Niin kauan kuin
jaksan muistaa meillä on syöty perjantaisin pizzaa. Blogissa ensimmäinen
maininta pizzaperjantaista on elokuulta 2012, kahdeksan vuoden takaa. Pizza
Friday ja Taco Tuesday ovat jonkinlaisia käsitteitä tässä maassa, tosin jälkimmäistä
meillä harrastetaan lähinnä satunnaisesti ja useimmat perheet liittävät
pizzaperjantain siihen ettei tartte itse laittaa ruokaa vaan pizza joko haetaan
tai tilataan valmiina kotiin.
Pizzahifistelijä tekee
pizzat itse, alusta loppuun, paitsi silloin kun väsyttää. Kun väsyttää,
pizzahifistelijä ostaa taikinan kaupasta valmiina ja säästää jokusen tovin
siinä kohdassa. Hyvänä perjantaina tomaattikastikekin tehdään itse, usein se
kuitenkin tulee purkista johon sen on italialainen tai italialaismielinen tomaattikastikkeen
tekijä sen laittanut. Tilauksia vastaanotetaan perjantaina aamusta ja perheen
pizzatilaukset kertovat oikeastaan aika paljon meidän perheestä.
Fredden pizza
Fredden pizzaan
tulee usein katkarapuja ja valkosipulia. Se on jo varhaisesta lapsuudesta ollut
Fredden lemppari - Pizza Gamberetti. Tomaattikastike on mausteinen Arrabiatta
tai toisinaan marokkolaissävytteinen Shakshuka. Shakshukan kanssa tosin maistuu
paremmin lampaanjauheliha, paahdettu sipuli ja tuoreet yrtit. Hänen pizzaansa
kuuluu myös tuore mozzarella tai brie, satunnaisesti sinihomejuusto.
Mun pizza
Mun pizzaan tulee
vaihtelevasti Marinaraa, Arrabiattaa tai Shakshukaa vaikka on myös viikkoja kun
pelkkä oliiviöljy riittää. Siihen tulee kuitenkin ihan aina marinoitua
artisokkaa ja oliiveja. Joskus oliivit on valkosipuli- tai chililiemessä,
toisinaan pieniä nicoise oliiveja ja joskus kalamata oliiveja. Viipaloitu
tomaatti raikastaa lopputuloksen, mutta sen pitää olla oikeanlainen tomaatti,
sellainen täydellinen muhkea ja lihaisa heirloom tai vaihtoehtoisesti ruskea
kumato. Tuore mozzarella tai brie ja basilika kuuluvat kuitenkin jokaisen pizzaan.
Vain harvoin laitan omaani lihaa, äyriäisiä tai kalaa.
Tättis
Tättis hifistelee
oman pizzansa kanssa äitinsä tavoin ja haluaa pizzaan vähintään homejuustoa,
basilikaa ja oliiveja. Joskus siihen tulee
myös pestoa ja tuoreita sieniä. Tomaattikastike korvataan usein oliiviöljyllä.
Katson lastani ylpeydellä, onhan ollut aika jolloin pizzaa ei syöty lainkaan.
Sitä seurasi se ikuisuus kun pizzassa oli ensin pelkkää juustoa ja sen jälkeen
useamman vuoden marinaraa, kinkkua ja ananasta.
Ollipolli
Tämän miehen
pizzassa on useimmiten katkarapuja. Isänsä poika. Siinä saattaa olla
kyytipoikana kylmäsavulohta. Valkosipulin kanssa pitää kuitenkin olla
varovainen. Kastikkeeksi kelpaa niin perinteinen Marinara kuin Arrabiatta, ei
kuitenkaan Shashuka. Jauheliha ja kinkku ovat yök, mutta eivät ne maistu tälle
miehelle muutenkaan. Brietä saa laittaa, samoin pestoa.
Kentsu
Kentsun pizza on
sellainen meat lovers. Mieluiten jauhelihaa, pepperonia ja kinkkua. Kastikkeena
Marinara ja juustona raastettu mozzarella. Hätätilassa kelpaa myös pelkkä
juustopizza, siis sillä mozzarellaraasteella. Vihreät on turhia, samoin oliivit
ja muut härpäkkeet.
Vaikka pizza
sinälläänkin on tärkeää olen ennen kaikkea kiitollinen meidän yhteisestä
perjantai-illasta. Siitä että se pyhitetään perheelle ja yhdessäololle.
Kommentit
Lähetä kommentti