Siirry pääsisältöön

elämäni koirat - önnipöö



Don II:n tai kotoisammin vaan ”Önnipöö” tuli taloon kun olin kai kuusivuotias. Mutsin ja faijan riitaisan avioeron mainingeissa mun ensimmäinen koira seurasi mukana mutsin uuteen kotiin, tai siis mutsin uuden poikaystävän kotiin. Sen, josta tuli mulle monella tapaa isä enemmän kuin siitä omasta faijasta koskaan.

Önnipöö oli mulle se ihan eka oma koira, samalla tavalla kuin Martasta kasvaa M:n ensimmäinen koira. Mun tehtävä oli ulkoiluttaa koira, ja niitten kasvun vuosien aikana oli aikoja kun koiraparka näki lähinnä naapurin ruusupuskan, tai se aika kun me naapurin Irjan kanssa leikittiin mun johdolla ratsastuskoulua. Önnipöön tehtävä tässä leikissä oli olla hevonen. Kiltisti se hyppi ylitse puiston penkkien ja kulki kokorataleikkaa Eiran puistoissa. Irlanninsetteriksi se oli kärsivällinen, täysin kouluttamattomaksi koiraksi se oli noin muutenkin aika mahtava tapaus.

Oli sekin päivä kun me oltiin taas kerran Tehtaankadun koirapuistossa ja Önnipöö hyppäsi puiston aidan ylitse suoraan ohitse ajavan auton eteen. Muistan ikuisesti miten sen auton kuljettaja huusi mulle. Mä itkin kun ajattelin että nyt se vähintään kuolee ja kuljettajan suurin huoli oli autosta rikkoutunt ajovalo. Olin ehkä yhdeksän.

Viikonloppuisin me rymyttiin Önnipöön kanssa Sipoon metsissä mun ”ottoisovanhempien” luona. Uusi Famu ja Fafa haki meidät perjantaisin koulun jälkeen ja mä sain nukkua Famon huoneen lattialla. Rakastin niitä viikonloppuja, rakastin metsän tuoksua ja edelleen niitten viikonloppujen muistot vetää mut koiran kanssa metsään vaeltamaan, tunnistamaan kasveja, lintuja ja eläimiä. Muistan miten me törmättiin Önnipöön kanssa valtaisalta tuntuneeseen naarashirveen, tuijotettiin hetki toisiamme ja jatkettiin sitten omiin suuntiimme.

Taisin olla vähän toisellakymmenellä kun olin ratsastusleirillä ja Önnipöö oli siellä Fammulassa. Veneretkellä se oli pudonnut tai hypännyt Fafan veneestä kenenkään huomaamatta ja uinut läheiseen saareen. Saaresta sen oli noukkinut purjehtimassa ollut pariskunta joka oli etsinyt koiran omistajaa radiokanavien kautta. Lopulta joku tuttu oli kuullut etsintäkuulutuksen, soittanut mutsille ja Önnipöö löysi tiensä takaisin kotiin. Sillävälin Fammo ja Fafa oli miettineet miten ne selittää tapahtuneen mulle. Tarina päätyi Ilta-Sanomiinkin otsikolla ”Don kuin Schollander”

Kun sain ajokortin Önnipöö kulki vakkaristi mun Nissan Micran takapenkillä. Kun joku tuli autoon, se puolusti reviiriään leijonan lailla, ja mä totesin yhtä lakonisesti sen hurjan räkäisen hyökkäyksen ylitse että se on täysin vaaraton. Tähän joutui aikanaan tutustumaan myös Fredde; tulikaste tulevalle puolisolle.

Ajan myötä Önnipööstä tuli sokea. Se ei ollut koskaan oppinut kakkaamaan hihnassa, joten jätkän kanssa oli ajettava Henry Fordin teollisuusalueelle, sinne aallonmurtajalle ja päästettävä se irti siellä jotta sen sai myös takaisin. Samoihin aikoihin se sai vuosisadan vatsapöpön ja muistan miten luuttusin lattioita ja kannoin heikentyneen koiran Kivenhakkaajankadulle Eläinlääkäriin tiputukseen päivittäin. Se oli niin heikko ettei siitä ollut kävelemään. Kyyneleitten seasta kysyin päivittäin pitääkö se lopettaa ja yhtä pontevasti Timo Talvio vastasi kysymykseeni jokaisena päivänä ettei vielä ole sen aika. Önnipöö toipui ja eli vielä monta onnellista vuotta. Önnipöö oli kuitenkin ensimmäinen kosketus siihen miltä elämä näyttää erivaiheissaan ja sen myötä opin suhtautumaan sydämellisesti vanhenemiseen. Se että on vanha ei tee kenestäkään yhtään vähempää, päinvastoin.


Kun önnipöö kuoli, olin jo muuttanut pois lapsuudenkodistani, oli päälle kahdenkymmenen, ja istuin pienen kaksion keittiössä itkien lohduttomasti Fredden nukkuessa yötyönsä jälkeisiä unia alkovissa. Önnipöö opetti kohtaamaan niin lapsuuden, vanhuuden kuin kuolemankin. Önnipöö opetti elämästä paljon. Önnipöön kanssa kasvoin aikuiseksi. 


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...