Siirry pääsisältöön

adventin aikaan

Kiitospäivän jälkeisenä viikonloppuna alkaa joulu. Yhtäkkiä naamiksen täyttää jouluiset valokuvat piparkakkutalonäyttelyistä ja joulukuusenhakuretkistä. Myös meidän koti puettiin lauantaina jouluun, niin ulkoa kuin sisältä. Marraskuun loppupuoliskolle tyypillisesti on kylmä. Aamulla maailma on peittynyt huurteiseen kuorrutukseen joka auringon lämmittäessä sulaa pois palatakseen auringon laskiessa takaisin.




Seattlen Sheraton järjestää piparkakkunäyttely 23. kerran. Tänä vuonna rahaa kerätään diabetestutkimukseen Tähtiensodan hengessä.








Joulukeesen hakemisessa on aina jotakin taianomaista...




Tääkin tyyppi on tullut takaisin... meidän Tonttu






Sunnuntaiaamuna auton ystävää hädässä, tai oikeastaan ystävän ystävän lasta. Nuorta naista, jonka ensikokemus elämään aupairin kaukana kotoa on kieltämättä ollut vähintäänkin tyly. Perhettä en saa taiottua mukavammaksi, mutta ainakin me voidaan olla läsnä ja tavoitettavissa silloin kun se oma koti on kaukana ja aikaero vie sen vielä vähän etäämmälle.

hatarin ohjein ajelin aamulla pelastamaan pulassa olevaa lasta, sillä lapsihan se vielä omissa silmissä on vaikka kuinka numeroiden mukaan aikuinen oliskin


tuoretta pullaa, suomenkieltä ja sympatiaa
Iltapäivällä ostin itselleni auton työmatkan ruuhka-ajoa ajatellen... siitä että mä olen ostanut auton ihan itse ja itselleni on vuosia. Mun tehdessä autokauppoja prinsessan kanssa, hoiti Fredde jannut koulutoverin synttäreille ja takaisin.




Ja sit me mentiin yhdessä ulos syömään sunnuntain kunniaksi...






Mukavaa alkavaa viikkoa ja joulunaikaa kaikille! Annan kysymyksiin lupaan palata ihan omalla tekstillä vaikka olen aihetta jossakin vaihessa sivunnutkin.

Kommentit

  1. Jee, Tonttu! :) Miten teidän kuusi säilyttää neulasensa 1 kk ajan? Suomessa ei vielä myydä aitoja kuusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää meidän kuuset on erilaisia kuin suomalaiset, tai siis jo joulukuusikaupassa myydään parhaimmillaan viittä eri kuusilajiketta, meidän on "noble fir" Ne on jo tuntumaltaan erilaisia kuin suomalaiset ja vain kerran meillä on käynyt näitten vuosien aikana niin että kuusi olisi varissut ennen joulua.

      Poista
  2. Entisenä au pairina (vaikka mulla meni kaikki ihanasti) oon niin kiitollinen, että autoit <3 Ihanaa, kun melkein missä päin maailmaa tahansa voi nykyään törmätä toisiin suomalaisiin tai muuten ihaniin ihmisiin eikä tarvitse sen takia jäädä huonoon tilanteeseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai autoin :) Jotenkin itse ajattelen sen niin että jos oma lapsi joskus tarvitsee apua jossakin kaukana niin toivoisin että joku olis valmis ojentamaan käden...

      Poista
  3. Onks teillä nyt sitten neljä autoa vai mikä lähti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, neljä autoa. Täällä se ei ole mitenkään tavatonta. Kummallakin on ne autot joilla kulkee töissä, sit on se iso perheauto ja neljäs nyt on lähinnä moottoripyörään verrattavissa oleva lelu.

      Poista
    2. Ok. Jenkkiläinen elämäntapa on tosiaan sellainen, etten ihmettele, että USA on maapallon luonnonvarojen kuluttamisessa per asukas ihan kärjessä.

      "Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Tänä vuonna ylikulutuspäivä tuli aiemmin kuin koskaan ennen. Viime vuonna ylikulutuspäivä oli 19. elokuuta. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

      ”Ylikulutuspäivä on tärkeä hälytyskello. Suomen hallitus haluaa puuttua ongelmaan. Pyrimme biotalouden, kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen kärkimaaksi ja irti fossiilisesta energiasta. Haluamme kehittää ja tarjota ratkaisuja maailman polttaviin ongelmiin”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen korostaa.

      ”Maapallo ei kestä loputtomasti ylikulutusta. Hyvinvointimme riippuu luonnon tarjoamasta ruuasta, vedestä ja energiasta. Velaksi elämisen on loputtava nyt”, painottaa myös WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.
      Myös asuminen ja liikkuminen kuluttavat merkittävästi luonnonvaroja ja energiaa. Omakotitalossa päästöjä ja sähkölaskua voi pienentää energian fiksulla käytöllä, energiaremontilla, maa- ja aurinkolämmöllä tai esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Kerrostaloasukas puolestaan voi tilata energiayhtiöltä tuulivoimaa, vaatia kaukolämmön tuottajaa siirtymään uusiutuviin energialähteisiin ja edistää energiatehokkuushankkeita taloyhtiössä."

      ”Liikkumisessa kannattaa suosia joukkoliikennettä ja lihasvoimaa”, maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen suosittelee."

      "Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja jo puolitoista kertaa enemmän kuin mihin olisi varaa, todetaan tuoreessa, maapallon tilaa koskevassa Living Planet Reportissa (LPR), jonka uusin painos julkistettiin keskiviikkona Sveitsissä.

      Ekologisia jalanjälkiä seuraavassa raportin osassa todetaan, että jos ihmiskunta jatkaa luonnonvarojen tuhlaamista nykyvauhdilla, vuoteen 2030 mennessä tarvitsemme kahden maapallon tuotantokyvyn vuotuisten tarpeidemme tyydyttämiseksi. Juuri äsken löytyi avaruudesta eksoplaneetta, jonka olot muistuttavat maapalloa toistaiseksi eniten. Harmi vain, että tuo varapallo on 20 valovuoden päässä.

      Vielä hullummin käy, jos koko maailma omaksuu huippukuluttajien, kuten Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Yhdysvaltojen kulutustottumukset. Niiden mukainen elämän ylläpitäminen vaatisi 4,5 maapalloa.

      Noiden kahden tuhlarimaan lisäksi ekologisen jalanjäljen tuottajista kymmenen pahimman listalle kuuluvat Qatar, Tanska, Belgia, Viro, Kanada, Australia, Kuwait ja Irlanti. Suomenkaan ei kannata röyhistellä rintaansa, sillä sijoitumme jalanjälkilistalla heti tuon kymmenikön perään, sijaluvulle 12."

      Kun ajattelee maapallon ekologista tilannetta, "aikuisten ihmisten leluautot yms" ovat kyllä ykkösturhakeryhmää...

      T: Luonnonsuojelija

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...