Siirry pääsisältöön

mitä sulle kuuluu?



Mitä sulle kuuluu? Ihan hyvää kiitos, sellaista tavallista! Töitä? Joo, on töitä, ihanan sopivasti niitäkin. Entäs teillä? Juu hyvää kuuluu, ihanaa kun on lapset taas koulussa! Mites teidän lasten koulut on lähteneet? Hyvin, vähän takkuili alussa mutta oikein hyvin! Joo niin, meilläkin mutta kyllähän tuon ymmärtää kun olivat käytännössä puolitoistavuotta kotona. Joo. Entä sun työt? Tosi kivasti, ei ole yhtään ikävä toimistolle!

Tämänkaltaisia keskusteluita tulee käytyä päivittäin. Naapurin kanssa ohimennen ruokakaupassa, lasten harrastuksissa, kahvilan jonossa. Yhteistä näille on se että meillä kaikilla on kaikki aina hyvin, töitä sopivasti ja lapsillekin kuuluu pelkkää hyvää. Ei näihin hetkiin muu kuulukaan, kuka nyt puolitutulle avautuisi kaupan leipähyllyllä. Mutta miksi meidän on edelleen niin vaikeaa sanoa että on väsynyt, stressaantunut ja että voimat on vähissä? Silloinkin kun niin voisi hyvin sanoa. Ystävälle, esimiehelle, opettajalle tai omalle puolisolle. Ei kenenkään elämä ole pelkkää kiiltokuvaa.

On hyvä alku puhua ystävälle, mutta uskallan väittää että meistä jokaiselle tekisis hyvää jutella myös terapeutille. Olen onnekas, sillä omassa ystäväpiirissäni voi hyvin puhua ääneen myös mielenterveydestä. Kahvikupin äärellä keskustellaan niin lasten, kuin meidän aikuistenkin terapeuteista ja terapiasta. Vaihdellaan puhelinnumeroita ja kerrotaan kokemuksia.



Minä, keski-ikäinen, kohtuullisen hyvin toimeentuleva kolmen lapsen äiti, vanhempainyhdistyksen aluehallinnon edustaja, se jolle moni niin kovin usein sanoo että olen jonkinlainen superihminen, hyvä kaikessa ja kaikkialla, se joka on keksinyt miten vuorokauteen sisällytetään 48-tuntia, viihtyy keittiössä, koristelee pihan, neuvoo koirankoulutuksessa naapureita ja ystäviä. Minä. Minä olen tarvinnut apua oman mielenterveyteni hoitamiseen varhaisesta aikuisuudesta ja ehkä siksi en ole koskaan empinyt hakea apua lapsilleni.

Kun maailma suljettiin maaliskuussa 2020. Ahdistuin miljoonien muiden kanssa. Pyyhin kiltisti ostokset, leivoin, perustin kasvimaan, sisustin, jumppasin ja laitoin ruokaa. Palasin töihin kun töihin taas pääsi ja hoidin sivussa kolmen lapsen etäkoulut ja etäharrastukset. Ihmisiä tavattiin vain virtuaalisesti, Fredden kanssa istuin kaljalla kaatosateessa ulkosalla. Jaksoin, jaksoin ja jaksoin. Jaksoin koronakevään, kesän, syksyn, talven, kevään ja sitten tuli taas kesä. En enää jaksanut. Istuin sohvalla ja hyperventiloin, lapsen ojentaessa äidilleen paperipussia, auttaahan se hänenkin paniikkikohtaukseen. Hengitin paperipussiin sen kastuessa kyyneleistä märäksi, toinen lapsi haki omasta purkistaan diapamin ja sanoo hellästi että sun pitäis ehkä ottaa nyt tää Fredden silittää selkää. Seuraavana aamuna voin taas hyvin, kunnes illalla istuin taas siinä samalla sohvalla itkien ja hengitellen paperipussiin.

Seuraavana aamuna soitin lasten psykiatrille ja kysyin kenelle soittaisin. Sain kahden psykiatrin nimet ja numerot, soitin ensin sille joka näytti kivemmalta nettisivuilla. Vastaajassa sanottiin ettei hän ota enempää potilaita, jätin silti viestin. Peri viikkoa myöhemmin istuin nenäkkäin tämän naisen kanssa. Olin tehnyt sivutolkulla niitä samoja testejä joita olen täyttänyt lapsilleni, tiesin itsekin jo yllätyksen jonka lääkäri minulle kertoisi. Tunnistinhan kysymyksistä mitä missäkin kartoitettiin, masennusta, ahdistuneisuutta, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, pakko-oireistahäiriötä, tarkkaavaisuushäiriötä. Ahdistuneisuuskaavakkeesta sain kyseenalaisesti melkein täydet pisteet. Seuraava mistä nykäisin jättipotin oli tarkkaavaisuushäiriö. Aloitin lääkityksen ja palasin terapiaan. En voi olla miettimättä olisiko matka tähän pisteeseen ollut vähemmän takkuinen jos tarkkaavaisuushäiriöistä olisi puhuttu jo minun lapsuudessani. Onneksi nykyään on toisin ja lapsille on tarjolla tukea ja apua, ja vähitellen mielenterveyden ongelmista ja neurologisista haasteista uskalletaan puhua ääneen ilman leimaantumisen pelkoa.



Kolme kuukautta myöhemmin voin hyvin. Tapaan terapeuttia kerran viikossa, opettelen asettamaan itselleni rajoja ja sanomaan ainakin välillä sen maailman vaikeimman sanan – Ei. En vastaa sähköposteihin enää aamukolmelta ja varaan kalenteriin aikaa myös kivoille asioille, ystäville ja perheelle. Fredde ja lapset sanoo että olen mukavampi tyyppi nykyään.

Maanantaina vietetään maailman mielenterveyspäivää. Mielenterveydestä on tärkeää puhua ja vielä tärkeämpää on sanoa ihan ääneen että mielenterveydenongelmat kuuluvat ihan kaikille, siinä missä nuhakuume tai vatsatautikin.

Nuorten itsemurhat ovat ongelma kaikkialla maailmassa ja lapsen tai nuoren hädän huomaaminen ja siihen puuttuminen varhaisessa vaiheessa ovat avainasemassa kun pohditaan millä näitä surullisia tilastoja saataisiin kauniimmiksi. Liki viidenneeksellä amerikkalaisista aikuisista on jonkin asteinen ahdistuneisuushäiriö, 8% sairastaa masennusta. Mikä saa meidät ajattelemaan ettei tämä koskettaisi meidän lapsiamme, niitä tavallisia lapsia ja nuoria, tavallisissa perheissä, tavallisissa kouluissa ja tavallisissa harrastuksissa.



Kommentit

  1. Mukavaa, että nyt voit paremmin. Palautuminen ei aina ole noin nopeaa. Olen nähnyt parin työkaverin loppuun palamisen ja sieltä pystyyn nouseminen vei vuoden jos ei kauemminkin.

    Pyrin aika ajoin muistuttamaan itselleni, että pitää pysähtyä kuuntelemaan itseään, jotta missä mennään. Mikäli tuntuu väsyttävältä niin silloin höllää vähän tai sitten reippaammin vauhtia. Meillä se on kohtalaisen helppoa, kun on vain toisemme huolehdittavana, niin ja pari kilpikonnaa:) Lasten ja enempi hoitoa tarvitsevien eläinten kanssa se on vähän haastavampaa. Silloin ei ole niin helppo höllätä, tehdä päätöstä, jotta nyt väsyttää niin menenpä sohvalle nukkumaan enkä tänään tee enää mitään. Päivä rutiineja, tehtäviä ja harrastuksiakin on haasteellisempi lopettaa tai vaihtaa.

    Toivon oikein mukavia ja palauttavia hetkiä, paljon rauhaa ja mielekästä tekemistä sopivissa määrin:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän