Siirry pääsisältöön

uusi aika

Altaalla kirjan kanssa.



On huikeeta miten syyllinen olo ihmisellä voi olla siitä että lukee kirjaa uima-altaalla. Että koko sen ajan siinä aurinkotuolissa miettii, miten mun pitäis itsekin olla tuolla vedessä, leikkimässä lasten kanssa – olenhan mä niitten äiti, ja kaikki oikeesti hyvät äidit varmasti leikkii... Kuin hetkessä omalle itselle olisi jotakin perustavanlaatuisesti väärää. Omassa pienessä päässä pyörii ajatus siitä että muut vanhemmat varmasti tuijottaa salaa paheksuen, että ne ajattelee että olen huono äiti – itsekäs. Tosiasiassa kukaan ei katsahdakaan mun suuntaan, viereisissä tuoleissa kaksi äitiä juttelee keskenään. Altaassa olijat keskittyvät lapsiinsa, minä olin se äiti vielä muutama viikko sitten, silloin korkeintaan vähän kadehdin niitä kirjaäitejä.

Jos olisin tehnyt töitä, puhunut työpuhelua tai vastaillut sähköposteihin olisin ihan sujuvasti vetäytynyt sivummalle ja sihissyt hampaitten välistä ettei mua saa häiritä, mutta hetkessä uima-altaalla oli jotakin niin hedonistista, että koin syyllisyyttä. Syyllisyyttä mistä? Siitä että mun kolme uimataitoista lasta on läpäisseet hengenpelastajien uimakokeen ja saavat olla altaassa ilman aikuista? Syyllisyyttä siitä ettei ne tarvitse mua enää vuorokauden ympäri? Syyllisyyttä siitä että voin ottaa hetken aikaa itselleni ilman että teen mitää tuottavaa. Järki sanoo ettei tarvitse, mutta jossakin syvällä sisimmässä on se pieni ääni, se ikuinen suorittaja, se joka kuiskuttelee että oikeesti mun pitäis ainakin tehdä jotakin järkevää – ikäänkuin kirjan lukeminen olis jotenkin huono valinta aurinkoisena iltapäivänä.

Järvellä viime viikolla.


Tämä on ensimmäinen kesä kun kaikki kolme osaa uida. Ne osaa uida riittävän hyvin että uskallan luottaa niihin rannan ja uima-altaan hengenpelastajiin, että uskon niitten pysyvän hengissä ilman että loputtomasti seuraan niitä katseellani laskien kolmeen, yksi pää, toinen pää, kolmas pää... Uima-allas on ollut sellainen viimeinen, tiiviisti varhaislapsuuteen sitova lenkki. Paikka jossa tarvitaan mun herkeämätöntä läsnäoloa, sanoohan säännötkin että jos lapsi ei läpäise uimakoetta tulee aikuisen olla altaassa lapsen kanssa. Uimarannalla kun matalaksi rajatulla alueella on voinut olla ilman aikuista - aina. Kirjaa en toki sielläkään ole tohtinut lukea, mutta neulonut olen ja kahvitellut ystävien kanssa, ja perustanut laiturille toimiston läppärin kanssa.

Laitan kuvan itsestäni kirjan kanssa someen ja saan kommentteja uudesta elämänvaiheestani. Äideiltä jotka ovat edelleen vasta matkalla tähän hetkeen, niiltä jotka katsovat kuvaa haaveillen tulevista vuosista ja niiden mukanaan tuomasta vapaudesta. Saan kommentteja äideiltä jotka ovat nauttineet tästä ylellisyydestä jo jonkin aikaa, he toivottavat tervetulleeksi tähän uuteen maailmaan. On vähän pelottavaakin ettei ne enää tarvitse mua koko ajan. Haparoiden opettelen ottamaan tilaa itselleni, heittäytymään aurinkotuoliin tai sohvalle lukemaan kirjaa sen sijaan että olisin aina joko saatavilla tai töissä. Tasapainoilen, harjoittelen. Opettelen olemaan minä itse, yhdentoista vuoden tauon jälkeen.

Hyppään altaaseen siinä vaiheessa kun paahde käy liian kuumaksi. Lauma ryntää mun kimppuun kuin pienet apinat. – Heitä mut ilmaan! Saanko sukeltaa sun jalkojen välistä?!!! Katso äiti kun sukellan! Äiti katso!!!! Katsothan? Leikin hetken vedessä ja palaan takaisin tuoliin. Tuttu uimaopettaja käy kysymässä eikö olekin kivaa että ne saada viimeinkin olla altaassa keskenään, myönnän ja yritän nyökytellä iloisesti. Vähän väkisin hautaan itseni takaisin kirjaan. Kun uima-aika loppuu kysyn oliko niillä kivaa, vastaus on että ihan parasta. Me syödään nurmikolla yhdessä lounasta, ne kysyy koska tullaan taas uimaan.

Läheisessä joessa alkuviikosta.


Kommentit

  1. eikö olekin kumma juttu tuo pieni syyllisyys? Vaikka ihan varmasti on kaiken tarvittavan (ja usein aika paljon enemmäkin) tehnyt, ja on olemassa ja valpaana, on silti vähän syyllinen olo siitä, että voi vain olla. Vinkeä on ihmisen mieli.
    Nyttemmin oloni on suorastaan toimeton: millä ihmeellä oikein elämääni rupeaisin täyttämään? Siihen vielä bonuksena tämä syyllisyys-aspekti... :)

    Suloisen aurinkoisia lukuhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai tääkin lähtee siitä toimettomuuden pelosta joka meihin on istutettu lapsuudesta saakka, että aina pitäis tehdä jotakin tuotteliasta ja järkevää. Ihania lukuhetkiä sinnekin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...