Siirry pääsisältöön

täysin toivoton torstai

Yö on rikkonainen. Ensin Fredde herättää mut toteamalla arkisesti et meidän sängyssä haisee ihan pissalle. Nostan välissä tuhisevan tyttäreni peittoa ja toteen et joo, neiti ei sit vissiin muistanut käydä pissalla ennen nukkumaanmenoa. Fredde nostaa unitokkuraisen lapsen suihkuun, mä nousen vaihtamaan lakanoita. Huokaisen helpotuksesta kun tajuan että tällä kertaa patjansuojus oli onneksi välissä. Lopulta vaivun takaisin unen nirvanaan, vain havahtuakseni siihen että O itkee. Se on onneksi herännyt ajoissa käydäkseen vessassa, mutta huomannut herättyään että sen rakas tutu on hukassa ja että itseasiassa sen nilkkoja särkee. Vaellan alakertaan hakemaan särkylääkettä mun öiselle kipuilijalle ja yritän samalla etsiä sitä hukkunutta rakasta rättiä. Särkylääke löytyy, rättönen jää puuttumaan. Lohdutan lasta, hieron sen jalkoja ja lopulta palaan takaisin omaan uneen. Seuraava herätys on joskus kuuden aikaan. K on hereillä. Torstai on alkanut.

Yhdeksältä olen hammaslääkärissä. Matthewn äiti paikkaa mun hampaan. Viimeksi mulla on paikattu reikä joskus kymmenen vuotta sitten. Niin kauan kun pystyn vielä puhumaan me puhutaan lapsista ja kouluista ja kevätjuhlista, pian Peggy jatkaa yksinpuhelulla ja mä yritän käsimerkein jatkaa keskustelua. Oon aina miettinyt et minkä ihmeen takia kaikki hammaslääkärit yrittää keskustella potilaan kanssa, tietäen että potilaalla on suu auki ja täynnä tavaraa.

Hammaslääkäristä ajan kauppaan ostamaan vehnäjauhoja, leivontamargariinia ja viis pakettia Pandan lakua. Tarkistan että lakulaatikon kyljessä lukee asianmukaisesti: Vaajakoski, Finland. Samalla yritän epätoivoisesti miettiä ulospääsyä pullaprojektista. Tiedän et M odottaa pullaa, lupasin leipoa illaksi.




K tulee koulusta ja me lähdetään hakemaan O:ta. Koulu on täynnä suomalaisia äitejä, on torstai ja suomikoulu. Suomikoulu kun toimii samoissa tiloissa O:n koulun kanssa. Kummitäti T on Taideopen sijaisena ja me vaihdetaan hässäkässä pikaheipat. Mua lähestyy suomikouluäiti. Tiedän että sen täytyy olla suomikouluäiti, koska en tunnista sitä yhdenkään O:n koulun oppilaan vanhemmaksi. Se ojentaa kätensä ja sanoo; ”Hei, muistatko mua? Mun nimi on Kaisa.” Hymyilen epäröiden ja yritän kaivaa aivoistani kaikki tuntemani Kaisat. Ainoa joka jotenkin täsmää on se Kaisa joka muutti pois täältä kymmenen vuotta sitten, mutta se Kaisa oli uranainen eikä äiti. Tällä Kaisalla on pieni tytär. Kaisa näkee selvästin että yritän kuumeisesti miettiä kenestä on kyse ja auttaa: ”Kaisa ja Kalle, muistatko? Me asuttiin ennen täällä.” Muistanhan minä. Sen Kaisan, sen uranaisen ja Kallen. Kaisa kertoo et ne on muuttaneet takaisin tänne vuodenvaihteessa, niin ja et niillä on pieni tyttö. Mä kerron et meillä on kolme lasta. Naurahdetaan yhdessä et niin se elämä heittelee, kahdesta lapsettomasta tulikin lapsellisia. Autosta soitan Freddelle ja kerron et Kaisa ja Kalle on muuttaneet takaisin, nehän vois vaikka kutsua kylään muistelemaan vanhoja.


Tarjoon jannuille lounasta, Lavash-leipää kinkkutäytteellä ja mangoa. Samalla teen litraisen pullataikinan, lupaan pullaa välipalaksi ja ilmoitan et tänään mutsi tarttee päikkärit. Jannut tietää et kun mutsi nukkuu saa katsoa telkkaria ja riemu on rajatonta. Nukahdan sohvalle muutamssa minuutissa ja herään kuolaposkella puhelimen herätykseen tuntia myöhemmin. Pullataikina on kohonnut hellalle saakka. Pyörittelen satakunta pikkupullaa, lasken että jos ne leikkaa neljään saa niistä maistiaisia neljälle sadalle ensimmäiselle. Viimeisen pellillisen jätän kotiin. Yläkerrassa pyykkikone jauhaa edellisen yön pyykkejä, ulkona ripottelee vettä. Tukka pitäis värjätä, lavuaari korjata loppuun, jumpata ja kai meikatakin. Kaikkea ei ehdi, onneksi huomenna on taas jo perjantai. 


Kommentit

  1. Se on kyllä harmi Pandassa, että niihin ei saa kaupassa esim. laittaa tätä suosi suomalaista-merkkiä, koska niin suuri osa siitä tuotetaan Virossa... Että mitenköhän suomalaista se sitten on.

    VastaaPoista
  2. Kurja torstai kyllä sinulla ollut kun lapsella on ollut kipuja ja ei varmasti ole uni tullut. Haastavia aikoja myös kun lapsilla tapahtuu yökastelua ja pidätyksen kehitys vie aikansa. Lakanoita saa pestä vähän väliä. Yksi tuttavani on nyt samassa tilanteessa ja he ostivat lapselle vuodesuojat. Ilmeisesti ne imevät nesteen hyvin ja niitä voi pestä. Tästä on ilmeisesti ollut ainakin apua patjan suojaamiseksi ja muutenkin jos lapsi juo sängyllä ja juotava voi läikkyä sängylle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän