Siirry pääsisältöön

kahdestaan retkellä

Ei mennyt ihan putkeen perjantaiaamukaan. Tai meni, kunnes me istuttiin M:n ja O:n kanssa autossa, mä työnsin virta-avaimen lukkoon ja käänsin, eikä mitään tapahtunut. Ei yhtään mitään. Tää on sähköauton ehdoton miinuspuoli, sen sielu on välillä aika arvaamaton, joku kikkula jossakin jää väärään asentoon ja lataamisen sijasta se tyhjentää patterinsa.

Tässä vaiheessa meillä oli viitisen minuuttia aikaa ehtiä M:n bussille, joten mä otin käyttöön sotilaskurin ja karjaisin kaksikon ulos kaarasta ja juoksemaan. Juostessani yritin kuumeisesti miettiä miten me O:n kanssa päästäis akvaarioon ja muistin että meillähän on bussiyhteys meiltä Redmondiin, jos me vaan ehditään siihen bussiin joka menee just ennen kun koulubussit tulee. Ei ehditty. M ehti omaansa kyllä. Kello oli vähän jälkeen puolen yhdeksän ja seuraava bussi tulee kymmeneltä. Onneksi meillä on niin ihanat naapurit. Pysäytin naapurin Iran ja pyysin apua, sain kyydin kaupunkiin. Lupasin palkaksi pullon viiniä.

Redmondista lähtee busseja Seattleen kellonajasta riippuen 6-12 minuutin välein. Meidän 545 on yhtä luotettava kuin kolmosen ratikka. Jos yksi menee nenän edestä, tulee toinen hetkeä myöhemmin. Ennen kun M syntyi mä olin töissä Seattlessa. Aamuisin ajoin bussiaseman liityntäparkkikselle autolla, hyppäsin bussiin ja maksoin bussilipusta $2:50. Eilen, jotakuinkin seitsemän vuotta edellisen kerran jälkeen, hyppäsin taas bussiin, tällä kertaa melkein viisivuotiaan poikani kanssa, maksoin omasta matkastani taas sen saman $2:50 O:n matkustaessa edelleen ilmaiseksi, istuin alas ja nautin pienen poikani suuresta innostuksesta. Ennen kun me päästiin Redmondista moottoritielle bussi oli täynnä. Niin täynnä että kuljettaja kuulutti seisovia seisomaan tiiviimmin että uudet tulijat saadaan mahtumaan mukaan.




Puoliyhdeksältä me seistiin kadunposkessa pulassa. Ennen kymmentä me hypättiin ulos bussista Seattlen keskustassa ja käveltiin kolmisen korttelia Akvaarioon.




O rakasti akvaariota. Se katsoi keskittyneesti aaltoallasta ja seurasi mitä pinnan alla tapahtuu kun aallot lyö rantaan. Se kiersi kaikki koskettelualtaat moneen kertaan, kyseli mustekaloista mustekalaekspertiltä ja halusi katso rakastamiaan meduusoja moneen kertaan. Se seurasi hylkeiden ruokintaa ja jaksoi istua puolisen tuntia paraatipaikalla odottamassa mustekalan ruoka-aikaa. Odotus palkittiin ja me nähtiin miten mustekala tunki lonkeroillaan lounaansa suuhun. Me opittiin että mustekalan lonkeroitten imukupit on hienomotoriseti samaa tasoa meidän sormien kanssa. Mä tiesin että O rakastaisi akvaariota. Mä tiesin että meidän kolmikosta O olis se joka sais siitä eniten irti. Välissä me istuttiin penkille ja syötiin eväitä, sit me taas jatkettiin ja käytiin ihailemassa sitä tyyppiä joka käy ruokkimassa sukeltamalla kaloja isossa akvaariossa. Lopulta me oltiin katsottu kaikki ainakin kahdesti.











Me astuttiin ulos vesisateeseen, käveltiin kuppikakkukahvilaan ja syötiin kuppikakut. Viereisestä suklaakaupasta me ostettiin Iralle kiitokseksi suklaata. Vähän yhden jälkeen me seistiin taas bussipysäkillä odottamassa bussia. O nukahti 545:n hurinaan ja tasaiseen kiikutukseen ja mä herätin sen vasta kun oli aika hypätä pois bussista vaihtopysäkillä Redmondin keskustan bussiasemalla. Me käveltiin kadun toiselle puolelle bussiaseman pysäkkikatokseen odottamaan seuraavaa bussia. Kolmen minuutin päästä me hypättiin seuraavaan bussiin. Kysyin kuljettajalta paljonko tää lysti maksaa ja sain vastaukseksi taas sen saman $2.50. Käänsin kukkaroni ylösalaisin ja totesin ettei mulla oo kuin vitonen. Sanoin kuljettajalle että maksan koko vitosella kun ei oo pienempää ja kuljettaja naurahti et laita takaisin kukkaroon ja maksa seuraavalla kerralla sit. Tunti ja kymmenen minuuttia myöhemmin me hypättiin ulos bussista meidän omassa liikenneympyrässä. Kiitin kuljettajaa vielä kertaalleen ilmaisesta matkastani ja toivotin mennessäni hyvät pääsiäiset.













Vakkaristi bussilla matkustavilla on bussikortti. Niillä jotka menee satunnaisen tasaisesti on bussilippuvihko, vähän kuin lounasseteleitä. Me jotka ei matkusteta bussilla, meillä on oltava tasaraha. Bussissa kun ei anneta turvallisuussyistä vaihtorahaa.

Meillä oli aivan mahtava retki. Hakiessani M:n koulubussilta ojensin Iralle kiitokseksi suklaat ja pullon punkkua, toivotin perheelle hyvää pääsisäistä. Ira kiitti ja totes itselleen tyypillisen tyynesti; ”Kyllähän naapureita pitää aina auttaa.”





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän