Siirry pääsisältöön

26 aihetta kiitollisuuteen - keskonen

 


Mitä tää on? - Se on riisiä. Mutta miks tää on jotenkin outoo? Tuntuu kummalta hampaissa... Riisi jonka seassa on keitetty kourallinen farroa ja joukkoon heitetty vähän paahdettuaja sishito chilejä, valkosipulia, yrttejä ja maissia jää vaivihkaa lautaselle päätyen lopulta Martan lautaselle. Ei se mitään, ei kaikesta tarvitse tykätä mutta lautaselle on viimeaikoina jäänyt vähän kaikki saatesanoin; mitä tää on? Outoo? En tykkää? Onko pakko? Ei oo nälkä. Myönnän. Vika on varmasti myös äidissä joka ei nyt vaan kykene keittämään ihan tavallista riisiä, ihan tavallista jauhelihakastiketta, ihan tavallista tavallista. Valitettavasti lapsipolo on syntynyt kotiin jossa ruuassa on aina kaikenlaisia ruohonkorsia ja sattumia.

 




Kun siihen normaaliin en mä tiiä, en tykkää, en haluu lisätään vielä se että periaatteessa yritän keittiömestarina noudattaa jollakin tasolla näitä perheen sisäsyntyisiä erikoisruokavalioita, sitä että meillä asuu se lapsi joka ei syö mitään mikä nousee vedestä, oli se sitten merilevä, ahven tai osteri ja että toisessa päässä on se lapsi joka ei syö lihaa, paitsi jos se on pekonia. Viidakkoa voidaan jatkaa sillä että yksi viidestä ei syö perunaa missään muodossa, kaksi ei syö perunamuusia, yksi ei syö pastaa, yksi karsastaa riisiä, kolme syö papuja mutta vain tietynlaisia papuja. Yksi syö parsakaalinsa raakana, toinen vain keitettynä ja kolmas uunissa paahdettuna. Yhdelle on väliä mitä lajiketta parsakaali on. Yksi syö vain kirsikkatomaatteja, toinen vain ruskeita kumatoja tai heirloom tomaatteja, kolmannen porkkanat pitää keittää. Voisin siis laittaa ruokaa aamusta iltaan.




 

Tämä episodi riisin kanssa oli niin sanotusti se viimeinen pisara. Se hetki kun kamelin selkä katkesi eikä sitä yhtään auttanut se että lautaselle oli jäänyt myös aamiainen ja lounas ja lapsi oli löytynyt ruokakomerosta syömässä muropatukkaa. Ei mun tekemä ruoka sentään niin kauheeta ole. Minä istuin hiljaa ja Fredde piti lapsille palopuhetta. Ne istuivat olohuoneen sohvassa vaivaantuneen näköisinä ja katselivat varpaitaan. Kentsu piipitti väliin että hän kyllä söi kaiken... Loppukaneetti lasten isältä oli että kivaa nähdä mitä keität huomenna. Kymmenvuotias katsoo isäänsä ja kysyy että ai mä? - Joo! Sä. Nyt lapsi itkee ja sopertaa ettei hän osaa. Lupaan auttaa, mutta vain auttaa. Lapsi itse saa suunnitella ja toteuttaa.

 




Koulun päättyessä seuraavana päivänä kysäisen pojalta mitä me syödään ja saan vastaukseksi epäuskoisen katseen ja kysymyksen että oltiinko me tosissaan? Joo, oltiin. Sinä keität tänään. Mitä me syödään? - Pizzaa. - Okei.

 

Autan miestä tekemään pizzataikinan tai siis lähinnä autan sitä murtolukujen kanssa koska sen ilme oli niin täynnä kauhua kun tulostin sille taikinaohjeen ja se vilisi sellaisia. Mies mittaa veden ja hiivan ja sokerin. Lisää suolaa ja oliiviöljyä, sekoittaa ja lisää jauhot. Kun Puukauhasta loppuu voima käsken vaivata käsin ja poika tekee työtä käskettyä. Kun taikina on valmis se jää kohoamaan.




 

Täytteeksi tulee lampaanjauhelihaa ja paprikaa. Mies paistaa jauhelihan valurautapannulla ja kuutioi paprikan - ihan itse. Minä nostin pannun, se painaa niin paljon. Kehoitin maistamaan ja kysyin puuttuuko siitä ehkä jotakin? Seokseen lisätään suolaa, mustapippuria ja basilikaa. Autoin vähän lapsen katsoessa mua anovasti ja kerroin mitä siihen ehkä voisi laittaa. Sipuli, valkosipuli ja muut yrtit hylättiin. Taikina kaulitaan uunipellille. Sille levitetään tomaattikastike ja juusto. Sen jälkeen tulee paistetun lampaan ja paprikan vuoro. Muuta? - Ei. Ookoo. Pannupizza menee uuniin.




 

Lopputulos on taivaallista kaikkien mielestä. Mietin taas kerran että nämä kolme pitäis laittaa keittiöön vähän useammin. Some täyttyy ihailevista kommenteista ja me vanhemmat jäädään kiillottamaan sädekehää.

 

Marraskuun 17. on kansainvälinen keskoslastenpäivä. Tämä pieni mies joka syntyi veljensä kanssa ennenaikojaan, kasvaa yhä siellä 10% käyrän alapuolella, säikytteli meitä pienenä apnealla, astmalla ja sydämen sivuäänellä tekee maailman parasta pizzaa. Vanhemmuus on ihan huikeeta!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...