Siirry pääsisältöön

vuosi sitten oli toisenlaista


Tiistaina tulee vuosi siitä kun aloitin kirjoittamisen. Edellisen kerran oon kirjoittanut syömishäiriön aikoina. Tälläkin kertaa kirjoittaminen oli lääke saatanalliseen ahdistukseen. Tilanteeseen josta ei tuntunut olevan tietä ulos tai sisään, olin lukossa itsessäni ja maailma oli jossakin kaukana ulkopuolella. Siltä musta tuntui silloin syömishäiriön aikoina, siltä musta tuntui kun T kuoli, siltä musta tuntui viime keväänä. Oli kupla ja minä kuplassa, kukaan ei kuullut mua ja mä en kuullut ketään, maailma oli täynnä latteuksia ja olin ulkopuolinen.

Maaliskuun 15. 2012 meillä oli tapaminen Autismiklinikalla. L tuli sinne töistä ja mä jätin lapset lastenhoitajalle ja menin, tavattiin klinikan odotushuoneessa. L oli siellä ekaa kertaa, minä kai neljättä. Odotushuoneessa mä sanoin L:lle etten tykännyt siitä lääkäristä. Musta tuntui ettei se kuunnellut mua, ettei se tajunnut M:aa ja ottanut meitä tosissaan. Tuntui että seKIN vähätteli. Se tunne jäi lääkärin vastaanottohuoneeseen, sieltä huoneesta me tultiin ulos diagnoosin kanssa PDD-NOS, laaja-alainenkehityshäiriö, autismi, ahdistuneisuushäiriö.

Sen piti olla sellainen kevyt sisään ja ulos keikka. Olin ollut totaalisen naiivi. Lapsellisuudessani tai kokemattomuudessani kuvitellut että olisin joko helpottunut tai puhisisin kiukusta, en ollut valmistautunut, mulla ei ollut aavistustakaan minkälainen sokki se olis, diagnoosi.

Autossa olin turta, ajoin Autismiklinikalta suoraan mammografiaan. Se että mulla oli ne kaks kärpästä yhdellä iskulla ja mammografia heti sen klinikka-ajan perään kertoo omaa kieltään siitä miten sokea olin sille tilanteelle. Rintatutkimusklinikan parkkipaikalla itkin. Muistan miten se siellä mammografiassa löpisi niitä näitä, oli ystävällinen ja mukava... ajatteli varmaan et mä pelkäsin kuollakseni sitä tissienlitistämistä. En pelännyt, mä olin vaan pudonnut korkeelta ja kovaa. Salaa ajattelin et varmaan ne löytää multa vielä rintasyövänkin tähän syssyyn - ei löytäneet, onneksi.

Kotona mä katsoin tytärtäni ja itkin. Yritin tolkuttaa itselleni että se on edelleen ihan sama lapsi. Yritin muistuttaa ettei mikään ole muuttunut vaikka kaikki oli ihan erilaista. Eihän se rakkaus mihinkään mennyt, mutta sen rinnalle asteli pelko. Ei se tavallinen jokaisen vanhemman pelko oman lapsensa tulevaisuudesta vaan paljon suurempi ja vahvempi pelko, ymmärrys siitä että ne esteet on toisenlaisia ja niitten ylittämiseen tarvitaan enemmän työtä. Sen rakkauden rinnalle asteli tolkuton tarve suojella. Tarve laittaa mun lapsi sellaisen lasisen kuvun alle kuin Pikku Prinssissä, suojella maailmalta, pitää ikuisesti turvassa. Ja siihen riviin asteli myös suurempi tietoisuus siitä miten mun on taisteltava sitä suojeluntarvetta vastaan ja autettava ja treenattava ja tuettava, opetettava mun lasta elämään, ihan toisella tavalla kuin taviksen vanhemmat tekee. Mulla oli kupla ja maailma meni ohitse, aikaa myöten kupla puhkes ja mä pääsin takaisin maailmaan.

Tänään on taas maaliskuun 15. vuosi on mennyt nopeasti. Meidän elämästä on tullut erilaista. Monella tavalla siitä on tullut ihan tolkuttoman paljon helpompaa. M on edistynyt ihan valtavasti, se on varhaisen kuntoutuksen malliesimerkki. Se puhuu, se vuorovaikuttaa, se keskustelee ja ymmärtää. Sillä ja meillä on kyky toimia vaativissa kohdissa, noin pääsääntöisesti ainakin. Mä ymmärrän sen mielenliikkeitä noin tsiljoona kertaa paremmin kuin vuosi sitten. Mä en enää tunne olevani yksin. Vaikeina päivinä yritän muistuttaa itseäni siitä missä me oltiin vielä vuosi sitten ja samalla katsoa siihen kohtaan mihin varmaan seuraavassa vuodessa päästään.

Vielä vuosi sitten mun arki oli kolme lasta. Esikoinen kävi yksityistä eskaria kaksi aamua viikossa. Sen jälkeen meidän elämään on astellut terapiaviidakko, erityisopetus, autismiluokka, erityisopetussuunnitelma. Mä en enää muista minkälaista meillä oli ennen. Eikö meidän arki aina ollutkaan tätä? 


M  tänä aamuna tekmässä "töitä" Padillä

Kommentit

  1. Mä jaksan ihmetellä sun tyynen päättäväistä /päättäväisen tyyntä asennetta koko diagnoosiin. (respect - en varmaan itse siihen pystyisi!). Vajaassa vuodessa! Moni voisi olla vieläkin shokkivaiheessa.

    Ja sit nostan kyllä isosti hattua M:lle, tulee sellainen kuva, että hän on kyllä varsin hyvätasoinen, kykeneväinen ja älykäs napero.

    VastaaPoista
  2. ...niin piti jatkamani, tuohon M:n vielä, etteivät meillä aina nuo gaussin käyrän keskipisteeseen sopivat naperotkaan pysty tai ole pystyneet sanallistamaan tuntemuksiaan ja ajatuksiaan tuon ikäisinä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä siihen aina aikuisetkaan pysty :)

      Diagnoosihan ei sinällään ollut meille yllätys, mutta se oma reaktio siihen tuli ihan totaalisesti puun takaa ja kyllä, M on ihan valtavan taitava ja fiksu ja filmaattinen ja ihana :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...