Siirry pääsisältöön

hullu maa

 

Tässä pieni siivu viimeisten päivien otsikoinnista Ilta-Sanomissa ja Helsingin Sanomissa

Kun katson kansainvälisten uutisotsikoitten luomaa kuvaa maastani en voi olla miettimättä, että en itsekään haluaisi asua tuossa maassa, maassa joka on koronaviruksen runtelema, jota johtaa seinähullu presidentti ja jonka arkea värittää levottomuus, maastopalot ja mellakointi. En ihmettele että niin moni toteaa ettei koskaan voisi kuvitellakaan matkustavansa tänne, saati sitten ihan asuvansa. Kuka nyt jenkeissä haluaa olla – sairas maa.




 

Yhdysvallat on maa joka jakaa ihmisiä ja kirvoittaa mielipiteitä. Monen mielipide muodostuu tv-sarjojen ja uutisotsikoitten todellisuudesta, onhan niitä otsikoita luettu ja telkkaria katsottu vuosia vuoden perään. Muodostuu vahva kuva amerikkalaisista ja amerikkalaisesta kulttuurista, siitä sairaasta maasta jota johtaa kansan valitsema kreisi mediamoguli jota vastassa on marraskuun vaaleissa seniili, lapsia nuuskiva ”Creepy Joe” joka ei edes erota vaimoa ja tytärtä toisistaan.




 

Minäkään en haluaisi asua siinä uutisotsikoitten maassa ja silti asun. Miksi ihmeessä?

 

Oli vaalitulos marraskuussa ihan mikä hyvänsä en harkitse muuttavani muualle, toivon toki että seuraava presidenttimme on demokraatti. Biden nyt on mikä on, mutta Harris on ihan kova muija ja jos kaikki menee ihan, ihan putkeen niin ei mene kauaa kunnes Harris on meidän presidentti. Haaveilla aina saa. Moni ei tiedä että tässä maassa persidentin valta on kuitenkin melko vähäinen ja useimmat Trumpin jutuista ohitetaan olankohautuksella, tarvittaessa kuvernööri julkaisee lehdistötiedotteen jossa kertoo että tämä nyt ei taaskaan koske meitä.



 


En pääse edes sanomaan että ne mellakat, maastopalot ja koronavirus on jossakin muualla, kaukana toisessa osavaltiossa sillä meillä on täällä niin korona, maastopalot kuin mellakatkin, ihan omasta takaa. Eletään levottomuuksien aikaa, omituista aikaa, koronan aikaa, poliittisesti aktiivista aikaa. Joku polttaa naapurin poliisilipun, se korvataan Trump 2020 lipulla ja nyt naapurusto odottaa henkeä pidätellen mitä seuraavaksi, palaako koko talo? Jos poliittiset näkemykset unohdetaan on naapuri ihan jees, vähän hullu mutta kaikkihan me ollaan hulluja omalla tavalla.

 

Tätä maata on mahdotonta ymmärtää kaukaa ja joskus se aukeaa vaikeasti läheltäkin katsottuna. Se vaatii vuosia ja taas vuosia, se että ymmärtää mistä tässä kaikessa on kysymys, ja silti tämä vuosi on ollut toisenlainen, nämä lähestyvät vaalit ovat poikkeukselliset ja maa on monessa jakautunut äärimmäisyyksiin, jopa täällä, omassa sinisessä onnelassani. Lokaa heitetään puolin ja toisin monen unohtaessa että oikeestihan me ollaan kaikki samalla puolella, tie onneen vaan näyttää toisenlaiselta naapurin mielestä, sen jonka edessä heiluu poliisilippu ja Trump 2020.

 

Tilaan oman lippuni ja lopulta se jää nojatuolin selkänojalle Fredden muistuttaessa että on ehkä parempi olla menemättä mukaan vaikka tässä maassa politiikan veto on voimakas, en koskaan olisi voinut kuvitellakaan olevani valmis nousemaan barrikadeille kokoomuksen puolesta, sillä kokoomuslaiseksi minut kasvatettiin. En edelleenkään osaa seistä kadunkulmassa osoittamassa mieltäni mutta huomaan olevani mieltä somessa, uskovani omaan demokraattiseen kuvernööriimme ja uuteen aikaan.




 

Vilkaisen aamun lehtiotsikot.

 

Pääotsikkona on pitkän viikonlopun hukkumisuhrit, täällä hukutaan koska ei osata uida, alkoholilla ei useinkaan ole osuutta asiaan. Koronavirus on tehnyt tästä kesästä surullisen hukkumistilastoissa sillä uima-altaitten ja uimarantojen ollessa kiinni ei ole hengenpelastajia valvomassa helteitä vilvoittavaan veteen pakenevia kansalaisia. Saaristossa on ollut rauhallisia mielenosoituksia puolesta ja vastaan, maastopaloista suurin ei edelleenkään ole hallinnassa, puistot on suljettu ja sunnuntaina raportoitiin 399 uutta tartuntaa.




Koronasta on tullut arkipäivää eikä kukaan oikeastaan edes haaveile rajoitusten purkamisesta. On hyvä muistaa että vain äärimmäisyydet päätyvät lehtiotsikoihin, eihän ketään kiinnosta tavallinen. Elämä on aika tavallista, sitä uutta normaalia.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän