Siirry pääsisältöön

sammakko?



Helsingissä Ehrensvärdintien ja Armfeltintien kulmassa on leikkipuisto, se sama johon päiväkoti Eiran lapset tulevat leikkimään kahdesti päivässä. Siinä leikkipuistossa me hengailtiin esiteineinä ja sinne leikkipuistoon mennessä minä meikkasin ensimmäistä kertaa. Halusin näyttää nätimmältä eikä ripsien kestovärjäys joka oli otettu muutamaa viikkoa aiemmin tuntunut enää riittävältä vaan avasin äidin meikkilaatikon. Laitoin ensin vähän luomiväriä ja poskipunaa, sitten mascaraa yläripsiin. Olin tyytyväinen kun se huomattiin, olin meikannut ensimmäistä kertaa, taisin olla neljätoista.

 

Sen jälkeen meikkasin aina. Siis muuten kuin ehkä sunnuntaisin tai sairaana. Se tuntui omalta ja tärkeältä, asialta joka nyt piti tehdä samalla tapaa kuin hampaitten harjaus tai puhtaat alusvaatteet. Kesämökillä saatoin jättää ripsarin meikkipussiin, mutta kyllä se meikkipussi silti kulki mukana. Se oli mukana telttailemassa, pyöräilymatkalla, mökillä ja synnytyssairaalassa. Vähän ripsaria vähintään, ja aurinkopuuteria nyt ainakin. Töihin en nyt olis voinut kuvitellakaan lähteväni ilman sitä Anna-lehden kaunista, keveää ehostusta. Ilman meikkiä näytin oudolta, alastomalta ja ehkä vähän sairaalta.


Työimago. Voiko sitä muuttaa?

 

Jossakin lapsuusmuistossani katson kun äiti meikkaa. Äiti kertoo että vanhemmat naiset ei voi käyttää luomiväriä jossa on helmiäistä koska se vanhentaa, Kirsti Paakkanen on sanonut niin. Muistan äidin luomivärin sävyn, sen harmaaseen taittuvat vihreän ja tavan jolla sitä levitettiin, ei äiti ollut vanha. Nuorempi kuin minä nyt. Äiti meikkasi aina.

 

Monta vuotta nauroin lähimmille ystäville että on kunnia saada nähdä minut paljaimmillani, meikkaamattomana ja kulahtaneissa verkkareissa. Vain tosiystävät saivat nähdä minut sellaisena, vielä harvempi kyyneleitten turvottamin silmin. Minähän en itke julkisesti, saati että esiintyisin julkisella paikalla ehostamattomana, paljaana ja sellaisena kuin oikeasti olen. Vain tosiystävät tietävät miltä näytän ihan oikeasti. 

 

Kasvojen pesu ja kevyt päivävoide. Päälle meikinpohjustusgeeli ja sen jälkeen mineraalipuuteri. Sitä seuraa kiinnityspuuteri ja kasvojen muotoja korostava ja häivyttävä aurinkopuuteri. Valokynää silmäkulmiin ja nenän ympärille, hipaus tuomaan esiin poskipäitä. Poskipunaa. Luomienpohjustusaine, luomiväriä ainakin kolmea, useimmiten neljää sävyä. Silmänrajauskynä korostamaan silmien väriä ja sienisivellin häivyttämään sen rajat. Ripsienpohjustusaine ja ripsiväri. Huuliin pohjustusaineen jälkeen huulipuna, sellainen jota ei tarvitse lisätä päivän aikana, huulikiiltoa hipaisu. Tavoitteena luoda lopputulos joka on luonnollinen ja huomiotaherättämätön. Aamuisin omat lapseni kokeilivat suteja ja siveltimiä, seurasivat miten se miltei ihonvärinen luomiväri levitettiin ja sen päälle sisäkulmaan helmiäistä, silläkin riskillä että se vanhentaa.



