Siirry pääsisältöön

joulunajan arpajaiset

Noin karkeasti voisi rytmittää vuoden kahteen, “holiday season” ja muu vuosi. Joulunaika alkaa kiitospäivästä marraskuun loppupuolella ja päättyy uuteen vuoteen. Tällä välillä elämä on jatkuvaa juhlaa ja useasti työpaikoilla lomaillaan enemmän kuin niin sanottuun kesäloma-aikaan. Monilla työpaikoilla monet säästää koko vuoden lomapäivät tähän kuukauden kestävään juhlaan. Ennen kuin L:stä tuli oman onnensa seppä, se otti käytännössä aina lomaa joulukuun kaksi viimeistä viikkoa, ja marraskuun loppupuolella naamikseen ilmestynee tänäkin vuonna taas useampia tämän tyylisiä ilmoituksia; "jiihaa, seuraavan kerran töitä tammikuussa"

Yllättävän monen asiakkaan yllätykseksi sairaala on aina auki. Ihan oikeesti, ei ole kerta tai kaksi kun joku on ollut tosi hämmentynyt siitä ettei sairaalaa koskaan suljeta, vaan me ollaan siellä oli sitten joulu, pääsiäinen tai ihan tavallinen tiistai. Meidän toimistoa ei voi sulkea, laittaa lappua luukulle ja todeta et nähdään hei sit tammikuussa, voit pitää umpparis tai suolitukokses siihen saakka. Niin, äläkä myöskään aja kolaria tai tipahda tikkailta, ja skeittaillessa on syytä pitää kypärä päässä.

Tammikuusta lokakuun loppuun Mun työvorolista näyttää aina samalta. Se toistuu hamaan ikuisuuteen samassa kahden viikon syklissä; torstai, perjantai, lauantai, sunnuntai, vapaa maanantai, vapaa tiistai, töissä taas keskiviikko ja torstai. Sit vapaata seuraavaan torstaihin saakka kun sama alkaa alusta; torstai, perjantai, lauantai, sunnuntai, vapaa, vapaa, keskiviikko, torstai. Voin tarkistaa olenko töissä vappuna 2018 tai juhannuksena 2022. Työaika on aina sama 14:30-23:00.

Varsinaiset lomat ”kilpailutetaan” kerran vuodessa, ja jokainen saa laittaa omat toiveensa ja sit katsotaan tärppääkö vai ei. Tämä taiston ulkopuolelle jää kuitenkin se ajanjakso marraskuun lopulta tammikuun alkuun. Satunnaisia vapaapäiviä saa pyytämällä, mieluiten ajoissa. Mulla on tässä kuussa kaks ylimääräistä vapaata kun L on Suomessa. Olen pyytänyt ne jo elokuun lopulla. Muuten tarvitsen ylimääräisiä vapaita aika satunnaisesti, lähinnä lasten koulujuttuja tai synttäreitä varten. Onhan mulla kahdessa viikossa aina ne kuusi perättäistä vapaata ja sen aikana ehtii melkein viikoksi viiniretkelle tai melkein viikoksi rantaan.

Mutta se joulunaika. Syyskuun alussa seinälle ilmestyy lista jossa on jokaisen työntekijän nimi työvuoroittain. Tähän listaan laitetaan numerojärjestykseen yhdestä viiteen tärkeysjärjestyksessä joulupäivä, jouluaatto, kiitospäivä, uudenvuodenaatto ja uudenvuodenpäivä. Jos ei ole väliä minkä saa vapaaksi tai haluaa tehdä kaikkina yllämainittuina töitä, sekin kirjoitetaan listaan. Tavoitteena on et jokainen saisi tästä listasta ainakin kaksi vapaata. Pisimpään osastolla, kyseisessä vuorossa työskennelleet ovat periaatteessa etusijalla. Tämän toteuttaminen tarkoittaa toisaalta sit sitä ettei mitkään normaalit työvuorosäännöt pidä paikkaansa ja jokainen kantaa kortensa kekoon ja tekee töitä poikkeuksellisina päivinä.

Mun ekoihin ”arpajaisiin” merkkasin omalle kohdalleni 1) joulupäivä 2) jouluaatto 3) kiitospäivä, uudenvuodenaaton ja uudenvuodenpäivän voin olla töissä. Odotukset ei olleet kovin korkeella tietäen että olen viimeisin palkattu, se viimeinen joka pääsi sisään ovesta ennen kuin budjettihanat suljettiin, ja henkisesti olin valmistautunut hyvinkin erilaiseen ja työntäyteiseen joulunaikaan ja siihen et kaikki systeemit pitäis järkätä noiksi viikoiksi uudestaan kun olisin töissä miten sattuu, ja jos vaikka sattuisin saamaan jouluna vapaata olisin kuitenkin töissä ennen ja jälkeen.


Eilen löytyi sähköpostista sit se meili; ”joulunajan työvuorolista on valmis”. Vapisevin käsin avasin työvuorolistaohjelman ja valmistauduin paperin ja kynän kanssa kirjaamaan ylös sekavan listani. Olin pyllähtää takapuolelleni kun totesin että työvuorolista näyttää tasan samalta kuin aina ennenkin; torstai, perjantai, lauantai, sunnuntai, vapaa, vapaa, keskiviikko, torstai... Lomapäiviksi oli merkitty jouluaatto ja kiitospäivä. Erityisen kivaa tässä on, siitä joulupäivästä huolimatta se, että näitten pyhien sattuessa niin kun ne nyt tänä vuonna sattuu, on mulla töitä marraskuun 24 ja joulukuun 5. välissä yksi päivä ja samaten jouluna, olen töissä 21. sunnuntai, 25. torstai ja seuraavan kerran tammikuun 1. Yllättäin saan sies viettää lasten kanssa joululomaa yhden vaivaisen työpäivän voimalla, ja joulupäivänäkin se isoin juttuhan on se lahjojen avaaminen aamulla, iltapäiväksi joutaakin jo töihin. Uudenvuodenaattokin on vapaata. 







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...