Siirry pääsisältöön

täysi-ikäinen

Mä näin unta että Fredde tuli mun luo ja ilmoitti haluavansa avioreon. Siinä unessa se oli täynnä vihaa. Kävelin pois ja mietin miten aloittaisin uuden elämän. Samana yönä Fredde näki unta. Siinä unessa M ilmoitti haluavansa muuttaa oikean isänsä luokse. Unessa ei selvinnyt kuka se oikea isä oli.

Keväällä 1993, 22 vuotta sitten olin hyvän ystävän lakkiaisissa. Mun vieressä seisoi salskea nuorimies jonka tunnistin tuoreen ylioppilaan isoveljeksi. Epähuomiossa se otti pöydältä mun skumppalasin ja tyhjensi sen.  Myöhemmin sinä kesänä se salskea nuorimies osoittautui teiden ritariksi pelastaessaan nuoren naisen autopulasta.

Neljä vuotta myöhemmin se salskea nuorimies odotti nuorikkonsa kanssa kirkon ovien aukeamista japanilaisen turistilauman kuvatessa vihkiparia. Oli lauantai. Oli kesäkuu. Sää oli kaunis, aurinkoinen ja lämmin. 

Tänään se sama avioliitto saavuttaa täysi-ikäisyyden.

Hetken se kerkesi elää varhaislapsuutta ennen kuin saavutti raivokkaan uhmaiän. Uhmaiässä se kokeili rajojaan tosissaan. Se heittäytyi lattialle ja ilmoitti lopettavansa. Se sanoi ettei se enää halunnut. Lopulta se kuitenkin halusi.

Sillä on ollut ne semiseesteiset alakouluvuodet. Ne oli niitä aikuisia vuosia kun elämä oli suuri seikkailu uudessa maassa.  Ja se on jopa selvinnyt murrosiän vuosista. Murrosikään se tuli poikien syntyessä. Murrosikä ei ollut helppo, mutta samalla niitä vuosia siloitti tietoisuus yhteisistä vuosista ja halu selviytyä, onnistua ja rakentaa.

Se avioliitto on vuosien saatossa oppinut vaikenemaan. Se ei enää haasta riitaa jokaisesta pikkuasiasta, vaan yrittää säästää sanomisen siihen kohtaan kun on aika sanoa. Puolin ja toisin. Hiljaa Fredde antaa mun vaatteitten maata työtuolin selkänojalla ja kävelee mun paperipinon ohitse vaikka mä tiedän että kummastakin se haluais sanoa. Mä taas yritän pitäytyä yhdessä tuolinselkänojassa ja yhdessä paperiläjässä. Yhtälailla mä olen hiljaa ja poimin puulastat ulos tiskikoneesta, ja samalla huuhtelen suurimmat roippeet lautasista, kauhoista ja kapustoista.

Se on oppinut antamaan toiselle tilaa, puhuttiin sitten ravintolaillasta, rentotutumisesta tai telkkarinkatsomisesta. Lupaa ei tarvitse kysyä. Menee jos tuntuu siltä että haluaa mennä. Fredde rentoutuu pesemällä autot ja siivoamalla. Se seisoo ulkona pesemässä autoja keskimäärin seitsemänä päivänä viikosta. Se ottaa oluen mukaan ja painelee pihalle työpäivän jälkeen. Mä istun koneella ja kirjoitan ja me ollaan yhdessä huonoja vanhempia ja istutetaan lauma katsomaan telkkaria. Illalla me maataan vierekkäin meidän aviovuoteessa. Mä katson tabletilta omaa sarjaa, Fredde omaansa.

Se on oppinut kunnioittamaan toista. Fredde ei ole koskaan sanonut musta rumaa sanaa kenenkään muun edessä. Puolihumoristinen puolison kritisoiminen muitten edessä kuulostaa rumalta, eikä se ole kenestäkään mukavaa. Mä saatan vinoilla julkisesti sen auto-ostoksista, mutta toisaalta jos ihminen ostaa kaksi autoa kolmessa viikossa ja kolme autoa vuodessa, on kai lupa todeta että se ostaa autoja useammin kuin monet vaatteita?

Meidän rakkaus ei ole raivokasta. Se ei enää roihua alkuaikojen intohimon jännittävällä liekillä. Se asuu arjessa. Se asuu yhteen hiileen puhaltamisessa, siinä huomaamattomassa kosketuksessa. Ja siinä että toista ymmärtää usein ilman sanojakin. Se elää niissä pienissä rakkaudenteoissa, siinä että ehtii tyhjentämään tiskikoneen ennen toista, tai siinä että ostaa kaupasta sen toisen lempiherkkua – pyytämättä.

On ollut aikoja jolloin on tahdottu rakastaa enemmän kuin rakastettu. On seisty toisen rinnalla niin myötä kuin vastamäessä ja nojattu selkä selkää vasten suurissa myrskyissä. Rakkaus asuu siinä että meistä on mukavaa olla toistemme kanssa, vielä kahdeksantoistavuotta myöhemminkin.





Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...