Siirry pääsisältöön

henkilökohtainenpäivä

Lienee aika selvää että meidän elämä vaihtelee kreisin ja kaoottisen välimaastossa. Mulla työnantaja joustaa, kun on lasten lääkäreitä, leikkauksia, kipsejä, koiran sairastumisia ja muita. Niin joustaa myös Fredden maailma. ”Mä en nyt tänään pääse...”, on meidän kummankin työyhteisöissä tuttu lause. Viimeisten kuukausien aikana on venytty ja paukuttu kaikilla tahoilla.

Kun mä lähden aikaisin tai en tule, on syynä keskimäärin lapsi tai koira. Mulla ei ole omaa aikaa. En ole ehtinyt hammaslääkäriin vuoteen. Muutamaakin lääkäriä olen siirtänyt sen seitsemään kertaan ja siirrän varmaan taas uudestaan. Onneksi omalääkäri on sentään viereisellä klinikalla ja mä voi puhua lääkärini kanssa lounaan äärellä. Monien äitien tapaan, minä olen tärkeysjärjestyksessä viimeinen – aina. Ei pitäis ei, mutta käytännössä mikään muu ei vaan ole mahdollista.

Keskiviikkona tokaisin Freddelle että mä oon puhki. Että koko kesä on joo järjestyksessä, on puolikasta päivää ja sitä ja tätä, mutta meillä ei ole yhtään lomaa. Mun vähäiset lomat kun on jo valjastettu koulunalkuun. Fredde sanoo et pidetään lomaa, lähdetään johonkin muutamaksi päiväksi. Innostun.

Aamulla me pidetään Fredden kanssa puhelinpalaveria. Mä istun omien kalentereitteni kanssa ja se omansa. Ehdotan elokuun tokaa viikkoa, Fredde sanoo ettei se voi lähteä. Se ehdottaa elokuun ekaa viikkoa ja mä sanon et meillä on neljä lääkäriä paikalla ja koordinaattori lomalla – en voi olla poissa. Me selataan ja plärätään ja ehdotetaan. Lopulta löytyy kolme päivää, jotka käy kummallekin, meillä ei ole lääkäreitä klinikalla ja Freddenkin kalenterin pystyy järjestelemään. Huikkaan piällysmiehelle että haluun jutella kun sillä on aikaa.


Iltapäivällä mä istun sen huoneessa. Me puhutaan ensin sen lomasta, se on lentämässä perjantaiaamuna ennen päivänkoittoa kotiin Floridaan. Mä avaan keskustelun ja sanon et me mietittiin et pitäis varmaan olla vähän perhelomaa... Se vastaa et hän itseasiassa mietti ihan samaa, siis sitä ettei mulla ole yhtään lomaa perheen kanssa. Asia on selvä alle minuutissa. Sit sanon et mulla on toinenkin asia... että mä oon puhki... Se näyttää säikähtäneeltä sen sadasosasekunnin mikä menee siihen että saan jatkettua että en duuniin, vaan kaikkeen muuhun. Ja mä jatkan ettei meillä perjantaina ole yhtään lääkäriä talossa... ja Kylie sanoo et mahtava idea, pidä vapaapäivä ja tee jotakin kivaa. Näille päiville on on kaksi nimeä; "mental health day" tai vaihtoehtoisesti "personal day". Niitten ottaminen aina silloin tällöin on monessa työpaikassa suorastaan kannustettavaa, kukapa ei välillä tarvitsis vapaapäivää. Mies töissä, lapset leirillä. Vain minä ja Martta. 

aamiaista 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän