Nää syö meidät
konkurssiin ja ne on vasta neljä, neljä ja kuus. Yhdellä aamiaisella menee
kepeästi yhdeksän kananmunaa, puoli kiloa pekonia, tusina pannukakkuja, pari
rasiaa marjoja. Lounaalla menee helposti kymmenen viipaletta leipää ja
pinaattiletut on syytä tehdä litraiseen taikinaan. Pellillinen pannaria katoaa
silmänräpäyksessä. Jugurtit on rajoitettu yhteen per ateria per päivä.
Päivällisellä ne syö pihvin mieheen ja naiseen, paitsi O joka mieluummin syö
sashimia – siis sitä sushia missä on se iso klimppi raakaa kalaa riisin päällä.
pinaattilettuja mantelimaitoon |
Ongelma on
positiivinen ottaen huomioon että vielä vuosi sitten me käytännössä rukoiltiin et
joku söis edes jotakin, paitsi O joka silloinkin söi melkein mitä vaan, koska
vaan ja kuinka paljon tahansa. M kävi syömisterapiassa kahdesti viikossa
syömässä pizzaa ja kananmunia. Kotona sitä pidettiin hengissä ravintolisillä. Edelleen
se muistelee kauhulla syömisterapiaa, kuinka siellä istuttiin ja oli pakko
syödä.
Vähän haasteellista
ruuanlaittamisesta tekee se että M ei syö riisiä, K ei syö perunaa – ei edes
ranskalaisia - ja O syö mieluummin kalaa tai kasviksia kuin lihaa. M ei syö
kalaa, paitsi kotona itse savustettua lohta. Yksikään niistä ei syö
laatikkoruokia, ne on epäilyttäviä ja niissä on kuitenkin jotain vaarallista
sössöä eli munamaitoa tai valkokastiketta. Grillissä kiven päällä paistettu
pizza, prosciutto crudoa, tuoretta basilikaa ja mozzarellaa, viipaloitua valkosipulia
ja oman pihan tomaatteja taitaa olla voittaja. M:n versiossa oliiviöljyä
juuston sijaan. Edelleen meillä harjoitellaan ajatusta että kaikkien ruokien ei
tarvitse mennä kahteen ääripäähän – hyvää tai pahaa – vaan väliin mahtuu myös
niitä ruokia joita voi ihan hyvin syödä, edes vähän, vaikkei se nyt mitään
superherkkua olisikaan.
grillipizzaa |
M:n
maitoallergian myötä meillä lensi ovesta ulos monet lasten suosikit, mac&cheese,
quesadillat, cheese pizza, grilled cheese. Tilalle on pitänyt etsiä uutta.
Valmisruokaosasto on edellä mainitusta syystä vähintäänkin rajallinen, kaikessa
kun tuntuu olevan maitoa. Viimeisin onnelinen löytö on juustottomat,
vegaanijuustonaksut – M on taivaassa. Cheese puffs kun on täällä lasten herkkua
aina ja kaikkialla. Tämän vuoden aikana olen oppinut pakkaamaan M:lle omat
eväät synttäreille, picniceille, ravintolaan ja muihin tilaisuuksiin. Tiedän
mistä saa ostaa maidottomat leivonnaiset ja muut herkut. Kotona tulee leivottua
paljon kun käytännössä ihan mistä vaan voi tehdä maidotonta vaihtamalla maidon
manteli- tai kookosmaitoon ja voin maidottomaan margariiniin. Tuoteselosteitten
lukemisesta on tullut tapa, jopa korppujauhoissa kun on maitoa.
Mitä meillä sit
syödään? Näin alkusyksystä blogit vilisee ruokia ja ruokalistoja,
ateriasuunnitelmia ja kauppalistoja. Mä olen impulsiivinen ruuanlaittaja ja
vastustan intensiivisesti suunnittelua. Mitä jos mua ei yhtään huvitakaan tehdä
karjalanpaistia karjalanpaistipäivänä tai pizzaa perjantaina? Meillä
ateriasuunnittelu kulkee siis maksimissaan viikkotasolla, ja silloinkin yleensä
niin että sunnuntaina tai maanantaina tehdään jotakin mitä voi syödä pari
päivää, keskiviikkona jo syödään jotain nopeeta, torstaina kun mä olen töissä
noi hakee teriyakia kulman japanilaisesta ja perjantaina on perjantai ja kivaa
syödä jotakin kivaa. Tänään tiedän että meillä syödään ainakin sitä halloumia
minkä L eilen halloumihimossaan osti, mitä muuta? Se selvinnee aikanaan.
Niitä useamman
päivän ruokia edustaa meillä paahtopaisti, meksikolainen chile verde jota L
kutsuu meksikolaiseksi karjalanpaistiksi, karjalanpaisti, lihapata. Näitäkin
syödään se toinen, saati kolmas päivä jo pitkin hampain ja pakon edessä, myös
me aikuiset. Näinpä useimmiten syödään sitä jotakin nopeeta ja kertaluonteista.
Paljon aasialaista, nuudeliwokkia ja thaicurryja, meksikolaista ja
satunnaisesti pastaa pestolla tai pekonilla, joskus harvoin bolognese – L vihaa
bolognesea. Kesällä grillataan vähintään neljänä päivänä, useimmiten päivittäin
ja me ollaankin grillihiilten suurkuluttajia. Hiiligrillissä valmistuu ihan
mitä tahansa hampurilaisista, pihvien kautta kanaan, äyriäisiin ja kalaan.
Kaikkien herkku on savulohi. Makkaraa meidän grillistä löytyy kerran tai kaksi
kesässä, silloinkin tuoremakkaraa. ”Grillikausi” alkaa maalis-huhtikuussa ja
päättyy syksyn sateitten alkaessa lokakuulla, grillausaikaa on siis seitsemästä
kahdeksaan kuukautta vuodesta. Sen saman ajan kulkee pojat ja miehet
shortseissa.
oman maan salaatti |
O:n
lempiaamiainen on muroja ja maitoa, sekaan viipaloitu banaani. K haluaa maapähkinävoileivän
ja joskus satunnaisesti puuroa. M söisi vohveleita ja tyytyy jomman kumman
veljen valintaan. Usein meillä syödäänkin aamiaiseksi pannaria, vohveleita tai
amerikkalaisia pannareita. M ja O voisi aloittaa jokaisen aamun munakokkelilla
ja K taas söis pekonia rajattomasti. Aamiaismakkaroista – links – tykkää kaikki.
Viikonloppuisin tarjolla on se suomalainen mielikuva aamiaisesta, tuoretta
leipää, kasviksia ja leikkeleitä. Jokaisella aamiaisella tarjoillaan myös
hedelmiä tai marjoja, jugurttia ja juomana pojilla maito, M:lla manteli tai
kookosmaitoon pohjattu kaakao. Mun oma aamiainen on maustamaton kreikkalainen
jugurtti, pala pannaria tai puolikas vohveli jos niitä on tarjolla. Lisänä
niitä hedelmiä tai marjoja ja mustaa kahvia – paljon mustaa kahvia.
aamiaissämpylöitä omasta uunista |
Ensi viikolla
pitäis alkaa tekemään M:lle koululounaita pakkaseen, koulun ruokalista kun
menee aika rajalliseksi lapsen ollessa maitoallerginen eikä se nyt muutenkaan kovin
herkulliselta, saati terveelliseltä vaikuta. Ajatuksena on tehdä pakkaseen
valmiiksi pinaattilettuja, lihapiirakoita, munariisipiirakoita, pannaria,
lounasmuffinseja. Välillä se voi saada sen sandwhichinsä. Joukkoon pakataan sit
vielä vihanneksia ja hedelmiä, toisinaan soijajugurtti ja juomaksi keskimäärin
vettä. Lounasmuffinssi ei ole se mielikuvien sokeripommi yhtään sen enempää
kuin lihapiirakka tai munariisipiirakka se rasvapakkauskaan.
Kyllä varmasti halvemmallakin söisi kuin sillä 800 eurolla kuukaudessa. En halua. Olen herkkuperse ja kasvatan laumastani samanmoisia. Tingin mieluummin jostakin muusta kuin luomuruuasta ja herkuistani.
uusi vesipullo ja sisälmykset vanhaan eväslaukkuun |
Lounasmuffinssien ja piirakoiden reseptit kiinnostaisivat :)
VastaaPoistaLaittelen niitä sitämukaa kun leivon :)
PoistaNää ruokapostaukset ovat aina kiinnostavia! :)
VastaaPoistaAnna