 

Muutama kymmen vuotta ensimmäisen leikkipuistomeikkauksen jälkeen tuli koronavirus ja loputtomat viikot kotona. Ne yöpaidassa vaelletut päivät, ne joina ei nähnyt ketään muuta kuin oman perheen ja keittön pöydällä makaavan palapelin. Ei nähnyt edes sitä tyyppiä joka toi ostokset kuistille – ”no touch delivery.” Asiakkaat olivat koronaunillaan, omissa yöpaitakuplissaan juurikasvuineen ja kommunikaatiota käytiin korkeintaan sähköpostitse. Työpalavereissa oli vain oman tiimin välittäjiä, kilpailtiin tukkapystyssä olemisella, ylikasvaneella hiusvärillä ja yöpaitamuodilla. Ednamode silmälasit saivat ajaa asian, kukaan muukaan ei ollut pukeutunut ja olisin näyttänyt lähinnä hullunkuriselta tuunattuine kasvoineni. En siis meikannut, en edes palaveriin ja kannoin juurikasvuni ylpeydellä kunnes se oli niin pitkä että ajelin itse oman pääni leikkurilla, ei ollut juurikasvua enää. Oli hiirenharmaa sänki.  

 

Sitten tuli se surullisenkuuluisa vyöruusu äitienpäiväksi. Se jonka kanssa eletään edelleen heinäkuun puolivälissä. Tai ruusuhan oli ja meni mutta ihottuma kuivui sellaiseksi massiiviseksi, puolet otsasta peittäväksi ruveksi joka lopulta kuoriutui uudenkarheaksi vauvapyllyksi, aurinkoa ja kesää karsastavaksi. Silmään kehittyi arpikudosta, päänahan, otsan ja silmäluomen kutinaa ja kipua hoidellaan edelleen, heinäkuun puolivälissä.


Tätä työstetään edelleen... 

 

Aina välillä avaan sen meikkilaatikon. Sen missä on mineraalipuuteria vuodenaikoihin sopivissa sävyissä ja luomiväripaletteja. Heitän roskikseen vanhentuneet ja mietin tuleeko vielä joskus se päivä kun aloitan taas aamuni levittämällä kevyen päivävoiteen päälle meikinpohjustusgeelin. Mietin koska lakkaan kaipaamasta tätä vuosikymmenien rituaalia, vai lakkaanko koskaan? Tuleeko iho taas jonakin päivänä siihen kuntoon että sen päälle voi levittää kerroksen aineita joitten tarkoituksena on tasoittaa, korostaa ja häivyttää. Tuijotan peilistä silmää jossa on edelleen jälkivaivana atooppinen ihottuma, laitan päälle työvaatteet ja muistutan itselleni ettei kukaan ajattele että olen vain puoliksi pukeutunut, vähän alaston ja hukassa – ilman meikkiä. Tilaan netistä kestoväriä ja värjään vaaleat, miltei näkymättömät ripset ruskeiksi ja saan yhden hitusen itsestäni takaisin.


Sammakotkin on kauniita... ainakin täällä meillä. 

Kommentit

  1. Hei, pidän paljon sinun blokistasi ja kirjoitus tyylistäsi. Olen jo pitkään seurannut sinun blokiasi. Uudistit bolkisi ulko asun ja se nykyään aukee harmillisen hitaasti. Ennen ei ollut sitä ongelmaa. Muitten sivujen kanssa ei ole samanlaista ongelmaa. Toivottavasti sen saa korjattua jotenkin.

    Ihanaa kesän jatkoa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kun kerroit! Yritetään korjata ongelma!

      Poista
    2. Vaihdoin toiseen ulkoasuun ja toivottavasti toimii paremmin.

      Poista
  2. Hei! Minä olen myös pitkään lukenut blogia ja huomannut saman muutoksen eli todella hitaasti avautuu nykyisin. Lisäksi otsikon fontti on minusta liian epäselvä, välillä joutuu lukemaan monta kertaa ennen kuin saa selvää.
    Itse blogin sisältö on lähes poikkeuksetta kiinnostava.

    Ikävä vaiva varmasti tuo vyöruusu jälkiseuraamuksineen, toivottavasti pian helpottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihdoin toiseen ulkoasuun ja toivottavasti nyt toimii paremmin! Kiitos ihanasta palautteesta!

      Poista
  3. Ei tainnut auttaa ulkoasun vaihto, minulla ainakin kestää ja kestää blogisi avautuminen, välillä ei jaksa odottaa ja siirtyy seuraavaan blogiin.. Harmi sinänsä, koska kirjoitat kiinnostavista asioista ja blogissasi saa liikuttua kyyneliin, mutta myös viihtyä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän