Siirry pääsisältöön

sosiaalinen krapula

Joo... kolme astetta lämmintä ja mä olen pukeutunut naparetkelle. 

Introverttinä mulle iskee joulun jälkeen aivan tajuton sosiaalinen krapula, siis ei liiasta alkoholista vaan liiasta sosiaalisesta kanssakäymisestä. Juhlia, päivällisiä, glögejä, hyväntekeväisyyttä, kahveja, balettia ja konsertteja... konsertteja, balettia, kahveja, hyväntekeväisyyttä, glögejä, päivällisiä ja juhlia. Mä tarvitsen joulukuun jälkeen ainakin kaksi viikkoa hiljaisuutta ennen kuin kykenen mihinkään järjelliseen interaktioon. 

Me katsottiin lomalla yksitoista elokuvaa. 


Niin paljon kuin nautinkin sosiaalisesta kanssakäymisestä ja moni varmasti ajattelee etten tosiaankaan ole introvertti koska puhun paljon, tarvitsen myös hiljaisuutta ja aikaa omille ajatuksilleni. Tänä vuonna tilannetta helpotti se että me kaikki oltiin vuorotellen sairaina ja joululoman pakkolepo ja eristyneisyys oli tervetullutta vaihtelua. Yhtään ei itkettänyt kun ei päästykään lasten kummien kanssa ravintolaan – huokaisin helpotuksesta. Samoista syistä meillä ei koulujen loman aikana ollut yhtään lasten ystävää kylässä, saati sitten yökylässä. Ne kaksi viikkoa oli pyhitetty yöpaidalle, suklaalle ja elokuville. Tammikuun ensimmäisen kokonaisen viikon koittaessa, ja lasten palatessa kouluun olin valmis käärimään hihat ja palaamaan takaisin maailmaan.

Hermolepoa metsäpolulla. 


Ensimmäinen kouluviikko lähenee loppuaan. Kouluunpaluu on sujunut kivutta ja uuden vuoden mukanaan tuomia uudistuksia kokeillaan. Ehostetut lukujärjestykset kotitöille ovat olleet käytössä maanantaista ja toistaiseksi sujuu hyvin huolimatta siitä että Tättiksen pyykit päätyivät henkarien ja hyllyjen sijasta pyykkikorissa vaatehuoneen lattialle. En itse ole yhtään sen parempi ja Fredden ja mun puhtaat pyykit on pyykkikorissa makkarin lattialla. Pata kattilaa soimaa... vai miten se nyt menikään. 

Ollipolli juttelee autossa matkalla terapiaan koulutyöstään, intohimoprojektiksi ne sitä kutsuu, se selvittää miten Seattlen alueen kodittomien elämää voisi parantaa, paljonko meillä on kodittomia ja miten ongelman voisi ehkä ratkaista. Me mietitään asiaa yhdessä autossa. Se kysyy voitaisko me jakaa autosta sellaisia paketteja joissa olis vaikka hammasharja, hammastahna ja proteiinipatukka. Tottakai voidaan vastaan lapselle joka kertoo mulle että Suur-Seattlessa on 12.500 kadulla asuvaa ja 400 telttakylää. Se on paljon. Puhun siitä miten ongelma on monimutkaisempi kuin pysyvän asuinpaikan puuttuminen, miten huumausaineet ja mielenterveysongelman liittyvät tähän ja kuinka osa niistä jotka ovat vailla vakinaista osoitetta valitsevat tämän kuntoutusohjelman sijaan.

Tänään on ensimmäinen ilta kun lapset laittavat meille päivällisen. Tättis kirjoitti kauppalistan ja ajoin sen koululta ruokakauppaan. Aika näyttää syödäänkö meillä tänään lasten laittamaa ruokaa vai paahtoleipää. Mulla on vakaa usko siihen että nää onnistuu, ainakin tätä on suunniteltu sunnuntaista saakka.

Tiskikoneen tyhjentäminen ja täyttö on lasten hommia. Toisinaan myös Maeve osallistuu. 

Fredden kanssa me ollaan nautittu siitä että me saadaan tehdä töitä hiljaisuudessa ja meidän toimiston äänimaailmasta puuttuu lasten kinastelun äänet. Sen sijaan ilman täyttää lämmityslaitteen hurina ja kahden näppiksen tasainen naputus. Kahden näytön ylitse käydään keskustelua... koska me katsotaan tätä? – Olisko lauantaina? ”Joo” – Hei luitko sä jo tän tiedotteen... aika hurjaa! ”Luin, miten se sun mielestä vaikuttaa pitkällä aikavälillä? Pitäiskö meidän laittaa joku tiedote?” – Nah, laitoin jo artikkelin someen, eiköhän se riitä. ”Niin varmaan.” Kaksi valkotaulua on täynnä kevään suunnitelmia ja asiakkaitten nimiä. Tästä on hyvä jatkaa, kalenterin puhtaat sivut odottavat täyttymistään.

Toimistolla. Huomaa apulainen taustalla. 


Ilman on aamuisen lumisateen raikastamaa metsäpolulla. Martta juoksee ja nauttii hiljaisesta metsästä mun kanssa. Olen istunut koneella koko aamun, kirjoittamassa sitä toista blogia. Blogitauko oli venähtänyt viikoista kuukausiin ja kirjoittaessani tajuan viimeinkin miksi. Joskus, mutta onneksi vain joskus on vanhemmuuden haasteet liikaa. Viime syksy oli sellainen. Rahkeet riitti terapiaan ja koulujuttuihin ja töihin, mutta siihen se sitten jäikin. Kirjoittaminen ammatilliseen blogiin tuntui vuoren kokoiselta tehtävältä ja myös työ vanhempainyhdistyksen hallituksessa jäi sivummalle. Onneksi nyt on paremmin ja olen valmis siirtymään eteenpäin. 

Iltapäivällä lumi oli pelkkä muisto vaan.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän