Siirry pääsisältöön

lasten lumoissa




Mä en jotenkin tunnu enää osaavan kirjoittaa meidän ihan tavallisesta elämästä, ujostelen, arastelen enkä edes tiedä miksi. Tuntuu että olen kirjoittanut sen tuhanteen kertaan omasta vanhemmuudesta, elämästä perheessä, kolmesta lapsesta, autismista, ADHD:stä, ahdistuksesta ja kaikesta. Ehkä asiat on loksahtaneet hetkeksi kohdilleen, elämästä on tullut aika helppoa ja me ollaan saatu hengähdystauko niitä teinivuosia odotellessa.

Eihän totuus ole mihinkään muttunut, vaikka olishan se ihan mahtavaa sanoa että meidän elämästä on tullut vaaleanpunaista ja pelkästään kivaa, että lapset nukkuu yönsä omissa sängyissään, että terapiasta ja lääkityksestä on luovuttu, ja kaikki kukoistavat kuin rakkaudella hellityt hortensiat tuossa etupihalla. Mutta elämä ei ole sellaista, elämä maistuu elämältä ja kaikilta sen sävyiltä. Juuri nyt ollaan kuitenkin kohdassa jossa kaikki tuntuu sujuvan aika hyvin.

On päiviä kun huokaan jo aamulla ennen kuin päivä on edes lähtenyt liikkeelle. Takana on huonosti nukuttu tai lapsen kanssa valvottu yö. Yksi haastaa riitaa, toinen riehuu ja kolmas ei haluais yhtään mitään. Omaa päätä särkee, kahvi viilenee kupissa ja tekee mieli painella takaisin nukkumaan.

Joskus tulee iltoja kun ilmassa on ukkosta. Kentsu keittää taas kerran suihkusaippua-shampoo-hoitoainekeittoa kylpyammeeseen, heittää pyyhkeet perään ja lopulta koko lattia lainehtii. Fredde ripittää, siivotessaan liukasta sotkua. Mä en voi olla kysymättä että eikö tästä nyt ole jo aika moneen kertaan puhuttu ja pieni poika kysyy kyyneleet poskillaan että vieläkö me rakastetaan sitä. Rakastetaan, rakastetaan... Se kysyy niin aika usein, ja mä mietin että eikö mun tunne välity lapseen? Olenko pelottava? Niin pelottava että mun rakkauttakin joutuu epäilemään pyytäessään anteeksi – taas kerran.

Muistatteko Lucky Luken ja riidankylväjän? Kun se joka on päättänyt haastaa riitaa ryhtyy toimeen, on pakko riidellä, se tökkii ja vääntää jokaisen kanssa kunnes on saanut kaikki muutkin kanssaan samaan veneeseen – riitelemään – omasta pahasta olosta kun riittää jaettavaksi kaikille ja jotenkin sitä kai helpottaa jos muillakin on kurjaa. Ollipolli on ainoa joka yksinkertaisesti kieltäytyy riitelemestä siskonsa kanssa, me muut ollaan valitettavasti alttiita riidankylväjälle, minäkin vaikka kuinka haluaisin sanoa osaavani olla aikuinen – en osaa. Ollipolli kohauttaa olkapäivään, pyörittelee silmiään ja vetäytyy syrjemmälle. Antaa siskon riehua.

Yöllä mun sängyn viereen ilmestyy pieni olento. Se sanoo että siihen sattuu. Nostan höyhenenkeveän lapsen syliin, hieron hetken kipeää jalkaa ja otan sen kainaloon... aika monta kertaa se on kysynyt miksei sitä kuunnella paremmin ja enemmän, miksi ne muut on tärkeämpiä? Ei ne ole, ne vaan huutaa enemmän ja kovempaa. Halaan tiukasti ja kuiskaan korvaan että se on tärkeä, just nyt kaikista tärkein.

Elämä on hetkittäin villiä ja vallatonta, välillä hengitetään yhdessä paperipussiin. Mutta olen lasteni lumoissa, katson niitä kaukaa ja mietin miten mahtavat lapset me ollaan onnistuttu tekemään, kuuntelen hämmästyneenä niitten juttuja ja pohdin mistä ne tietää kaiken sen minkä tietävät, miten se sama keittoa keittävä lapsi kysyy ohimennessään onko mun katsoman elokuvan pääroolissa kenties Emma Thompson ja samaan hengenvetoon se ensin vahvistaa itse vastauksen kysymykseen ja kertoo mistä rooleista näyttelijätär on tunnettu. Riidankylväjä osaa halutessaan olla maailman paras isosisko, sellainen joka antaa oman ilmapallonsa veljelleen kun se itkee sitä että sen pallo meni rikki, tai sellainen joka kuiskaa pienen ahdistuneen korvaan että hän tietää miltä se tuntuu kun ei saa henkeä ja maailma tuntuu loppuvan siihen – kyllä se siitä. Ja se pienin, se pienin ja hiljaisin, miten se osaakaan sovitella sisarustensa riitoja niin paljon paremmin kuin minä, miten tarkkaavaisesti se katsoo ja huomioi ympäristöään etäältä, tekee huomioita ja aloittaa sitten: ”Kuulkaahan! Kyllä se nyt vaan on näin että...” – Ja niinhän se just on.

Niin että täällä mikään ei ole muuttunut, ja samalla moni asia on. Marttakin täytti eilen kolme. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...