Siirry pääsisältöön

reilut kolmekymmentä tuntia



Vähän reilussa kolmessakymmenessä tunnissa ehtii ajamaan 850 kilometriä – 27 km tunnissa jos ajaisi pysähtymättä. Me pysähdyttiin kuitenkin, monta kertaa. Fredden synttäritoive oli illallinen sen lempiravintolassa. Sinne on jopa näin amerikkalaisella mittaustavalla aika pitkä matka 3 tuntia ja 20 minuuttia tai vaihtoehtoisesti reilut 320 kilometriä. Synttärinä jokainen saa valita ravintolansa ja niinpä me pakattiin lauma autoon perjantaiaamuna ja suunnistettiin vuorten ylitse itäiseen Washingtoniin. Ravintolaan joka tarjoaa ruokaa mallilla tilalta pöytään eli paikallisten viljelijöitten ja karjan kasvattajien ruokaa. Paikallisten panimoitten oluita, ja viinitilojen viinejä.




Kun sinne saakka lähtee kannattaa samalla käydä muuallakin, ihan pelkästään ei kannata ajaa osavaltion toiselle laidalle syömään illallista. Niinpä mekin käytiin ensin ne tutut viinitilat, istuttiin puitten alle varjoon katsomaan koirien leikkimistä ja maistelemaan viinejä. Mukaan pakattiin ennakkotilausten lisäksi muutama pullo ihastuksia.




Martan kanssa matkustaminen on kätevää. Saahan se tulla kaikkialle, mutta toisaalta koirat nyt on muutenkin tervetulleita useimpiin paikkoihin ja hotellissakin oli paljon koiria ihan muuten vaan. Fredde varas hotellin pisteillään, hotellissa ei tosiaankaan ollut mitään vikaa. Vähän vanhempi mutta siisti, joen rannassa ja huoneessa parveke uima-allasalueelle. Ihan jees, vaikka aavistuksen kulahtanut. Humoristisena yksityiskohtana hotellin konferenssi entisille alkkiksille ja narkkareille, meillekin hymyiltiin aamiaispöydässä kannustavasti. Kaikkialla haisi tupakka. Kotona Redmondissa kukaan ei polta, ja tupakan tuoksu tuntui paluulta omaan lapsuuteen, 70-luvun Suomeen.




Hotellihuoneen parvekkeelta näkyi se uima-allas ja sen takana joki, Columbia-river, virtaamaltaan neljäs Yhdysvalloissa, pituutta joella 2000 kilometriä. Aamulla me noustiin Martan kanssa varhain ja lähdettiin lenkille rantaan. Joessa oli uimareita ja rannalla juoksijoita. Me nautittiin varhaisen aamun viileydestä, nouseehan päivälämpötila lähemmäs 40:tä celsiusta. Aamun ”viileydessä” voi vielä juosta ja kävellä rannassa.



Kotimatkalla me käytiin tilalla ostamassa persikoita, onhan persikka-aika ja Freddekin oppi että persikat kasvaa puussa. Tänään päivä onkin sit mennyt hilloa keitellessä. Nimimerkillä kymmenen litraa myöhemmin. Kolmanneksen pakastin ja nyt meillä on vielä viitiisen kiloa persikoita odottamassa syöjäänsä.




Sillä samalla kotimatkalla ihailtiin joen rantaa, vesiputousta ja viimeisenä vuoren huippua. Crystal Mountainilta kun on hulppeat näkymät niin Mt Adamsille kuin Mr Rainierille – kotoisasti Reiska vaan, korkeutta 4,392 metriä, status aktiivinen tulivuori. Mt Rainier on viimeksi purkautunut 1894 mutta viimeisen kuukauden aikana vuoren 23 maanjäristystä kertovat vuoren olevan tukevasti elossa.




Reilua vuorokautta myöhemmin me parkattiin auto takaisin omalle drivewaylle, kolmikko juoksi leikkimään naapuriin, Fredde ryhtyi autonpesuun ja mä purin suurimman osan laukusta suoraan pesukoneen kitaan.


Reilussa kolmessäkymmenessä tunnissa ehtii näkemään paljon. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...