Siirry pääsisältöön

ihminen vs. luonto 0-1

Kaksi päivää myöhemmin tämäkin tie suljettiin veden noustua turhan korkeaksi autoille. 


Mä olen kasvanut Helsingin kantakaupungissa ja viettänyt osan viikonlopuistani, kesistäni ja lomistani joko Sipoon saaristossa tai Vihdissä. Lapsuudessa luonnonmullistukseksi kelpasi ukkossade, mummin mökillä meni joskus kesäukkosella sähköt, mutta siinä se sitten olikin. Villieläimet asuivat Korkeasaaressa, mitä nyt Sipoossa tuli pariin otteeseen törmättyä hirveen. Yleensä kuitenkin eläimistöksi riitti koirien ja kissojen lisäksi siilit, rusakot ja kaupunkiketut. Oli aika ennen internetiä ja Helsingin Sanomista saattoi lukea maanjäristyksistä ja hurrikaaneista, jossakin kaukana sellaisiakin oli.

Monen kotimatka monimutkaistui.


Moni on mulle kommentoinut ettei ole tullut ajatelleeksi miten paljon Yhdysvalloissa on luontoa, eipä siitä kai paljoa puhutakaan, että maan pinta-alasta yli kolmannes on metsää, enkä silloin joskus tänne muuttaessa osannut itsekään ajatella että täällä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolassa, miljoonakaupungin laidalla elämä olisi avioliitto luonnon kanssa. Ruuhkien, väkivallan ja varkauksien kanssa kylläkin... niistä kolmesta todeksi osoittautui vain ensimmäinen, esimerkiksi työläppärini nukkuu useimmiten yönsä ulkosalla, auton takapenkillä – joo, pitäis muistaa ottaa se sisään.

Reilu maili meiltä tie sortui maanvyörymän takia ja on nyt tarkkailussa. 


Tammikuun lumisateet jotka pysäyttivät kaiken muutamaksi päiväksi muuttuivat vesisateeksi ja sen jälkeen on satanut vettä. Vettä aamulla, päivällä, illalla ja yöllä. Tuulta, vesisadetta, vesisadetta ja tuulta ja aika usein pelkkää vesisadetta. Vesisadetta laaksoissa ja kukkuloilla, vesisadetta myös vuorilla. Vesisade on ollut kaikken huulilla koska sitä on vain niin paljon. Joo, täällä sataa talvisin vettä, mutta tämä sade on ollut jotakin aivan muuta.



Se että laaksossa olevat pari siltaa suljettiin oli vielä ihan tavallista, ainahan siellä tulvii talvella, mutta siinä vaiheessa kun maanvyörymistä tuli arkipäivää alkoi vähän hirvittää. Liikenteestä tuli ruuhkaisan sijaan katastrofaalista kun sadattuhannet ihmiset tunkivat niille muutamalle pääväylälle ja sitten niitäkin alettiin sulkea koska vettä nyt oli vaan niilläkin ihan liikaa. Torstai-iltana tuli ilmoitus että koulu alkaa kaksi tuntia myöhässä tulvien takia. Tättis tokaisi että puolet opettajista oli puuttunut kun ei ne olleet päässeet töihin. Kivenheiton päässä on pikkukaupunki johon kuljetaan tällä hetkellä veneellä ja helikopterilla.

Lumi sulki koulut ja pakotti monet pysymään kotosalla. 


Vasta täällä asuessa olen oppinut miten armoton on luonnon voima, miten tuuli kaataa isoja puita kuin tulitikkuja, lunta tulee kerralla niin paljon ettei kukaan enää pääse mihinkään ja että vesisadekin voi lopulta olla uhka. Omassa ryhmässään on sitten ne isommat uhat, maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset. Pieniä järistyksiä on päivittäin, sen verran isompia että ne tuntee muutaman kerran vuodessa, mutta sitä isoa odotellaan. Edellinen isompi tulivuorenpurkaus oli kasarilla, mutta onhan meillä tuo oma aikapommi, rakas Reiska jonka ryppyilyä odotellaan ja vuori on jatkuvan tarkkailun alaisena.

Ihana, kaunis ja rakas Reiska. Mt Rainier. Komeilee maailman vaarallisimpien tulivuorien listalla


Ihminen on pieni luonnon edessä. Sen minä olen oppinut täällä asuessa. Siilit ja kaupunkiketut ovat vaihtuneet karhuihin, kojootteihin ja ilveksiin. Hirven sijaan ikkunasta katselee sisälle peura ja pihan kukkaset syö villikani.

Täällä eletään yhteiseloa luonnon kanssa, ja on ihan tavallista että välitunti peruutetaan koulussa, ei siksi että pelätään väkivaltaista ampujaa, vaan koska koulun kompostia kaivelee karhuperhe tai puuma on ajanut saalistaan pihan poikki. Villi Pohjola katsos. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...