Siirry pääsisältöön

odotusta

Poikien huoneesta kantautuu leikin riemukas ääni ja jotenkin kummasti kaikki kolme on olleet sulassa sovussa siellä suljetun oven takana jo pidemmän aikaa. Hymyilen niitten systeemeille. Pelaamisen saa aloittaa vasta iltapäivällä. Ne odottavat. Ne vie koiran kävelylle ja sitten ne taas odottaa. On kuuma. Ei sellainen ihana houkutteleva kesälämpö joka kutsuu ulos aurinkoon, vaan ovelta vasten kasvoja painavana lehahtava kostea kuumuus jota ilmastointi yrittää pitää ikkunoiden toisella puolen. Onneksi on se ilmastointi, monella ei ole.


Kello kaksitoista odotus loppuu ja alakerrasta alkaa kuulua pelin ääni. Ne pelaa Red Dead Redemption II:sta, ne pelaa Apex Legendsiä, ne pelaa Grand Theft Auto V:sta. Yritän ohittaa ajatuksen pelien ikäsuosituksista. Minä tiedän että ne on vasta kymmenen. Tiedän että ne on aikuisten pelejä joita poikien kaveritkin pelaa. Mitäköhän niitten terapeutitkin miettii? Ei varmaan mitään, mutta nolostelen silti. En ymmärrä mitään tietokonepeleistä ja olen aina ollut tarkka siitä että ikäsuosituksia seurataan, ainakin suunnilleen. En ole koskaan pelannut yhtään tietokonepeliä viittä minuuttia pidempään. Mutta pojat pelaa. Ne pelaa koska ei ole mitään muutakaan tekemistä. Ne pelaa koska jokainen päivä on kulutettava alusta loppuun. Ne pelaa koska me aikuiset tehdään töitä ja ne pelaa koska kaikki muutkin väsähtäneet vanhemmat antavat lastensa pelata. Pelatkoon. Sitäpaitsi, ymmärrän olevani kaksinaismoralisti kun mun mielestä elokuvat ja kirjat on aivan eri asia mitä ikäsuosituksiin tulee. 

 

Minäkin odotan.

 


Odotan että tanssitunnit alkavat tänään ja mietin kuinka kauan menee ennen kuin studio suljetaan koronan takia. Siihen riittää yksi tartunta. Mietin onko se kuitenkaan riittävän turvallista vaikka on välisiivoukset ja hepat ja maskit ja turvavälit. Fredde ei halua että se menee, kuulen sen sen äänestä kun se lukee uusinta tutkimusta sisäliikunnasta. Katson meidän lasta ja näen sen sen silmissä kauhun siitä ettei se saakaan mennä. Tyttö katsoo lattiaa ja yrittää olla itkemättä, pieni aikuinen sen sisällä tietää että isä on ihan oikeasti aika järkevä mutta samaan aikaan lapsi haluaa mennä. Ymmärrän lasta, minäkin haluan että se saa itselleen pienen palasen jotakin tavallista kuukausien ja taas kuukausien tauon jälkeen. Tättis on odottanut tätä päivää maaliskuusta saakka. 

 

Minäkin odotan.

 

Odotan että me lähdetään sille toiselle lomapätkälle ensi viikolla. Odotan ja mietin miten hyvin se vuokramökki on siivottu. Odotan merituulen suolaista tuoksua kasvoilla ja hiekkaa joka takertuu kaikkialle. Odotan rantakadun kahvilan donitseja ja karkkikaupan salmiakin väkevän suolaista makua. Kai ne on auki? Pitääkö se mökki kuitenkin ainakin tuulettaa ja pyyhkiä ennen kuin asetutaan taloksi? Uskaltaako panimoon mennä oluelle jos istutaan ulkosalla? Fredde seuraa tartuntalukuja ja terveysviranomaisten päivityksiä. Onko tämä sittenkään hyvä idea? Odotan lomaa. Kaikki muutkin odottavat lomaa, paitsi kissa.



 

Minäkin odotan. 


Odotan että palaveri alkaa ja että se loppuu. Teen töitä ja odotan seuraavaa palaveria. Odotan että tulee aika laittaa päivällistä ja sitä että kello tulee seitsemän. Odotan että pääsen yläkertaan tekemään värityskuvia ja odotan pöllön huhuilua metsässä. Odotan viileämpää säätä. Odotan että jalka paranee. Odotan tilaamaani vaatelähetystä. Odotan että kahvi tippuu ja sen jälkeen sitä että joku kantaa sen mulle työhuoneeseen. Odotan.

 

Odotan että koulu alkaa syyskuun alussa. Me kaikki odotetaan sitä päivää jonkinlaisen kauhun sekaisen innostuksen vallassa. Pojille on järjestetty työtilat. Tättiksen huoneen remontti on vielä vähän kesken. Lyijykynät, laskimet, vihkot ja viivottimet odottavat ensimmäistä koulupäivää. Mallilukujärjestystä on tuijotettu monta kertaa ja mietitty miten se toimii käytännössä. Jaksaako ne? Osaako ne? Osaanko minä? Vanhempien tuska on yhteinen sillä harva meistä on ajatellut kotikoulua varteenotettavana vaihtoehtona. Keväästä jääneet muistot ja muistikuvat ovat vaihtelevia samoin kokemukset etäopetuksesta. Meidän kokemus oli lopulta ihan hyvä, oikein hyvä. En mä tiedä mitä ne oppi, mutta käytiinpä ainakin koulua.

 

Odotan että koulu alkaa syyskuussa. Laitan sähköposteja sinne ja tänne. Siirtelen terapioita ja mietin miten etäkoulu nivoutuu yhteen työnteon kanssa vai nivoutuuko. Mietin päteekö tässäkin se sama kuin niin monessa muussa, se että epätietoisuus on tuskallisempaa kuin todellisuus sitten kun sen kohtaa, että tämäkin sujuu lopulta ihan hyvin. Etäkoulu.

 

Ne sanovat että odottavan aika on pitkä. Karvat koiran paljaaksi ajetussa takapuolessa kasvavat hitaasti. Mietin että odottaako sekin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän