Siirry pääsisältöön

keskiviikko, marraskuun 20. - odotushuone


Olen kirjoittanut tästä ennenkin mutta jos en edes itse löydä tekstiäni, ei sitä varmasti löydä kovin moni muukaan ja toisaalta siitä edellisestä tekstistä on aikaa varmasti ainakin viisi tai kuusi VUOTTA. Ehkä vähän surkuhupaisaa ettei mikään ole muuttunut, tai siis paljonkin on muuttunut mutta siellä me edelleen istutaan, me odotushuoneitten vanhemmat.

Samat tyypit, viikosta toiseen. Ensin vähän ujona ja arastellen, tyhjää paikkaa ja hiljaisuutta hakien. Kohteliaisuusnyökkäys vaihtuu viikkojen ja kuukausien myötä oikeaksi tervehdykseksi ja muutamaksi vaihdetuksi sanaksi. Jos joku puuttuu mietin onko ne lomalla? On se äiti jolla on neonkeltaiset birkenstockit, sillä oli viimeviikolla kotona kaasuvuoto. Sit siellä istuu se pariskunta jotka ei koskaan puhu keskenään paitsi sen vaimon äidin sekoiluista satunnaisesti. Olen päätellyt että mummelilla on pakko olla dementia. Aasialainen nainen istuu aina samalla paikalla, ei se mitään niin minäkin, ja lukee kirjaa. Yksi tyypeistä on selkeesti opettaja kun se korjaa odotellessaan useimmiten kokeita, ja sit on se isä joka leikkii vähän liian äänekkäästi sen ehkä viisivuotiaan kanssa. Siellä me ollaan. Mulla on mukana käsityö - aina.



Nainen neonsandaaleissa naurahtaa että mun neulomisessa on jotain rauhoittavaa, että osaispa sekin. Lupaan opettaa. Me puhutaan koulujen loma-aikatauluista ja säästä. Joskus mietitään liikennettä tai parkkipaikan kaaosta. Lapsista ei puhu kukaan, on kirjoittamaton sääntö ettei lasten erityistarpeita tai syitä käydä terapiassa ruodita. Yhden terapian kesto on 50 minuuttia ja vähän terapeutista ja lapsesta riippuen vanhemmat osallistuu terapiaan osan ajasta tai vähintään juttelee kuulumiset terapeutin kanssa joko alkuun tai loppuun. Todellisuudessa aikaa jää siis reilut puoli tuntia, siinä ei kovin pitkälle ehdi sieltä toimistoalueen keskeltä, niinpä useimmat meistä istuu odottamassa. Se on meidän osamme. 

En tiedä yhdenkään vahemman nimeä, eivät hekään minun. Joskus törmätään kauppakeskuksessa tai elokuvateatterissa, tervehditään ja jatketaan matkaa.  

Olen istunut odotushuoneessa kauan. Onneksi en tiennyt silloin alussa että tulisin viettämään aikaa tällä tavoin satoja tai ehkä tuhansia tunteja, pöydällä kasa lehtiä selattavana, seinällä joku rauhoittava taulu, ehkä kaksi. Nurkassa leluja odottajille seinällä wi-fi salasana ja vessan oven koodi. Pitäis varmaan kuvata kaikki ne odotushuoneet jossa kuukauden aikana tulee istuskeltua, siitä sais sellaisen omanlaisensa läpileikkauksen ja tutkielman tästä osavaltiosta. Tälle viikolle erilaisia odotushuoneita kertyy yhteensä kuusi, ei vaan seitsemän.



Kommentit

  1. Vois olla oikeesti jännä nähdä millasissa odotushuoneissa siellä päin maailmaa istutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aloitin jo tänään kuvaamaan ja kuvasin kaksi odotushuonetta joissa tänään istuin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...