Siirry pääsisältöön

2016 vaalit



Ensi vuonna meille valitaan uusi presidentti. Omaa elämää ne tulevat vaalit ei vielä tässä vaiheessa niin kauheesti kosketa, vaikka toki mahdollisista kandidaateista jo puhutaankin satunnaisissa kahvipöytäkeskusteluissa. Ei niin etteikö asia koskettaisi, mutta tässä vaiheessa ollaan vasta spekulatiivisella tasolla.

Osa kandidaateista on voimakkaasti esillä mediassa. Se että kandidaatilla on tässä vaiheessa valtava julkisuus ei kerro oikeastaan mitään siitä edessä olevasta todellisesta taistosta. Se että Donald Trump on viimeiset kuukaudet ollut kaikkien huulilla niin hyvässä kuin pahassa ei tee Donald Trumpista vahvaa ehdokasta. Oikeastaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on perinteisesti käynyt niin että ne alkupolun ”vahvat” ehdokkaat harvemmin pääsevät kalkkiviivoille. Veikkaan että tästä syystä Demokraattien vahvin ehdokas Hillary Clinton on pysytellyt poissa parrasvaloista ja pitänyt kynttilää vakan alla – tarkoituksella.

Vaikka muualta katsottuna saattaakin vaikuttaa että Donald Trump on Republikaanisen puolueen ehdokkaista se vahvin ja kannatetuin, on loppupeleissä Trumpin kannatus alle kolmenkymmen prosentin jopa puolueen sisällä. Todennäköisyys sille että Trump on mukana lopullisessa kisassa on yleisen näkemyksen mukaan häviävän pieni; ”Kunhan huutelee...” Donald Trump tuo maahan kaivattua viihdettä. Siinä missä Eurooppa on takajaloillaan ja kauhuissaan, suhtaudutaan täällä Trumpiin enemminkin kuin mauttomaan ja korniin vitsiin. Demokraattien oma "Donald Trump" on Bernie Sanders, mies joka lupaa pelastaa koko maan ilman takuita ja saa Paavo Arhinmäen näyttämään konservatiivilta. Yhteistä kummallekin kandidaatille on se että kaksi kolmannesta maasta on ilmoittanut muuttavansa muualle jos ehdokas tulee valituksi.



Loppupeleissä vahvat demokraatit äänestävät demokraattiehdokasta. Vahvat republikaanit äänestävät oman puolueensa kannattajaa, ja lopullinen taistelu käydään siitä valtavasta ihmismäärästä joka sijoittuu jonnekin välimaastoon ja äänestää ehkä puoluetta enemmän henkilöä tai henkilön poliittisia näkemyksiä. Tähän ryhmään kuuluu muun muassa valtaisa määrä siirtolaisia. Kun Humans of New York kirjoitti sarjan muslimipakolais Aya:sta, kerättiin Aya:n tapauksen uudelleen käsittelyä vaativaan adressiin miljoona nimeä muutamassa päivässä. 

Oman näkemyksen mukaan Republikaanisen puolueen ehdokkaista todellisuudessa vahvin ei ole Donald Trum vaan ehkä Marco Rubio, kuubalaisten siirtolaisten Floridassa kasvanut poika, joka edustaa Republikaanisen puolueen maltillisempaa laitaa ja kerää epäilemättä kannatusta etenkin Meksikon, Etelä- ja Keski-Amerikan valtaisalta imigranttipopulaatiolta. Konservatiivi olematta äärikonservatiiri.

Aika näyttää ketkä kaksi ovat vastakkain marraskuun 4. päivänä. Hillary ja Marco, vai Hillary ja joku aivan muu.... onhan noita: Jeb Bush, Ben Carson, Chris Christie, Ted Cruz, Carly Fiorina, Jim Gilmore, Lindsey Graham, Mike Huckabee, John Kasich, George Pataki, Rand Paul, Marco Rubio, Rick Santorum, Donald Trump.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...