Siirry pääsisältöön

paniikki iskee

Jos meidän jannuilta kysytään; "It's Corona time!"



Jo viikkoja olen aina aamuisin kurkannut Johns Hopkinsin kartasta miten virustilanne etenee, en ole ollut erityisen huolissani, enneminkin utelias ja kiinnostunut. Yhden lapsen infektioastmaa lukuunottamatta me ollaan kuitenkin tästä näkökulmasta perusterveitä ja todennäköisyys tartuntaankin on ollut häviävän pieni. Ehkä se on sekin kun on kuitenkin saanut ilokseen hoitaa siinä avaruuspuvussa potilaita itsekin, silloin se oli tuhkarokkoepäily ja vähän rennommassa eristyksessähän oli jokaisessa työvuorossa ainakin muutama potilas, joko MRSA, VRE, tuberkuloosi tai C.Diff. Oli täitä ja syyhyä niin että onhan näitä nähty.

Niin että kun Tättähäärän ystävä vietti joululomansa kotona Kiinassa en pitänyt sitä syynä estää näitä kahta hengailemasta keskenään ja kun lasten hammaslääkäri kertoi tulleensa Taiwanista edellisenä päivänä suhtauduin siihenkin lakonisesti. Todennäköisyys tartuntaan ei vieläkään ole kovin suuri ja vielä pienempi todennäköisyys on että tartunnan saisi vakavana. Se ei ole muuttunut mihinkään edelleen.



Yhdysvaltain ensimmäinen koronavirustartunta oli meidän osavaltiossa ja sitä hoidettiin siinä sairaalassa missä itse olin aikanaan töissä. Sen saman sairaalan naapurissa on se lastensairaalan klinikka missä me käydään prinsessan kanssa muutaman viikon välein. Mies tuli Kiinasta, sairastui, hakeutui hoitoon ja parani. Elämä jatkui eikä koronavirus tuntunut koskettavan meitä sen kummemmin, paitsi että aamuisin aina kurkistin kartasta missä mennään ja luin muutaman uutisen.

Me päätimme viettää kevätloman Kalifornian sijasta Oregonin rannikolla, no siellähän me ollaan oltu jokainen kevätloma jo vuosia. Kaliforniaan päätimme olla lähtemättä, ei viruksen vaan karanteenin pelossa. Ei tuntunut kovin houkuttelevalta joutua kahdeksi viikoksi karanteeniin, tapahtui karanteeni sitten eristyskeskuksessa tai ihan kotosalla. Kaksi lentoa ja huvipuisto olisi turhaa uhittelua kohtalolle.

Mikä sitten muuttui?


Perjantaina tuli julkisuuteen kaksi uutta tartuntaa meidän alueella. On hyvä muistaa että Suur-Seattlen alueella asuu 4 miljoonaa ihmistä yli 15,200 km2 alueella (pääkaupunkiseutu 1,495,271 asukasta 3,697.52 km2). Huolestuttavinta oli se että toinen näistä tartunnoista oli lukiolaispojalla joka ei ollut matkustanut yhtään mihinkään, eikä hänen lähipiirissään ollut ketään joka olisi käynyt virusalueella.



Lauantaiaamuna julkisuuteen tuli tieto että tartuntoja on enemmän ja yksi tartunnan saaneista on kuollut. Siitä alkoi järjetön sähellys. Ylimääräisiä uutislähetyksiä, tiedotustilaisuuksia, sähköposteja, presidentin tiedotustilaisuus ja paniikki. Moni unohti ihan kokonaan että menehtyneellä oli jo ennestään vakava hengityselinsairaus.



Aamuyhdeltätoista kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään ja vessapaperista käytiin sotaa. Joku näki kuinka jollakin oli kärryssä tuhansien taalojen arvosta särkylääkkeitä, flunssalääkkeitä ja kumihanskoja. Poliisi ohjasi liikennettä isompien kauppojen edustalla ja olipahan muutamassa paikassa jopa kaupan parkkipaikalle tuntien jono, ei niin että sieltä enää mitään saisi siinä vaiheessa kun se ruutu viimeinkin löytyisi.





Minä lähdin töihin. Tapasin asiakkaita, katsottiin taloja. Valmistauduttiin tekemään tarjousta. Kaikki oli niin kuin ennenkin. Näytöissä oli ruuhkaa ja tunnelma rento, paitsi jos ajatellaan potentiaalista kilpailua ostettavasta kohteesta. Kävin lankakaupassa jossa oli yhtä ihanan rauhaisaa kuin aina ennenkin. Joku neuloi nojatuolissa, asiakkaat valitsivat lankoja ja minäkin ostin omani. Lähdettiin Fredden kanssa käymään läheisessä panimossa. Juotiin oluet ja juteltiin panimomestarin kanssa. Koronavirus oli jossakin kaukana muualla, netissä ja somessa, ei siellä panimossa sen enempää kuin lankakaupassa tai aiemmin töissäkään. Kävin ostamassa kissanruokaa eläintarvikeliikkeestä ja siellä oli täysi synttärihulina menossa, ei jälkeäkään viruksen aiheuttamasta paniikista. Meidän omassa ruokakaupassa oli edelleen tarjolla niin ruokaa, vessapaperia kuin käsidesiäkin.


Kaikki niinkuin ennenkin. 


Vaikka koronavirukseen menehtynyt mies oli sairaalassa kivenheiton päässä meistä, vaikuttaa virus meidän elämään lähinnä ilmassa leijuvana uhkana siitä että kaikki suljetaan ja elämä pysähtyy samalla tapaa kuin lumisateen sattuessa. En näe ihmisiä maskien kanssa satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta, ihmiset liikkuvat kuten ennenkin tapaavat toisiaan ja moni pitää tilannetta lähinnä koomisena.



Illalla koulupiiri antoi lausunnon. Samoin teki tanssistudio ja Ollipollin karatekoulu. Myös Fredden työnantajalta tuli viesti. Se tyyppi joka oli ollut Koreassa lomalla lähetettiin kotiin – varmuuden vuoksi. Pysykää kotona jos olette sairaana. Jokainen näistä varasi itselleen oikeuden laittaa ovet kiinni jos tulee tarve. Toistaiseksi jatketaan – business as usual.

Koulupiiri tiedottaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

valokuvissa kaikki on aina hyvin

Jokin aika sitten sain blogiini kommentin, joka jäi kummittelemaan mun mieleen. Kommentti oli ystävällinen ja lyhyt. Se ei haastanut mihinkään, oikeastaan se oli pelkkä toteamus, jossa kirjoittaja sanoi: ”Mä haluaisin elää sun elämää!” Nopeasti voisi vastata, että niin minäkin, mutta jäin silti miettimään sitä mielikuvaa, joka tulee vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin täällä blogissakin. Vuosi 2023 oli monella tapaa haastava, ei raflaavan katastrofaalinen, mutta ehkä enneminkin sellainen hiljaisen haastava. Kukaan ei kuollut – paitsi kissa – ei edes melkein. Kukaan ei sairastunut vakavasti – paitsi koira, mutta sekin on hallinnassa. Kaikki on ihan hyvin, vaikka oli hetkiä, kun teki mieli heittää hanskat tiskiin. Toisaalta vuosi oli myös ihana, ja kun katsoin taaksepäin, keräillen kuvia tähänkin kirjoitukseen ajattelin, että mulla on tosiaan aika ihana elämä. Olemme monessa etuoikeutettuja ja moni antaisi varmasti paljon saadakseen elää sellaista elämää kuin ne valokuvien tarinat k