Siirry pääsisältöön

rapaa, sikoja ja vuohia

rapa-roosa ryvettää itsensä ihan silkasta ilosta

Mä aina kuvittelin ettei niillä anonyymien kommenteilla ollut vaikutusta siihen miten, ja mistä kirjoitin. Kuitenkin sen jälkeen kun mahdollisuus kommentoitiin poistui, huomasin yllättäin olevani rohkeampi. Ei niin että tarkoitus on koskaan ollut erityisesti loukata ketään mutta ainahan on jossakin joku joka ottaa herneen nenään, sanoi sitten mitä tahansa mistä tahansa. Sehän ei sinällään ole muuttunut että niitä herneitä epäilemättä menee nenuun milloin mistäkin, tai että joku hiljaa paheksuu meidän elämäntapaa, perhettä, lastenkasvatusta tai milloin mitäkin. En ole koskaan kirjoittanut kommenttien toivossa tai niitä peläten, mutta sanan säilä on voimakas. Voimakkaampi kuin tahdoin myöntääkään. 

joskus sitä on tahtomattaan vähän lammas - tai vuohi

Toki vuorovaikutus on mukavaa ja edelleen mulla on lukijoita joilla on rohkeutta kommentoida joko avoimesti nimellään facebookissa, tai sitten sähköpostin kautta joko anonyymisti tai nimellään. Käyn mielelläni keskustelua näitten kanavien kautta. Kirjoittaminen on kuitenkin mulle aina ollut jonkinlainen terapiamuoto ja harrastus, tapa ajatella ”ääneen”. Hyllystä löytyy vino pini päiväkirjoja, osaan on liian kipeää koskaan palata, eikä niillä liene suurta kirjallista merkitystä. Bloginkaan tavoitteena ei ole sen enempää myydä kuin esitellä, se tuo jollekin vertaistukea, toiselle kurkistuksen ulkosuomalaisen- tai erityislapsiperheen elämään. Kolmas lukee ihan muuten vaan. Minä kirjoitan, koska tunnen tarvetta kirjoittaa. En koe olevani mielipidevaikuttaja, en edes halua olla sellainen.

Sunny on vanha tuttu. Läheisen kotieläintilan emakolla on ikää kuusi vuotta, ja muistan kun se oli pieni possu.

Metsässä on aikaa, aikaa minulle. Ei ole kiire mihinkään. Me seistään Martan kanssa kuralätäkössä ja syödään marjoja suoraan pensaasta. On aikaa ajatella ja pohtia asioita. Usein kirjoitukset syntyy näillä Martan ja mun retkillä.

alaskanvatukat on parhaimmillaan

Marttakin tykkää marjoista

osa alaskanvatuista on tummia, osa oransseja


Toisinaan mietin tätä meidän perheen omanlaista surrealistisuutta. Ehkä kaikkien muittenkin perheet on ihan yhtä absurdeja, mutta niihin mulla ei ole samanlaista näköalaa kuin omaani. Toisaalta me ollaan ihan tavattoman tylsä, kahden työssäkäyvän vanhemman kolmilapsinen perhe. Koirakin on sellainen vähän epämuodikas laboratorionhoitaja johon lankomieskin totes et, ai miksi te sellaisen hankitte... olis pitänyt olla jotakin raflaavampaa. Lapset käy alakoulua, vanhemmilla on sellaiset tylsät keskiluokkaiset työpaikat. Ei olla mitenkää erityisiä.

metsälammessa


Sit on kaikki se ”fluff” siinä ympärillä. Se että yhdeksään kuukauteen mahtuu kolme katkennutta raajaa, tai että me vanhemmat osataan yhdistää lasten käyttäytymistä niitten neurologisiin haasteisiin, että meidän vanhemmuus on ihan toisenlaista kuin se mitä me joskus silloin kuviteltiin, että lasten systeemeistä kertoessa viihdytän työyhteisöäni niin että ne nauraa vedet silmissä ja lopulta saa jostakin välistä kysyttyä et miten mä voin pysyä kaiken keskellä niin rauhallisena, et miten mä en ole edelleenkään menettänyt järkeäni. Fredde sanoo tähän, että lapsen vanhempien tärkein tehtävä on liittoutua yhdessä lapsiaan vastaan.



