Siirry pääsisältöön

sunnuntai, marraskuun 17. - keskoset

Olihan se vähän pieni vaikka oli olevinaan iso.
Jos mä sanon että tää satavuotias painaa yli kolmekiloa niin uskotko?



Taputan vauvan jalkapohjaa... taputan uudestaan ja sylissä makaava lapsi havahtuu, avaa silmät ja vetää syvään henkeä, vähitellen kasvojen sinisyys väistyy. Meidän lapsella on apnea, se unohtaa aina välillä hengittää, etenkin silloin kun syödään. Apnea johtuu keskosuudesta, siitä että lapsi syntyi ennen kuin oli oikeastaan valmis syntymään. Ei mua pelota, se on meidän tavallista, ihan niin kuin se että lapsia on kaksi tai että sillä samalla lapsella on sydämen sivuääni. Olen onnellinen siitä että ne on tässä. Pelkäsin koko raskauden eikä tämä oikeastaan tunnu enää missään, tätä minä voin hallita, voin taputtaa jalkapohjaa ja muistuttaa toista että sen pitää hengittää. Voin hallita kolmen tunnin imetysvälejä, voin hallita hengittämistä, voin hallita infektioriskiäkin. Raskautta en voinut hallita, tätä voin.

Se unohti hengittää vielä kuukauden ikäisenäkin, vaikka silloinhan sen vasta piti syntyä.


Tänään vietetään kansainvälistä keskoslasten päivää. Keskoseksi lasketaan ennen raskausviikkoa 37 syntynyt vauva, keskosia ovat siis muutkin ennenaikaiset kuin ne mielikuvien kämmenenkokoiset, elämästään taistelevat pienet, ihanat mytyt jotka kasvavat sairaalassa ensimmäiset viikot tai jopa kuukaudet. Aiemmin keskosuuteen yhdistettiin pienipainoisuus (SGA), ja se toki on edelleenkin osa monen keskosen matkaa, mutta nyttemmin tiedetään että myös moni täysiaikainen lapsi saattaa syystä tai toisesta syntyä pienipainoisena, tai vaihtoehtoisesti on keskosiksi lukeutuvia pieniä ihmisenalkuja jotka eivät painonsa puolesta soi vanhaan keskosenmääritelmään.

Sitä unohtaa että kaksivuotias isosisko oli aika iso näihin kahteen verrattuna.


Myös meidän perheessä kasvaa kaksi keskoslasta. Nämä keskoset eivät syntyneet kovin varhain, eivätkä kovin pieninäkään, oikeastaan jannut olivat kaksosiksi sen verran isoja, että kävin sokerirasituksessakin muutaman ylimääräisen kerran ja herrojen kasvua seurattiin ultrassa loppuvaiheessa viikoittain. Isoja miehiä (LGA), liian vähän lapsivettä ja aika paljon huolta. Usein ajatellaan että huoli liittyy lapsen liian vähäiseen kasvuun, unohdetaan että myös liian nopea kasvu on huolestuttavaa. On parempi pysytellä siellä keskikäyrällä. Lopulta todettiin että herrat voivat paremmin kohdun ulkopuolella ja niin jannut syntyivät päälle kolmikiloisina raskausviikolla 36. Sivuhuomautuksena todettakoon että noin keskimäärin kaksoset syntyvät raskausviikolla 35 ja painavat noin 2,300 grammaa. Keskimäärin kaksoset aloittavat elämänsä keskosina ja jo muutoinkin haastavaa kaksosarkea sävyttävät keskosuuden mukanaan tuomat lisähaasteet.

Ja sit ne kasvoi...


Pienellähän me päästiin. Toinen pojista kärsi lievästä apneasta ja saattoi aina välillä unohtaa hengittää. Sama lapsi on myös pienen ikänsä sairastanut infektioastmaa joka liittynee keuhkojen kehittymättömyyteen ja jota voidaan pitää lievänä versiona bronkopulmonaalinen dysplasiasta (BDP), keskosille ominaisesta hengityselinsairaudesta. Mietin usein että turhan monella tuntemallani kaksosella on muitakin haasteita, lukihäiriöitä, oppimisvaikeuksia, keskittymishäiriöitä ja muita neurologisen kirjon haasteita. Kuinka moni näistä liittyy perimään? Kuinka monessa syynä on ennenaikaisuus? Onko sillä edes väliä sillä rakkaitahan ne on, ihan sellaisenaan.

Edelleen me tehdään tätä aina toisinaan... hengittäminen voi edelleen olla välillä vähän vaikeeta. Oli aika kun musta tuntui että kaikki kiitospäivät ja joulut vietettiin ensiavussa hengittelemässä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...