ne vie koiran kävelylle ja sitten ne taas odottaa. On kuuma. Ei sellainen ihana houkutteleva kesälämpö joka kutsuu ulos aurinkoon, vaan ovelta vasten kasvoja painavana lehahtava kostea kuumuus jota ilmastointi yrittää pitää ikkunoiden toisella puolen. Onneksi on se ilmastointi, monella ei ole.


Kello kaksitoista odotus loppuu ja alakerrasta alkaa kuulua pelin ääni. Ne pelaa Red Dead Redemption II:sta, ne pelaa Apex Legendsiä, ne pelaa Grand Theft Auto V:sta. Yritän ohittaa ajatuksen pelien ikäsuosituksista. Minä tiedän että ne on vasta kymmenen. Tiedän että ne on aikuisten pelejä joita poikien kaveritkin pelaa. Mitäköhän niitten terapeutitkin miettii? Ei varmaan mitään, mutta nolostelen silti. En ymmärrä mitään tietokonepeleistä ja olen aina ollut tarkka siitä että ikäsuosituksia seurataan, ainakin suunnilleen. En ole koskaan pelannut yhtään tietokonepeliä viittä minuuttia pidempään. Mutta pojat pelaa. Ne pelaa koska ei ole mitään muutakaan tekemistä. Ne pelaa koska jokainen päivä on kulutettava alusta loppuun. Ne pelaa koska me aikuiset tehdään töitä ja ne pelaa koska kaikki muutkin väsähtäneet vanhemmat antavat lastensa pelata. Pelatkoon. Sitäpaitsi, ymmärrän olevani kaksinaismoralisti kun mun mielestä elokuvat ja kirjat on aivan eri asia mitä ikäsuosituksiin tulee. 

 

Minäkin odotan.

 


Odotan että tanssitunnit alkavat tänään ja mietin kuinka kauan menee ennen kuin studio suljetaan koronan takia. Siihen riittää yksi tartunta. Mietin onko se kuitenkaan riittävän turvallista vaikka on välisiivoukset ja hepat ja maskit ja turvavälit. Fredde ei halua että se menee, kuulen sen sen äänestä kun se lukee uusinta tutkimusta sisäliikunnasta. Katson meidän lasta ja näen sen sen silmissä kauhun siitä ettei se saakaan mennä. Tyttö katsoo lattiaa ja yrittää olla itkemättä, pieni aikuinen sen sisällä tietää että isä on ihan oikeasti aika järkevä mutta samaan aikaan lapsi haluaa mennä. Ymmärrän lasta, minäkin haluan että se saa itselleen pienen palasen jotakin tavallista kuukausien ja taas kuukausien tauon jälkeen. Tättis on odottanut tätä päivää maaliskuusta saakka. 

 

Minäkin odotan.

 

Odotan että me lähdetään sille toiselle lomapätkälle ensi viikolla. Odotan ja mietin miten hyvin se vuokramökki on siivottu. Odotan merituulen suolaista tuoksua kasvoilla ja hiekkaa joka takertuu kaikkialle. Odotan rantakadun kahvilan donitseja ja karkkikaupan salmiakin väkevän suolaista makua. Kai ne on auki? Pitääkö se mökki kuitenkin ainakin tuulettaa ja pyyhkiä ennen kuin asetutaan taloksi? Uskaltaako panimoon mennä oluelle jos istutaan ulkosalla? Fredde seuraa tartuntalukuja ja terveysviranomaisten päivityksiä. Onko tämä sittenkään hyvä idea? Odotan lomaa. Kaikki muutkin odottavat lomaa, paitsi kissa.



 

Minäkin odotan. 


Odotan että palaveri alkaa ja että se loppuu. Teen töitä ja odotan seuraavaa palaveria. Odotan että tulee aika laittaa päivällistä ja sitä että kello tulee seitsemän. Odotan että pääsen yläkertaan tekemään värityskuvia ja odotan pöllön huhuilua metsässä. Odotan viileämpää säätä. Odotan että jalka paranee. Odotan tilaamaani vaatelähetystä. Odotan että kahvi tippuu ja sen jälkeen sitä että joku kantaa sen mulle työhuoneeseen. Odotan.

 

Odotan että koulu alkaa syyskuun alussa. Me kaikki odotetaan sitä päivää jonkinlaisen kauhun sekaisen innostuksen vallassa. Pojille on järjestetty työtilat. Tättiksen huoneen remontti on vielä vähän kesken. Lyijykynät, laskimet, vihkot ja viivottimet odottavat ensimmäistä koulupäivää. Mallilukujärjestystä on tuijotettu monta kertaa ja mietitty miten se toimii käytännössä. Jaksaako ne? Osaako ne? Osaanko minä? Vanhempien tuska on yhteinen sillä harva meistä on ajatellut kotikoulua varteenotettavana vaihtoehtona. Keväästä jääneet muistot ja muistikuvat ovat vaihtelevia samoin kokemukset etäopetuksesta. Meidän kokemus oli lopulta ihan hyvä, oikein hyvä. En mä tiedä mitä ne oppi, mutta käytiinpä ainakin koulua.

 

Odotan että koulu alkaa syyskuussa. Laitan sähköposteja sinne ja tänne. Siirtelen terapioita ja mietin miten etäkoulu nivoutuu yhteen työnteon kanssa vai nivoutuuko. Mietin päteekö tässäkin se sama kuin niin monessa muussa, se että epätietoisuus on tuskallisempaa kuin todellisuus sitten kun sen kohtaa, että tämäkin sujuu lopulta ihan hyvin. Etäkoulu.

 

Ne sanovat että odottavan aika on pitkä. Karvat koiran paljaaksi ajetussa takapuolessa kasvavat hitaasti. Mietin että odottaako sekin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...