Eilen illalla oli koulun kevättanssiaiset. Koko koulu bailasi, osa ulkona ja loput sisällä jumppasalissa. Pojat oli kavereittensa kanssa ulkona. Mä istuin jakamassa ennakkotilattuja lippuja, ja olin täten estynyt vahtimaan näitten nuorten sankareitten touhuja. Kotimatkalla ne autossa avautui et ne oli yhdessä Jasonin ja Davidin kanssa juosseet pitkin pusikoita ilman housuja. Puolustuksena ne sanoi että Jason ja David pissaskin kilpaa. Ei niille ollut tullut mieleenkään et joku olis saattanut nähdä, ja pyllypaljaana juoksentelu koulunpihalla on täällä meidän nurkilla kohtalaisen vakava rikkomus, huolimatta siitä että suurin osa vanhemmista olis todennäköisesti salaa nauranut. Niin minäkin. Nauroin vedet silmissä kun kerroin tätä stooria Freddelle myöhemmin, ensin asianmukaisesti nuhdeltuani kaksikkoani. Pojat kun on poikia.

Tavalliseen arkeen mahtuu psykologeja ja testauksia, koulussa ja koulun ulkopuolella. Joskus on vaikeeta muistaa ettei se ole kaikkien tavallista arkea. On sen jouluna katkenneen jalan kuntoutusta ja rinsessan ortopedejä. Jossakin välissä tarttis kai itsekin päästä sinne ortopedille, mutta yritetään nyt ensin fysioterapiaa ja osteopatiaa. Hammaslääkärissäkään ei olla käyty miesmuistiin. Jos jostakin vaan sais vuorokauteen lisää tunteja, kun töissäkin tarttis käydä.

kukkia pomolle perjantaina

Perjantaina istuin pöytäni ääressä aamukuudelta, koska samalle aamulle oli edellisenä iltana varattu toimenpide sille yhdelle nuorelle naiselle jonka keuhkokuume oli sittenkin agressiivinen keuhkosyöpä. Mun homma oli jutskata sen naisen vakuutusyhtiön kanssa aamuvarhaisella ja kertoa että keuhkokuumeesta tuli syöpä muutamassa tunnissa, että yhdessä silmänräpäyksessä yhden ihmisen ja sen läheisten elämä oli muuttunut painajaiseksi. Mun tehtävä on tehdä niistä painajaisen lieveilmiöistä huomaamattomia. 

Ystävä kysyi eikö ole ihan kauheeta tehdä työtä klinikalla jossa osa potilaista kuolee kuitenkin. Hiljaa korjasin että klinikalla, jossa suurin osa potilaista kuolee. Se vaatii sitä että kykenee olla menemättä liian lähelle. Joskus on niitä jotka osuu ja pahasti, mutta jos niin kävisi kaikkien kohdalla olisi mahdotonta tehdä tätä työtä. Voitto on se kun saa sossulle perusteltua miksi niitten kannattaa maksaa jotakin sellaista mitä ne ei yleensä maksa. Voitto on se kun ihminen saa uuden keuhkon ja viisi vuotta lisää aikaa. Kuka tietää jos viiden vuoden kuluttua sairaus osataan jo parantaa. Vakavasti sairaan ihmisen elämässä viisi vuotta on pitkä aika. Aamupalaverissa kaikki myöntää että monesti illalla on antanut kaikkensa. Että illalla haluaa vaan istua ihan hiljaa ja nauttia kaikesta siitä minkä edessään näkee... puolison, lapset, kodin, lasin viiniä.

lauantaisella viiniretkellä lasten kanssa

 Me nauretaan paljon. Itku pitkästä ilosta, paha paljon nauramasta. Meillä uskotaan nauruun. Meillä uskotaan iloon, niin töissä kuin kotonakin. 

Marttaakin naurattaa vaan

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän