Siirry pääsisältöön

ihmissuhteista ja ystävyydestä

Tää juttu tuli itseasiassa puheeksi jo viikko sitten ystävien luona kyläillessä, hautautui kiireen keskelle ja pulpahti uudestaan pintaan tänä aamuna kirkossa. Se lähti siitä et istuttiin siinä ystävien pihalla viettämässä kesäpäivää, L oli juonut oluensa ja ajatteli siirtyä skumppaan. Pöytään oli kuitenkin katettu vesilasit ja viinilasit ja meidän naisten kuohuvat oli nautittu tervetulijaismaljana siinä missä miesten oluset suoraan pullosta. Hetken isäntä harkitsi könyävänsä itsensä ylös siitä penkistä joka tuki kaatumassa olevaa aurinkovarjoa, ja josta olis siis oikeesti pitänyt kiivetä – ei nousta – ylös. Sit se totes että ettehän te mitään vieraita ole, hae itse lasis keittiöstä kun tiedät kuitenkin missä niitä säilytetään. Nauroin että äärimmillään otan vastaan ystäviä yöpaidassa.

Jäin miettimään mistä erottaa onko kysymys tuttavasta vieraasta, kaverista vai ystävästä. Missä vaiheessa ollaan niin läheisiä ettei enää tarvitse emännöidä tai olla vieraskoreena. Tiedättekö silleen kun toisia ihmisiä varten puetaan ja meikataan ja tällätään, ja kotikin puetaan ja tällätään? Sit jokaisella on – tai ainakin pitäis olla – ne ystävät jotka on niin ystäviä että ne voi kohdata tukka pystyssä yöpaidassa tai päästää ne kylään silloinkin kun lastenkoulupaperit on pitkin pöytiä, roskis täynnä ja tiskikone tyhjentämättä. Äärimmäinen luottamuslause, kohdata toinen sellaisena kuin ihan oikeasti on. Joku sanoo että se on laiskuutta, minä otan se luottamuksena. Yleensä kai tällainen luottamus syntyy yhdessä eletyn elämän, ja ajan kanssa.

Kenelle voit soittaa koska vaan? Kenestä tiedät että se auttaa jos tulee hätä? Kuka on se joka jättää tarvittaessa omat juttunsa ja kiireensä ja pelastaa? Kuka kuuntelee? Kenelle voit kertoa ihan kaiken? Keneltä toivot lapsesi kysyvän neuvoa silloin kun se ei enää halua neuvoja sinulta?


On tässä kulttuurierojakin. Suomessa ja Euroopassa noin yleensä kai passataan osoituksena vieraanvaraisuudesta. Täällä vieraanvaraisuutta on tarjota kotinsa ja etenkin jääkaappinsa vapaasti tulijan käyttöön. 


Kommentit

  1. Kiinnostavaa pohdiskelua! Mäkin koen, että ne ystävät, jotka uskallan tarvittaessa päästää sotkuun sisään kotiini, ovat niitä läheisempiä. Heille voi myös soittaa ja vaikka pyytää apua tai kertoa huolistaan ja he luottaa kans samoin muhun. Sitten on erikseen niitä tälläytymiskavereita, jotka ajan myötä voi muuttua läheisimmiksi tai sitten ei. :)

    Anna

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...