Siirry pääsisältöön

keskiviikko, marraskuun 20. - odotushuone


Olen kirjoittanut tästä ennenkin mutta jos en edes itse löydä tekstiäni, ei sitä varmasti löydä kovin moni muukaan ja toisaalta siitä edellisestä tekstistä on aikaa varmasti ainakin viisi tai kuusi VUOTTA. Ehkä vähän surkuhupaisaa ettei mikään ole muuttunut, tai siis paljonkin on muuttunut mutta siellä me edelleen istutaan, me odotushuoneitten vanhemmat.

Samat tyypit, viikosta toiseen. Ensin vähän ujona ja arastellen, tyhjää paikkaa ja hiljaisuutta hakien. Kohteliaisuusnyökkäys vaihtuu viikkojen ja kuukausien myötä oikeaksi tervehdykseksi ja muutamaksi vaihdetuksi sanaksi. Jos joku puuttuu mietin onko ne lomalla? On se äiti jolla on neonkeltaiset birkenstockit, sillä oli viimeviikolla kotona kaasuvuoto. Sit siellä istuu se pariskunta jotka ei koskaan puhu keskenään paitsi sen vaimon äidin sekoiluista satunnaisesti. Olen päätellyt että mummelilla on pakko olla dementia. Aasialainen nainen istuu aina samalla paikalla, ei se mitään niin minäkin, ja lukee kirjaa. Yksi tyypeistä on selkeesti opettaja kun se korjaa odotellessaan useimmiten kokeita, ja sit on se isä joka leikkii vähän liian äänekkäästi sen ehkä viisivuotiaan kanssa. Siellä me ollaan. Mulla on mukana käsityö - aina.



Nainen neonsandaaleissa naurahtaa että mun neulomisessa on jotain rauhoittavaa, että osaispa sekin. Lupaan opettaa. Me puhutaan koulujen loma-aikatauluista ja säästä. Joskus mietitään liikennettä tai parkkipaikan kaaosta. Lapsista ei puhu kukaan, on kirjoittamaton sääntö ettei lasten erityistarpeita tai syitä käydä terapiassa ruodita. Yhden terapian kesto on 50 minuuttia ja vähän terapeutista ja lapsesta riippuen vanhemmat osallistuu terapiaan osan ajasta tai vähintään juttelee kuulumiset terapeutin kanssa joko alkuun tai loppuun. Todellisuudessa aikaa jää siis reilut puoli tuntia, siinä ei kovin pitkälle ehdi sieltä toimistoalueen keskeltä, niinpä useimmat meistä istuu odottamassa. Se on meidän osamme. 

En tiedä yhdenkään vahemman nimeä, eivät hekään minun. Joskus törmätään kauppakeskuksessa tai elokuvateatterissa, tervehditään ja jatketaan matkaa.  

Olen istunut odotushuoneessa kauan. Onneksi en tiennyt silloin alussa että tulisin viettämään aikaa tällä tavoin satoja tai ehkä tuhansia tunteja, pöydällä kasa lehtiä selattavana, seinällä joku rauhoittava taulu, ehkä kaksi. Nurkassa leluja odottajille seinällä wi-fi salasana ja vessan oven koodi. Pitäis varmaan kuvata kaikki ne odotushuoneet jossa kuukauden aikana tulee istuskeltua, siitä sais sellaisen omanlaisensa läpileikkauksen ja tutkielman tästä osavaltiosta. Tälle viikolle erilaisia odotushuoneita kertyy yhteensä kuusi, ei vaan seitsemän.



Kommentit

  1. Vois olla oikeesti jännä nähdä millasissa odotushuoneissa siellä päin maailmaa istutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aloitin jo tänään kuvaamaan ja kuvasin kaksi odotushuonetta joissa tänään istuin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...

Davi

Pieni käsi ottaa tiukasti kiinni mun kädestä, käännän katseeni käden omistajaan, ruskeasilmäiseen poikaan, jonka paita on päällä takaperin, napit selässä. Lapsen katse on tarkka ja kysyvä: Kuka sinä olet? Katson lasta, laskeudun hänen tasolleen ja hymyilen, kysyn, onko hän kenties Davi? Kerron hänelle olevani Ms M. Poika nyökkää. On vuoden toinen kouluviikko ja eskarilaisten ensimmäinen koulupäivä. Davi on viisivuotias eskarilainen ja yksi koulun monikielisistä oppijoista.  Muutama päivä myöhemmin sama pikkumies juoksee perässäni koulun käytävällä ja takertuu kahdella kädellä mun jalkaan. Toinen koulun MLL*-opettajista seuraa perässä ja muistuttaa pientä poikaa, että hänen pitäisi olla ruokailemassa luokkatovereittensa kanssa. Kommunikaatiovälineenä ovat lähinnä viittomat ja taskutulkki sillä yhteistä kieltä meillä ei vielä ole. Saatan pojan ruokasaliin opettajan kanssa ja pääsen lopulta jatkamaan omaa matkaani. Pienestä takiaisesta tulee kuitenkin vakituinen seuralainen myös minul...