Siirry pääsisältöön

kalliita kananmunia - maaliskuun ruokakori



Tein oman kauppakassivertailuni käymällä nettiostoksilla kahdessa eri ruokakaupassa. Se mikä ennen pandemiaa oli poikkeus on muuttunut arkiseksi ja monet siirtyivät tilaamaan elintarvikeostoksensa pysyvästi kotiin toimitettuina. Meillä on hyvä ruokakauppa niin lähellä, että käymme kaupassa ihan itse, osin myös sen takia että olemme aika impulsiivisia ruokailijoita ja suunnittelun on todettu johtavan meillä vain pilaantuneisiin tuotteisiin. Ruokakaupassa käydään siis päivittäin.

Valitsemistani kaupoista ensimmäinen on meidän lähikauppa, jota kotoisasti kutsutaan ihan "kotikaupaksi". Kotikaupan tuotteiden kuvat vasemmalla. Toiseksi valitsin Amazonin omistaman Whole Foods Marketin joka keskittyy luomutuotteisiin. 

Näistä kahdesta asioimme itse useimmiten siinä omassa lähikaupassa. Kaikki valitut tuotteet ovat sellaisia joita meidän perheessä käytetään jatkuvasti, maitoa, leipää, munia... 

Mitä ne ihan tavalliset tuotteet sitten maksavat? 

Monijyväpaahtoleipää on pakastimessa pahan päivän varalle. Leivon leipää itse useamman kerran viikossa.



Maito ostetaan meille puolen gallonan tölkkeinä ja meillä on käytössä 1% luomumaito. Maitoa kuluu lähinnä lasten aamumuroihin, leivontaan ja satunnaisesti puuroon. 
 

Kananmunia meillä menee paljon ja meille ostetaan näitten ihan tavallisten munien lisäksi myös parempia munia aamiaiselle. Taviskananmunat menevät leivontaan ja ruuanlaittoon. 



Broileria tulee käytettyä muodossa tai toisessa useamman kerran viikossa. Tässä luuttomia reisipaloja. Vaikka myös marinoita versioita löytyy, ostan omani maustamattomana jotta voin itse päättää suolan määrän, niissä valmiissa tuotteissa kun tahtoo olla usein turhan paljon suolaa. Syötiin meillä sitten broileria, possua tai naudanlihaa, ostan lihan luomuna. 


Tuoreesta pinaatista saa hyvän salaatin ja salaattipinaattia myydäänkin niin pusseissa kuin rasioissakin. Myös useimmat vihannekset, hedelmät ja marjat tulee ostettua luomuna. 




Appelsiinimehua ostetaan paitsi sunnuntaiksi niin myös arkiaamuihin ja koska näitä pullomallisia on helpompaa tunkea jääkaappiin kuin kanistereita, ostamme usein appelsiinimehumme näissä puolentoista litran pulloissa. 



Banaanit myydään täällä usein kappalehintaan ja ne kuuluvat marjojen lisäksi meillä talouden hedelmävarastoon huolimatta siitä ettei allekirjoittanut itse syö banaania. 



Viimeiseksi vielä mansikat. Oma herkku on vadelmat, Fredden mustikat, mutta lapset pitävät eniten mansikoista ja ovathan nämä kevään ensimmäisen sadon marjat aika taivaallisia. Kuvan marjojen määrä on sama huolimatta eri yksiköstä riippuen myyjästä. 



Vuosien myötä olen oppinut asioimaan paikallisissa mittayksiköissä, puhuttiin sitten tilavuudesta, painosta tai pituudesta, onhan se ihan itsestään selvää että kuusitoista unssia on sama kuin yksi pauna, tai että yhteen gallonaan menee neljä neljännestä, kahdeksan pinttiä tai kuusitoista kupillista tai 128 nesteunssia. Ihan samalla tapaa kaksitoista tuumaa on jalka ja kolme jalkaa on yksi jaardi. Kouluviivaimen mitta on aina se yksi jalka. 

Tarkka lukija huomaa että osassa Amazonin/Whole Foods Marketin tuotteista lukee "SNAP EBT eligible", se tarkoittaa että näitä tuotteita voi ostaa sosiaaliviraston ruoka-avulla. Meidän osavaltiossa viisihenkisen perheen maksimiavustus ruokaostoksiin on $771 kuukaudessa. 

Jotta tähän yksikköjen sekametelisoppaan saadaan jotakin tolkkua on syytä puhua hinnoista tutummissa mittayksiköissä, ja sen lisäksi myös rahasta. Se onko kaupassa halpaa vai kallista kun riippuu siitä paljonko keskivertotyyppi saa liksaa. 



Entä jos se sama keskivertoperhe siirrettäisiin jonnekin muualle tässä maassa? Otan tähän esimerkiksi ne kaksi kaupunkia josta suomalaisilla lienee eniten kokemusta - Fort Lauderdale ja Manhattan, New York. 






Itse olen sitä mieltä että meillä on täällä aivan armottoman kallista, ja halpaa meillä on perinteisesti ollut kolme asiaa; autot, bensa ja alkoholi. Tästä listasta on jäljellä enää alkoholi vaikka toki bensa on Suomeen verrattuna edullista edelleen. Pullon (0.75l) Grey Goose vodkaa saa veroineen noin $11. 

Kauppakassistaan kirjoitti myös Miia Kanarialta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän