Siirry pääsisältöön

kaksi maailmaa


Rooman melskeen ja käsinkosketeltavan historian havinan välillä on vain viikko siihen, että tyttäreni istuu autiomaan laskevan auringon lämmössä kuuntelemassa countrymusiikkikonserttia. Minä tiedän ja hän tietää, että matkaa näiden kahden paikan välillä on enemmän kuin puoli maapalloa, valovuosia ja ikuisuuksia, silti ihmiset ovat ihmisiä ihan kaikkialla. Eihän sen oikeastaan pitäisi edes olla täällä, viisitoistavuotiaan aikuisten konsertissa mutta joku konserttien pyhimys oli tänä iltana suosiollinen, eihän meiltä kysytty pääsylippuja sen enempää kuin lapselta papereitakaan. Meidän oli tarkoitus olla täällä. Tänä iltana me istumme siellä jossakin, mielikuvien amerikkalaisuuden ytimessä missä nurmikon laitamilla pariskunnat tanssivat stetsoneissaan, olut virtaa hanoista edulliseen tuoppihintaan ja varmasti valtaosa yleisöstä äänesti Donald Trumpia – kahdesti. Mutta meidän edessä olevassa retkituolissa istuva nainen jättää käsilaukkunsa roikkumaan tuolin selkänojaan lähtiessään täyttämään viinilasiaan ja kaikkialta kuuluu iloinen puheensorina musiikin soidessa. 

Aurinko laskee Nachesissa

Toisin kuin siellä mistä minä tulen, täällä kaikki kuuluvat joukkoon eikä ketään kiinnosta stetsonin hintalappu tai bootsien merkki. Pääasia on että kaikilla on kivaa. Vuoret jakavat tämän osavaltion karkeasti kahteen, vehreään sateiseen metsään ja autiomaahan, siniseen ja punaiseen. Täällä autiomassa kasvatetaan karjaa ja hevosia, viljellään hedelmiä ja viiniä, ja ollaan yhtä kaukana siitä meidän teknologiakeskuksesta kuin Rooma – ainakin henkisesti. 


Sunnuntainumerossaan Seattlen suurin sanomalehti kirjoittaa siitä miten tutkimuksen mukaan Seattlen alue on yksi niistä Yhdysvaltain metropoleista joissa yhteiskuntaluokkien eriytyminen on korostunut Covidin jälkeisenä aikana. Miksi? Koska täällä etätyöstä tuli uusi normaali ja tuloerot kasvoivat huimasti viimeisten kolmen vuoden aikana. Sen hyvätuloisen etätyöntekijän kun ei enää tarvitse kohdata toisenlaisia ihmisiä. Hän asuu omassa kuplassaan, tekee työtä etänä työyhteisössään eikä koskaan kohtaa joukkoliikenteen bussissa istuvaa sairaalateknikkoa, keskustan koditonta tai samassa lounaspuodissa ostoksilla olevaa siistijää. Hyvätuloisilla on omat kaupunginosansa, koulunsa ja ruokakauppansa. Toisin kuin monessa muussa suuressa kaupungissa täällä pandemian mukanaan tuoma eriytyminen ei mennytkään ohi, ei ainakaan vielä. 

Ero Seattlen Eastsiden ja Nachesin välillä on valtava. Nachesissa amerikkalainen unelma elää edelleen vahvana paitsi musiikissa ja elämäntavassa niin myös rahassa. Tavallisen omakotitalon saa Yakiman alueella keskimäärin $341,750 kun täällä Seattlen Eastsidessa siitä maksetaan reilut $1,3 miljoonaa. Ero keskipalkassa ei kuitenkaan korreloi kodin hintaan, sillä Yakima Countyn mediaanitulo on 55% King Countyn mediaanista.  Ensiasunnon ostajalle se $1,3M on aika paljon ja väistämättä moni nuori aikuinen turvautuu joko vanhempien lompakkoon tai joutuu muuttamaan muualle siinä vaiheessa kun oman kodin ostamisesta tulee ajankohtaista. 

Eastside vs. Eastern Washington


Meidän lapsi vietti melkein kaksi viikkoa Italiassa. Siinä missä oli huikeaa päästä kokemaan historiaa ja katsomaan maailmankuuluja nähtävyyksiä, oli amerikkalaiselle teinille Etelä-Italia myös melkoinen kulttuurisokki eikä alueen römppäromantiikka tainnut oikein upota kehenkään seurueessa. Sanavalmis tyttäreni vastasi viheltelyihin keskisormella ja espanjankielisin kirosanoin samalla kuin heilautti lettiään. Kotiin tultuaan hän totesi lakonisesti ettei syö pastaa ja tomaattikastiketta ainakaan vuoteen ja että on mahtavaa kun netti toimii, vettä voi juoda suoraan hanasta ja sisällä on niin viileää että voi vetää hupparin päälle kuumana kesäpäivänä. Matkailu avartaa. 

Kokkikoulussa Roomassa

Mozzarellan tuottaja




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...