Siirry pääsisältöön

toteutuivatko nuoruuden haaveet?



Autoa ajaessa tulee yleensä hyviä ideoita. Usein ne hyvät ideat katoaa päivän mittaan jonnekin taivaan tuuliin tai vaihtoehtoisesti siinä vaiheessa kun lättää takapuolensa tähän koneen edessä olevaan tuoliin se aamuisen ajomatkan idea on ehtinyt haalistumaan eikä enää ole aavistustakaan miten jutusta saisi mitenkään toimivan, saati mielenkiintoisen vaikka se vielä aamusta tuntui niin herkulliselta. Tänään vedin melkein tiensivuun kirjoittakseni idean muistilehtiöön ja vannoin itselleni että kirjoitan siitä jahka ehdin kotiin.

Ehdin lopulta kotiin toista tuntia myöhemmin kuin olin ajatellut jäätyäni juttelemaan pitkäksi toviksi erityisopen kanssa Tättiksen tilanteesta huomista palaveria ajatellen. Laitoin Kentsulle ja itselleni lounaan ja nukahdin lopulta elokuvan eteen sen sijaan että olisin kirjoittanut. Unohdin että Tättiksellä oli partio ja jätin seitsemänvuotiaan Ollipollin kävelemään yksin kotiin bussipysäkiltä. Myöhemmin ajoin hakemaan Tättistä kouluta puoli tuntia etuajassa. Lopulta istuin kuitenkin koneen ääreen kirjoittamaan ja aamuinen ajatus tuntui kerrankin edelleen kirjoittamisen arvoiselta.


Oletko koskaan miettinyt mitä sille nuorelle aikuiselle jolla oli mielessään suunnitelma kävi? Toteutuiko se ja elät nyt sitä elämää, jota ajattelitkin? Tiedäthän, teet töitä lääkärinä ja olet kahden lapsen vanhempi, naimisissa Prinssi tai Prinsessa Rohkean kanssa. Vai käännyitkö jossakin tienhaarassa toiseen suuntaan ja eksyit siltä polulta? Ehkä unelmien sankari osoittautui sittenkin sammakoksi tai menehtyi taistelussa suurta lohikäärmettä vastaan aivan liian varhain. Entä lapset? Niitä ei ehkä tullutkaan tai tuli sittenkin tuplittain.

En puhu nyt lapsuudenhaaveista, siitä miten halusit aina lakasin-lakasinkoneenkuljettajaksi, lääkäriksi tai nuohoojaksi, vaan niistä melkein aikuisen haaveista, niistä joissa oli jo realismia mukana. Niistä jotka olisivat voineet toteutua, ehkä toteutuivatkin. Ehkä ne toteutuivat ja aika haalisti ne, tai sitten ne eivät koskaan tulleet todeksi.

Entä minkälaisin ajatuksin se sama nuori katsoisi nykyistä todellisuutta, sitä minkälaiseksi elämä lopulta muotoutui. Olisiko hän ollut tyytyväinen vai kenties pettynyt? Olisitko hänen silmissään ollut rohkea vai jouduitko ehkä tyytymään olosuhteiden pakosta paljon vähempään?



Musta piti tulla lastentarhanopettaja. Melkein tulikin. Niin melkein, että oikeastaan voisi tulla vieläkin. Pääsin lastentarhanopettajaopistoon ensiyrittämällä, kävin koulua melkein ne täydet kolme vuotta ja sitten lopetin leikin kesken. Musta piti tulla lastentarhanopettaja ja mennä naimisiin silloisen poikaystäväni kanssa. Poikaystävästä taas piti tulla poliisi ja tulikin. Meidän ajatus oli muuttaa yhdessä Ahvenanmaalle pieneen punaiseen taloon ja elää lopulya onnellisena elämän loppuun asti. Lastentarhanopettaja ja poliisi, kaksi lasta, koira ja takkatuli. Toisin kävi.

Poikaystävä vaihtui matkan varrella uuteen ja välivuosien aikainen työnantaja teki tarjouksen josta ei voinut kieltäytyä kun mulle tarjottiin myymäläpäällikön äitiyslomasijaisuutta reilu parikymppisenä. Silloinen poikaystävä valmistui poliisiksi, meni naimisiin, vaihtoi ammattia ja erosi.

Mutta miltä tämä näyttäisi sen nuoren silmissä. Elämä Yhdysvaltain länsirannikolla. Toisen maan kansalaisuus, työ kiinteistövälittäjänä, kolme lasta ja Martta. Kolme lasta halusin jo silloin, mutta kaksosista en osannut edes unelmoida. Sitäkään en osannut ajatella etteivät lapset ehkä olekaan itsestäänselvyys saati että ne olis vielä erityisiäkin.


Jos olisin saanut eteen tämän päivän ranskalaisina viivoina, olisin hengästynyt ja varmasti peruuttanut. Sanonut ettei musta ole muuttamaan maailman toiselle puolen, että mä halusin vaan sellaisen ihan tavallisen, keskiluokkaisen elämän. Olisin varmasti sanonut etten osaa enkä tahdo, enhän aikanaan uskaltanut edes lähteä vaihto-oppilaaksi. Toisaalta olisin varmasti ollut tyytyväinen jos olisin päässyt kurkistamaan omaan arkeeni, halusinhan aina kuitenkin juuri tätä, perheen, lapsia ja rakkautta. En nähnyt sitä silloin tällaisena, mutta loppupeleissä sisältö on sama vaikka toteutus jonninverran toisenlainen. Haave Ahvenanmaastakin pitää kuitenkin sisällään seikkailun, olenhan kuitenkin kotoisin Etelä-Helsingistä.


Miten sinun nykyisyytesi vastaa nuoruuden haavekuvia ja suunnitelmia?







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän