Siirry pääsisältöön

hainhampaat, ilokaasua ja koulunaloitusta

Ollaan edetty siihen kohtaan kesälomaa ettei kukaan enää kaipaa uimarannalle. Me ollaan käyty rannalla tai uima-altaalla kahdesti viikossa kesäkuusta ja nyt kun elokuu on taittumassa kohti loppuaan tuntuu että me ollaan kaikki kyllästettyjä hiekalla, retkieväillä ja auringolla. Kaikki on tyytyväisiä kotona, pihalla naapurin lasten kanssa ja elokuvia katsoen. Sääkin on toki vähän hidastanut menoa, se ettei olekaan päälle kolmekymmentä vaan vain 25-28 celsiusta, se kun tuntuu kylmältä viikkojen helteen jälkeen, niin kylmältä että tulee vedettyä pitkähihaista päälle. Viikonloppuna tuli kuitenkin uitua hotellin ulkoaltaalla autiomaan lämmössä ja tulevana viikonloppuna uidaan vuoristossa jannujen kummivanhempien huvilalla, niin ettei me kesää ihan kokonaan olla vielä viikattu pois.

Muutenkin on ollut tarve ottaa vähän iisimmin, kun Ollipollin hainhampaita vähän harvennettiin maanantaina, jätkällä kun on rautahampaita vaikka muille jakaa. Tällä ekalla kierroksella ne veti vaan maitohampaita, jotta sit seuraavaksi voidaan valita mitkä pysyvistä hampaista lähtee ja mitkä jää, ennen kuin ne on tulleet esiin, niistä on vaikeeta valita parhaita. Huikealtahan tuo näyttää, kun sillä on oikeesti alaetuhampaat kahdessa rivissä ja nyt ammottavat reiät kummallakin puolella.



Mulle on jäänyt ikuiset traumat omasta viisurileikkauksesta ja muistan miten kuljin naama turvoksissa, ikenet vertavaluen ja hirveissä tuskissa päiviä leikkauksen jälkeen. Niinpä oman lapsen toimenpiteen katsominen teki tiukkaa. Olen kuitenkin ollut mukana aika monessa, niin sairaalassa, klinikalla kuin leikkaussalissakin. Pidin samaista jannua kädestä silloin kun katkennut sääriluu aseteltiin paikoilleen fentanyylin siivittämänä, mutta hammasoperaation katsominen oli haastavaa. Etenkin siinä vaiheessa kun katkennutta juurta kaivettiin pihdein ikenen sisältä niin että koko poika heilui. Onneksi lapsella pyyhki hyvin, ilokaasun ja puudutuksen avulla mentiin, eikä jannu ollut moksiskaan moisesta käsittelystä.

Tänään alkoi kouluun tutustuminen. Viimeinkin. Olihan meidän esikoinen kylpenyt viimeyönä itsekseen etsiessään unta. Me pyörähdettiin tervehtimässä rehtoria, reksin assari kierrätti meitä neljännen luokan luokkahuoneissa jo ihan pelkästään siitä ilosta että sai hetken tauon lukujärjestysten tekemiseen, ja pistäydyttiinpä me uuden oppilaanohjaajan juttusillakin. Josko tästä alkais tilanteen helpottaminen, ja kouluun paluu tuntuis vähän vähemmän epätoivoiselta tehtävältä. Kaikki neljännet luokat on parakeissa. Se oli Tättiksen pahin kauhu – joutua parakkiin - mutta tän aamun jälkeen se suhtautuu asiaan ihan positiivisesti. Ei ne parakit olleetkaan yhtään kamalia ja haisevia, ja pieni positiivari totes ettei käytävän melu häiritse siellä kun ei olla päärakennuksessa, eihän ole käytäviä. Rakas musiikinopettajakin oli koululla ja koulun talkkari, kaikkien lasten ilo, Mr Chad. Koulussa aloittaa tänä syksynä miltei 700 oppilasta, rakennus on mitoitettu vajaalle 500:lle. Vuoden päästä avataan kaksi uutta koulua, johon osa nykyisen koulun oppilasvirrasta siirtyy. Tättis tosin jäänee nykyiseen kouluunsa, vaikka jannut siirtyvätkin uuteen. Neitoperhonen saa sit siirtyä uuteen yläkouluun sen valmistuessa syksyksi 2019. Tuntuu aika huikealta että meillä alkaa viides kouluvuosi ja jos eskarivuodet lasketaan niin seitsemäs. Jannutkin aloittavat jo kolmannen varsinaisen kouluvuotensa.


Autotallissa odottaa useampi kassillinen koulutarvikkeita; lyijykyniä, kumeja, liimapuikkoja, paperia, tusseja, värikyniä, puuvärejä, ja sekalainen läjä kansioita ja vihkoja. Ensi tiistaihin mennessä ne pitäisi lajitella kolmeen paperikassiin ja kantaa koululle. Lyijärit ja muut yleiset tarvikkeet kasataan yhteiseen varastoon kaikkien käytettäväksi. Kansiot ja vihkot nimikoidaan jokaisen oppilaan omiksi. Kaunokirjoituskirjat ja muutama muu ostetaan koululta suoraan, muut hankitaan itse etukäteen. Ensimmäisen syksyn paniikki on vaihtunut rutiiniin ja kyky lukea koulun ostoslistaa on parantunut huomattavasti, se nimittäin vaatii vähän taitoa. Vain yhden ostoksen kohdalla jouduin kysymään neuvoa toiselta ostoksilla olleelta äidiltä: ”Tota, mikä ihme on protractor?” – sehän on tietysti astelevy. 


Kommentit

  1. Aikamoiset listat teillä! Kyllä Suomessa on helppoa, riittää, että on reppu ja penaali =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa on tosiaan aika paljon helpompaa tässä asiassa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...