Siirry pääsisältöön

teknisiä vaikeuksia


Vitsit että siitä lähtee kova ääni kun se huutaa mulle. Mä yritän olla nauramatta, ottaa sen raivon vastaan vakavuudella ja kaikella kunnioituksella mutta se on ihan järjettömän vaikeeta, väkisinkin suupielet tahtoo kääntyä ylöspäin ja se huutaa vielä kovempaa tajutessaan että mua huvittaa... Raivo on käsinkosketeltavaa ja huuto muuttuu murinaksi kun se tömistelee tiensä yläkertaan ja paiskaa oven kiinni takanaan.

Vääränlaiset hiukset, tai siis mä laitan ne ihan väärin kun käskystä yritän tehdä mitä pyydetään. Fredden vääränlainen ilme, se ettei meillä riitä empatiaa tai ostohalua neljännen kadonneen vesipullon jälkeen. Ei mitään päällepantavaa. Takki hukassa ja sekin on meidän syy, tahallaan piilotellaan kuitenkin sen vaatteita, läksyjä, kirjaston kirjoja... Ravintolassa sen silmissä pilkahtaa joku raivon ja pöyristyksen välimuoto kun tarjoilija tuo sille lastenmukin. Se katsoo meitä ja kuiskaa kyyneleet silmissä että kirkossakin häntä luultiin seitsemäsluokkalaiseksi. Miksi hän saa muovisen mukin? Hän ei juo enää lastenmukeista. Hän ei ole lapsi. Ei ainakaan mikään pikkulapsi.



Sit se kiipeää mun kainaloon. Halaa ja pussata moiskauttaa poskelle. Maailman paras äiti. Me pelataan yhdessä lautapelejä, tehdään palapeliä ja katsotaan elokuva. Nukutko mun kanssa se kysyy, nukunhan minä. Äidin prinsessaenkeli.

Ne tulee koulusta keskenään kotiin ja se pitää huolen että kaikki on purkaneet reppunsa, tyhjentäneet tiskarin ja laittaneet eväslaatikot tiskikoneeseen. Koira on päästetty pissalle ja ja jannut tekee siskon johdolla matematiikantehtäviä netissä. Mietin miten siunattu olen kun meillä on lapsi joka on jo näin etevä ja pystyvä. Luotettava. Myöhästyn ruuhkan takia enemmän kuin piti ja se kävelee koululle hakemaan veljen näytelmäkerhosta. Vastuullinen. Unohdan aina välillä että se on vasta kymmenen.

Ja sit se huutaa taas. Paiskoo ovia, heittelee tavaroitaan ja julistaa että me ollaan kaikki ihan kauheita. Miksi hänelle on käynyt näin kamala onnettomuus että juuti hän on saanut tämän hirveän perheen. Ja nämä veljet. Miksi kenelläkään on näin kamalat veljet. Se tönäisee toisen nurin kylpyhuoneessa ja julistaa huutonsa seasta ettei voinut muutakaan... piti sitä paitsi huolta siitä ettei se kaatuessaan lyönyt päätään joten oikeastaan meidän pitäisi olla tyytyväisiä tilanteeseen.



Me jutellaan autossa. Se istuu mun vieressä edessä kun mä ajan. Autossa on hyvä jutella. Myönnän ettei kaksosveljet ole ihan reiluinta maailmassa. On epäreilua että niillä on aina toisensa. Aina toisensa. Kaikessa ja kaikkialla. Lapsi itkee mun vieressä. Ne ei koskaan leiki mun kanssa se sanoo. Ne leikkii aina vaan keskenään. Niillä on aina toisensa. Aina vaan toisensa. Miksi minä en saanut kaksoissiskoa se kysyy. Vastaan etten tiedä. Pahoittelen että niitä on kaksi ja sanon etten oikein voi tilannetta mitenkään korjatakaan kun en kuitenkaan osaisi päättää kumman antaisin pois. Se naurahtaa ja kuiskaa että se kyllä osais. Ihan helpostikin.

Kun ovi lämähtää kiinni yläkerrassa taas kerran kehotan poikia pysymään poissa sen tieltä. Antakaa sille tilaa... Joo, joo. Sillä on taas niitä teknisiä vaikeuksia. Tiedetään. Me aikuiset remahdetaan nauramaan. Teknisiä vaikeuksia. Niitäpä juuri. Murrosiässä aivot rakennetaan käytännössä uudestaan. Teknisiä vaikeuksia. Ihan paras ilmaisu koskaan. Tyttö tulee alakertaan naurun houkuttelemana. Teknisiä vaikeuksia me sanotaan. Sekin nauraa. Me kaikki nauretaan. Murrosikä. Mikä ihana aika ihmisen elämässä.



Kommentit

  1. Tekniset vaikeudet on kyllä ihan paras kuvaus teini-iästä :D
    Tuota tempoilua on hauska lukea, mutta voi elämä sitä kaaosta jos sitä pitäis livenä elää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava analogia tosiaan. Ystävä laittoi viestillä artikkelin jossa murkkuja verrattiin kissoihin ja näinhän se vähän on että yhdessä yössä meidän koiranpennusta tuli kissa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän