Siirry pääsisältöön

päivä 54 - kananmunat ja sokeri kortilla




Jokainen päivä, kellon lähestyessä seitsemää ja meidän linnoittautuessa yhdessä olohuoneen sohvalle, totean ääneen että me ollaan selvitty taas yhdestä päivästä ja aika kun näistä viikoista ja kuukausista tulee muistoja on taas hetken lähempänä. Ensimmäisten viikkojen kipuilun jälkeen elämä on löytänyt uuden uomansa, sen jonkinlaisen normaalinsa poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Rapsutuksia. 


Muistan jotenkin poikkeuksellisen elävästi omat ajatukseni meidän vanhempainyhdistyksen hallituksen ensimmäisen videopalaverin aikana maaliskuun 6. Rehtori puhui siitä miksi koulupiiri ei vielä ollut tehnyt päätöstä koulujen sulkemisesta ja arveli samaan hengenvetoon että viikon päästä tuskin enää käydään koulua. Rehtori oli oikeassa. Ilmoitus koulujen sulkemisesta kolmen piirikunnan alueella tuli seuraavan viikon puolivälissä, muutamaa päivää sen jälkeen kun omat lapset olivat jo jääneet kotiin. Vanhempina meistä tuntui hullunkuriselta lähettää lapsia kouluun tilanteessa jossa olimme kumpikin käytännössä siirtyneet tekemään töitä kotoa, Fredden toimisto ja asiakkaiden toimistot olivat sulkeneet ovensa jo puolisentoista viikkoa aiemmin. Nyt lasten viimeisestä koulupäivästä on vierähtänyt jo yli kuukausi.

Vanhempainyhdistyksen hallituksen kokous. 


Ensimmäinen viikko oli helppo. Kotikoulu sujui ponnekkaasti jo ihan sen takia että päätös oli meidän, ei viranomaistahon. Lapset viihtyivät kun kaikki oli uutta ja jännää, vasta silloin kun kuvernööri ilmoitti laittavansa käytännössä koko osavaltion kiinni, iski meidän jokaisen tajuntaan ymmärrys siitä että väliaikainenkin voi kestää paljon pidempään kuin kukaan meistä osasi ajatellakaan. Kukin kapinoi omalla tavallaan, minä istuin autossa pihalla, kuuntelin John Denveriä, itkin ja lauloin mukana. Kun kuvernöörin määräystä jatkettiin kuukaudella ja koulujen ilmoitettiin pysyvän kiinni lukuvuoden loppuun, oli tilanne helpompaa hyväksyä, olihan se ollut jo oletettavaakin. Jäähyväiset oli tehty jo aiemmin. Jäähyväiset kevätretkille, puistopiknikeille, tanssinäytöksille ja uimarannoille.

Ulkona paistaa kevätaurinko. Virallisesti lapset ovat kevätlomallaan, mutta jotta elämässä pysyy jonkimoinen tolkku, ollaan me silti tehty vähän myös koulutöitä. Lampaanviulu odottaa jääkaapissa pääsiäissunnuntaita ja autotallin hyllyihin on kätketty suklaamunia, niitä joita tilasin saksalaisesta suklaakaupasta.

Onneksi on kevät.


Jonkinlainen alkusokki tuntuu laantuneen kaikilla. Yksisuuntaisista käytävistä kaupoissa on tullut arkea, samoin siitä etteivät ihmiset kohtaa toisiaan jalkakäytävillä vaan vaihtavat toiselle puolen tai siirtyvät kadulle. Arkipäivää on tullut myös siitä että lähtiessään pakolliselle apteekki- tai lemmikikauppakäynnille, käteen vedetään autossa kumihanskat ja naamalle maski. Vastapuolella on samat varusteet. Kotona pakkaukset pyyhitään alkoholipyyhkeillä ja vaatteet laitetaan suoraan pesuun. Ruokakaupassa me ei olla käyty enää viikkoihin vaan ruoka tilataan netistä ja toimitetaan joko kaupan ovelle tai kotiin meidän oven ulkopuolelle, sitten pyyhitään taas niitä pakkauksia.

Kaupassa. 


Yhdysvaltain länsirannikko tuntuu hoitaneen asiat hyvin. Monessa muussa osavaltiossa tilanne on toinen ja kaikki länsirannikon kolme osavaltiota on antanut osan hengityskoneistaan enemmän tarvitsevien hyväksi. Täällä vasemmassa yläkulmassa sairaaloissa on edelleen reilusti tilaa, eikä valmiiksi rakennettuja kenttäsairaaloita ole ainakaan toistaiseksi tarvinnut ottaa käyttöön lainkaan. Puutetta ei ole hengistyskoneista ja sairaalapaikoista vaan suojamaskeista, niitä säännöstellään edelleen. Muualta katsottuna on vaikeaa hahmottaa että tässäkin asiassa Yhdysvallat on liittovaltio, että jokaisessa 50:ssä osavaltiossa kuvernööri vetää ne suurimmat linjaukset siitä koska ja miten toimitaan, mikä on auki ja mikä kiinni, ja minkälaisen rangaistuksen sääntöjen rikkoja saa.

Huomaan ajattelevani usein omia isovanhempiani ja vanhempieni lapsuutta. Huomaan tiettyjä yhteneväisyyksiä vaikka tänään meidän vihollisemme uhkaa koko maailmaa ja me kaikki taistelemme yhdessä rintamassa sitä vastaan. Silti sokeria saa ostaa vain yhden pussin, jos sitä nyt ylipäätään on tarjolla ja hihkun ilosta kun kauppalastissa on kuin onkin tuoreita kananmunia, sekään kun ei tällä hetkellä ole mikään itsestäänselvyys.


"Lomalainen"

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...