Siirry pääsisältöön

marisätkä piikkiä vastaan?

 


Autojono etenee hiljakseen bussiterminaalin parkkipaikalla ja mies huomioliiveissä osoittaa lasermiekallaan mihin suuntaan mennään. Ei siinä kauaa mene, ennen kuin ollaan ensimmäisellä teltalla, muutama hassu minuutti ja laitan maskin naamalle avaten sivuikkunan. Ojennan naiselle lapsen henkilötodistuksen ja nainen tarkistaa että meidän nimi on listalla, kysyy mun vieressä istuvalta nuorelta naiselta ikää kuin varmuudeksi - kolmetoista - ja ojentaa mulle kaavakkeen. Onhan sulla kynä se kysyy, kaivan kynän auton keskikonsolista hymyillen silmillä. Jatkan huomioliivisen laasemiekkatyypin ohjaamana seuraavaan putkeen ja pysähdyn sivuun täyttääkseni saamani kaavakkeen. Annanko lapselleni luvan Covid-19 rokotteen saamiseen? Kyllä. Onko lapsi saanut allergista reaktiota rokotteesta ennen? Ei. Onko lapsella lääkeaineallergia? On. Entä ruoka-aineallergia? Ei. Allekirjoitan kaavakkeen ja jatkan matkaa.


 

Ajan suoraan sen seuraavan huomioliivin luokse. Hymyilevä mies ojentaa meille rokotekortin ja lapun missä kerrotaan miten aika varataan vahvistetta varten kolmen viikon päähän. Rokoteteltassa avataan kummankin sivun etuikkuna. Ojennan kaavakkeen omalta puoleltani rokottajan jutellessa Tättiksen kanssa. Rokottaja kysyy ohimennen Tättikseltä ne samat kysymykset kuin mihin olin juuri vastannut ja pysähtyy lääkeaineallergiaan? Penisilliini. Se ei haittaa. Kumpi käsi? Oikea? Ai sä oot vasuri! Joo. Naurahdan naiselle valokuvatessani että hän taitaa olla aika monessa perhealbumissa ja laastaria laittaessaan nainen vastaa että niin varmaan, sadoissa tai tuhansissa. Me jatketaan seuraavalle kaistalle vartin jonoon ja lapsi avaa saamansa tikkarin. Lataan kuvia someen ja soitan ystävälle. He ovat saaneet rokotteen samassa paikassa tuntia aiemmin. Me päivitellään miten hyvin ja kätevästi tämä oli järjestetty. Alle puolessa tunnissa kaikki on ohi ja nuoren naisen naamalla on mairea hymy, ensimmäinen askel kohti vapautta on otettu.


 

Oman rokotteeni sain jäähallissa maaliskuussa. Sitä varten piti sentään pysäköidä ja kävellä sisään jäähalliin, mutta muuten homma toimi samaan tyyliin. Silloin ne pysähtyi hetkeksi mun verenohennuslääkkeeseen. Tunnelma oli silloinkin positiivinen ja vähän sellainen riehakkaan juhlava, myös siellä suuressa salissa missä me istuttiin 183 sentin päässä toisistamme. Ulos kävellessä tuli vielä viimeiset yläviitoset.



Kun valtaosa aikuisista halukkaista on saanut vähintään yhden rokotteen ja torstaista alkaen myös kaikki kaksitoista vuotta täyttäneet ovat voineet hakea itselleen rokotteen on rokottaminen jalkautunut lääkäriasemilta, apteekeista ja massarokotussaiteilta ihmisten keskuuteen. Rokottamiseen kannustetaan ja siitä yritetään tehdä paitsi helppoa niin myös kivaa ja houkuttelevaa. Rokotuskorttia vastaan saa ilmaisen donitsin tai hampurilaisen, ja tänä viikonloppuna Seattlen palolaitos järjestää kahdessa panimossa tempauksen jossa rokotuksen ottaminen oikeuttaa oluttuopilliseen nimellisellä taalan hinnalla. Keskustelua käydään paitsi jättiarvonnasta niin myös mahdollisuudesta marisätkään rokotetta vastaan.

 

"Well, of course, a pint of a microbrew ale, any pint from Washington is worth a million dollars from Ohio, so we consider those equal incentives," Inslee joked during a Thursday press conference. "But no, I would not rule out these kinds of incentives. I actually have discussed with my staff the potential of this type of grand prize lottery. I think it actually could make sense, so it is something we’re giving some thought to. I wouldn’t rule out too legal products like marijuana, so I’m not ruling that out." - Gov. Inslee

 

Tavoite on saada mahdollisimman monta Washingtonilaista rokotetuksi, jos se tarkoittaa ilmaista kaljaa, kannabista tai miljoonan taalan arvontaa on se sen arvoista. Osavaltiossa on tähän mennessä jaettu yli 6 miljoonaa rokotetta ja osavaltion väestöstä 58% on saanut ainakin yhden rokotteen, 44.9% on kokonaan rokotettu. Tähän dataan vaikuttaa myös halukkuus ottaa rokote, se vaikuttaa tässä kohdassa enemmän kuin rokotteen saatavuus. Vertailukohdaksi voidaan asettaa meidän terveydenhuoltoalue joka on demografialtaan demokraattinen, korkeasti koulutettu ja hyvätuloinen. Täällä yli 65 vuotiaista on käytännössä rokotettu 100% ja kuusitoista vuotta täyttäneistä 80% on saanut ainakin ensimmäisen rokotteen.


 

Suurin haaste on tavoittaa etniset vähemmistöt, hedelmätarhojen laittomat työntekijät ja kodittomien populaatio. Rokotukset ovat jalkautuneet myös telttakyliin siltojen alle eikä rokotuspaikalla kukaan kysy kenenkään immigraatiostatusta sen enempää kuin terveysvakuutustakaan. Kaikki rokotetaan kysymyksiä kysymättä. Ongelmia ovat kuitenkin tietämättömyys, kielimuuri ja pelko. Väärä tieto vaeltaa näitten ihmisten keskuudessa ja vaikka minä nauran ystävieni kanssa mikrosiruille ja 5G:lle rokotteissa ovat ne näille ihmisille todellisuutta. Monelle se ettei rokotetta ota on myös poliittinen periaatekysymys eikä sitä muuta edes Trumpin jälkijättöiset vakuuttelut.

 

“We’ve gone from the arms looking for vaccines to the vaccines looking for arms phase,” says Dr. Chris Faison


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...