Siirry pääsisältöön

helppo elämä



Kun perhe muuttaa puolison työn perässä maailmalle kuukausiksi vuosiksi tai vuosikymmeniksi repäistään juuriltaan muutakin kuin se mitä odotetaan. Ihmisten ja turvaverkkojen lisäksi menee uusiksi myös perheen sisäinen dynamiikka ja perheenjäsenten roolit. Omasta muutosta on jo kovin kauan ja monilta osin aika on kullannut muistot. Toisaalta me lähdettiin seikkailunhalusta ja nimenomaan seikkailemaan. Ei ollut lapsia, ei sitä rakasta työpaikkaa ja uraa. Oli unelma ja sille unelmalle rakennettiin. Oli helppoa lähteä.

Olen aina ajatellut että se oma tarve, tai siis se ettei sitä ole ollut on liittynyt siihen että tänne muuttaminen oli tietoinen valinta. Me haluttiin muuttaa jenkkeihin. Me haluttiin ja haettiin tätä, ja varmasti ainakin osaksi sen takia sopeutuminen oli omalla tavallaan niin helppoa. Asenne kun oli alusta lähtien se että täällä ollaan ja tänne jäädään. Vastoinkäymiset käännetään voitoksi ja opitaan olemaan amerikkalaisia.

Meidän ensimmäinen kompastuskivi oli tutusti raha. Rakkautta kyllä riitti, eikä mulla ollut ruusuisia kuvitelmia ikuisesta lomasta, mutta palkka joka näytti Suomessa tähtitieteelliseltä osoittautui käytännössä huomattavasti pienemmäksi kun siitä maksettiin monia sellaisia asioita joista ei koskaan oltu kuultukaan. Monet kissanristiäiset jätin väliin, kun olis pitänyt ostaa kimppalahjoja ja syödä ravintolassa. Kaikki oli kallista ja Fredden palkalla mentiin kunnes sain työluvan, eikä se mun palkka silloin ollut mitenkään kummoinen. Jälkikäteen katsottuna oon monesti miettinyt miten me pärjättiin, mutta pärjättiin kun päätettiin pärjätä.

Ei kenenkään tietenkään ole pakko lähteä. Aina voi sanoa ei, mutta jos näkyvissä olevat vaihtoehdot on lähteä seikkailemaan toiseen maahan ja kulttuuriin, tai lähteä etsimään uutta työpaikkaa on asetelma toki vähän toisenlainen. Lähteminen on ehkä vähän puolivapaaehtoista ja puolivapaaehtoisuus taas on omiaan asettamaan omat haasteensa. Lähteminen on väliaikaista, eikä seikkailu lähde tarpeesta seikkailla vaan sen jonkinasteisesta välttämättömyydestä. Aikanaan käly sanoi mulle ettei koskaan lähtis ulkomaille luuhaamaan. Entä jos kälyn eteen olis tullut se edellä kuvailtu tilanne?

Ajattelin silloin joskus ennen, ennen lapsia ja ennen elämää ulkomailla että lapsethan nyt sopeutuu ihan minne tahansa. Niin tuntui ajattelevan moni muukin. Lapset toki sopeutuu ja sopeutuminen on toisille helpompaa kuin monelle. Ajattele kuitenkin itseäsi tilanteessa, jossa muutat toiseen maahan. Siellä puhutaan kieltä jota et ymmärrä lainkaan. Ensimmäisenä aamuna puolisosi tiputtaa sinut uudelle työpaikallesi, jossa ajatus on että hyppäät vaan suoraan puikkoihin puhumatta tai edes ymmärtämättä sen enempää esimiehesi juttuja kuin työtoverienkaan. Sinulla ei ole puhelinta tai sähköpostia jolla huutaa apua, vaan yrität vaan pärjäillä. Houkutteleeko? Se jos joku vaatii luovuutta ja sopeutumiskykyä.

Kun puoliso istuu aamulla autoon jää perheen toinen aikuinen aikuinen kotiin. Päivät täyttyvät lasten ja aikuistenkin asioiden järjestämisestä, mutta maailma on uusi ja outo eikä mikään toimi niin kuin on tottunut, puhuttiin sitten suihkun vesihanasta, pesukoneesta tai kaupassa asioimisesta. Päivät on pitkiä ja monesti yksinäisiäkin. Kaikki on toisenlaista, uutta ja ehkä hankalaakin. Entinen uraohjus on nyt koulu-, kaupankäynti- ja siivousvastaava. Vaikka tekemistä riittää, on kai vähintäänkin ymmärrettävää jos sopeutuminen takkuaa ja ehkä kotimaata kaipaa omaa rooliaan yhteiskunnassa. Onhan uusi rooli ulkomailla tyoskentelevän puolison tukena aika kaukana totutusta. Pääasiallinen homma kun on hoitaa kaikki niin että toinen aikuinen voi keskittyä tekemään töitä, eikä ehkä loppupeleissä kuitenkaan ihan armottoman houkutteleva. 

Romantiikka rapisee nopeasti, seikkailu internetpalveluntarjoajan, vesilaitoksen tai kännykkäoperaattorin kanssa on melko raadollista, eikä ainakaan kovin romanttista. 

Illalla kotiin kurvaa tuttua duunia tehnyt mies tai vaimo, joka pitkän päivän jälkeen haluaa seurustelun sijaan lähinnä juoda kylmän kaljan ja katsoa telkkaria. Vaikka työ on tuttu on kieli uusi ja toimintatavat ehkä toisenlaisia. Toisen kipuilua saattaa olla vaikeaa ymmärtää, näyttäytyyhän se kotona olevan aikuisen rooli helposti ikuisena lomana, kaivattuna välivuotena tai mahdollisuutena; nyt voi tehdä kaikkea sitä mitä ei neljän viikon kesälomaan ehtinyt mahduttaa.

On paljon niitä perheitä jotka viihtyvät heti alusta asti. Sopeutuvat ja näyttävät solahtavan kuin kalat veteen – ainakin ulkoisesti -  elämään uudessa maassa. Useimmat kai kohtaavat kuherruskuukauden jälkeen ne ylläolevat kysymykset, sillä kahvitella, siivota ja shoppaillakin voi vaan rajallisesti ennen kuin siitäkin tulee tylsää vaikka kukkaro antaisikin myöten. On perheitä joilla kaipuu tuttuun ylittää tarpeen tutustua uuteen moninkertaisesti. Ehkä lapset eivät viihdy uudessa ympäristössä ja kaipaavat ystäviään. Ehkä vieras kieli ja koulu tuntuvatkin ylivoimaisilta. Kummankin ryhmän on varmasti vaikeaa ymmärtää toisiaan.


Juttelin viikonloppuna puolalaisen naapurini kanssa. Asianajajasta tuli maailmalle muuton myötä ensin kotiäiti ja nyt lasten ollessa alakoululaisia opiskelee äiti opettajaksi. Vuosista maailmalla on kuoriutunut esiin uusi elämä, uusi ura ja mahdollisuus. Mutta ei se ilman ryppyjä syntynyt sekään. Jos jotakin on näitten vuosien aikana oppinut, on se usko uusiin mahdollisuuksiin. Ne ovat tuoneet mukanaan rohkeuden hypätä uuteen ammattiin ja kyvyn muuntautua, aluksi ei ollut vaihtoehtoja ja vuosien myötä siitä on tullut vahvuus ja voimavara. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...