Siirry pääsisältöön

suurella haikeudella ja kyynelsilmin

Sunnuntai oli ja meni… Meillä oli M:n kanssa aivan loistava retki metsäpoluilla ja iltapäivällä ne lähti Ikeaan mun suunnatessa töihin.






Eilen oli ihanaa, maanantai ja pyhä. Me vietettiin se nautiskellen yhdessäolosta perheen ja naapureiden kanssa, hyvästä ruuasta ja juomasta ja  kesän ekasta telttaretkestä lastenhuoneessa. Vielä on matkaa siihen että teltta siirretään pihalle, keskelle yön ääniä... kojootteja ja karhuja. Viime yönä pelottamaan riitti avonaisen ikkunan sisälle tuoma tuulenvire ja yövalon kajastus telttakankaan lävitse, toisen itkiessä kasvukipujaan unessaan.








Tänään päättyi aikakausi elämässä. Se ei mennyt kevyesti eikä kyyneleittä, viimeinen kerta täynnä naurua, iloa ja jäähyväisten haikeita kyyneleitä... Yritin pitää puheen ja lausua kiitoksen, puhe vaihtui lähinnä itkun sekaiseen muminaan. Viisi vuotta MOPS:ia on takana ja vaikka ystävyydet on ikuisia ja kohtaamiset lähtemättöminä mielessä, on lähteminen vaikeaa. Miten tulenkaan kaipaamaan tiistaiaamuja näitten naisten kanssa.


MOPS on kristillinen  organisaatio ja MOPS ryhmät toimivat seurakuntien alaisuudessa maanlaajuisesti. MOPS on tarkoitettu alle kouluikäisten lasten äideille. Kahdesti kuukaudessa, yhteinen aamiainen, kuppi tai kaksi kahvia ja lastenhoitoa hetkeksi, hengen ravintoa sielulle ja työtä tekeville käsille. MOPS on hyväntekeväisyysprojekti joka tekee jäsentensä kanssa yhteistyötä paikallisten ensikotien tai kodittomien suojien kanssa toimittaen niihin vaippoja, lastenvaatteita, hygieniatarvikkeita ja järjestäen kodittomille naisille tapahtumia. MOPS:n naiset on pitäneet mua pystyssä, tukeneet silloin kun on ollut vaikeeta... kantaneet meille ruokaa silloin kun on tarvittu apua, hoitaneet lapsia kun en itse ole kyennyt, kuunnellut ja lohduttanutkin. MOPS on ollut tärkeä yhteisö.

Elämä avaa uusia ovia. Seurakunnasta on kasvanut tukiverkko ja koulubussipysäkillä ollaan tämän vuoden aikana luotu pohjaa tuleville vuosille... uusia äitiystäviä, samassa elämänvaiheessa olevia. Uusia tuttavuuksia joiden kanssa puhua päivän polttavimmat, itkeä olkapäätä vasten kun itkettää tai soittaa ja pyytää apua.

Yhden äidin sanoin; ”Tähän suruun sisältyy paljin muutakin kuin ne viimeiset tiistaikahvit, se on surua yhden aikakauden päättymisestä, siitä että meidän lauma alkaa jo olemaan isoja, kotiäitiys on vaihe joka on tänä keväänä jäänyt taakse... aika siirtyä eteenpäin.” En halua päästää irti, en vielä. Haluan pitää kiinni näistä vuosista vielä hetken, haluan vaikka tiedän että tulevaisuus tuo mukanaan uutta ja ihanaa... silti tahtoisin niin kovasti vielä hetken pitää kiinni siitä mikä on jo mennyttä.

On hetkiä joina olen kateellinen. En niille jotka elävät vielä sitä raadollisiunta ensimmäisen neljän vuoden aikaa, tai siis en niistä neljästä vuodesta. Meidän ”neljä vuotta helvetissä” päättyy viikon päästä tiistaina, poikien täyttäessä ne komeat 4 vuotta. Olen lähinnä helpottunut siitä ettei meillä viikon päästä ole enää yhtään alle nelivuotiasta.

Olen kateellinen niille joilla on mahdollisuus siihen loputtomaan puistoiluun, leikkideitteihin ja kahvilajuoruamiseen. Olisin kai halunnut itsekin nauttia siitä, mutta meidän perheessä edellämainitut vaihdettiin jo vuosia sitten odotushuoneisiin, lääkäreihin ja terapeutteihin. Muut meni puistoon, me mentiin terapiaan. On sillä terapialla toki saatukin... enää vain yksi kolmesta käy terapiassa, se on jo itsellään melkoinen saavutus.  On ollut toisinkin, ollaan me rampattu klinikalla liki päivittäin, neuvoteltu terapia-aikoja niin että minimoidaan odotushuoneessa käytetty aika. Joka toinen perjantai M käy psykologilla, viikoittain toimintaterapiassa ja sosiaalisten taitojen ryhmässä.


On aika suunnata katse tulevaan. On aika lähteä uusiin seikkailuihin... Tänään me mennään kirjastoon seikkailemaan, haetaan M:lle oikeita kirjoja, niitä missä ei enää ole kuvia, M:n sanoja lainatakseni. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...