Eilen sain viimeinkin otettua itseäni niskasta kiinni ja aloitettua sen koulueväitten valmistelemisen. Aiemmin olin tosin jo keittänyt riisit munariisipiirakoihin ja tehnyt lihakastikkeen lihapiirakkaan. Lisäksi tarvittiin kovaksi keitettyjä munia ja se taikina.
Lihakastikkeeseen tulee paistettua jauhelihaa, johon sekoitan tavallista marinaraa, valkosipulia ja basilikaa. Suurustan kastikkeen ripauksella vehnäjauhoja niin ettei se ole valuvaa.
Munariisitäytteeseen tulee liha/kasvis/kanaliemessä keitettyä täysjyväriisiä ja kovaksi keitettyä kananmunaa pilkottuna. Riiseihin sekoitin myös kananmunan valkuaisen sitomaan täytettä.
Edit. Reseptin voi valmistaa myös maitotuotteita käyttäen.
Lihakastikkeeseen tulee paistettua jauhelihaa, johon sekoitan tavallista marinaraa, valkosipulia ja basilikaa. Suurustan kastikkeen ripauksella vehnäjauhoja niin ettei se ole valuvaa.
Munariisitäytteeseen tulee liha/kasvis/kanaliemessä keitettyä täysjyväriisiä ja kovaksi keitettyä kananmunaa pilkottuna. Riiseihin sekoitin myös kananmunan valkuaisen sitomaan täytettä.
nypi rasva ja jauhot sekaisin, itse raastan margariinin jauhojen sekaan raastinraudan karkeimmalla terällä |
sekoita tuorejuusto/jugurtti ja keltuaiset taikinaan |
valmis taikina näyttää tältä, anna levätä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia |
huomaa että täytteen lihasose on kiinteää eikä kastikemaista |
kauli puolet taikinasta ohueksi 2-3mm suorakaiteeksi ja leikkaa se yhdeksään suorakaiteesen |
laita jokaisen suorakaiteen toiseen laitaan pari ruokalusikallista täytettä |
taittele ja sulje haarukalla, voit voidella suljettavan reunan vedellä |
valmista munariisipiiraat samalla tavalla |
ennen paistamista voitele piiraat ja paista 180C noin 17 minuuttia kunnes piiraat ovat kullanruskeita. Pakasta jäähtyneet piiraat ja laita kouluaamuna eväslaukkuun tai omaan eväsrasiaasi töihin. |
No, onpa hyvän oloinen ohje! Teksi mieli näitä kokeilla. Varmasti paljon tavallisia lihapiirakoita ja munariisipasteijoita terveellisempiä. Mitä tuo marinara muuten on? En ole sanaa ennen kuullut, mutta tulee grillimauste mieleen (ja marinointi, josta päättelin jotain). :)
VastaaPoistaT: Anna
Anna, marinara on tomaattipohjainen pastakastike :)
PoistaOK, kiitti! Enpä arvannut! :)
PoistaT:Anna
Taidanpa ottaa kokeiluun - tartten hyviä, säilyviä ja ruokaisia eväsideoita avoimeen ip-kerhoon. En ottanu muksuille maksullista välipalaa, kun eivät käy joka päivä. Eväät pitää olla sellasia, että säilyvät koulupvän ajan repun pohjalla. Pilaantumatta ja ehjinä :)
VastaaPoistaTosiaan: kuinkahan kauan nuo säilyy lämpimässä? Olen lukenut, että ainakin tuotteet, joissa on lihaa tai kalaa eivät säily sentään tuntikausia, esim koko koulupäivää lämpimässä. Lounaaseen asti toki varmaan, mutta itse en enää iltapäivällä uskaltaisi lapsille antaa. Mitenköhän on?
VastaaPoistaRiippunee koulupäivän pituudestakin ;) Meillä eväät syödään kuitenkin jo klo 12 tai 13. Ja ovathan eväät eväslaukussa kylmäpakkausten kanssa. Ja Suomen ilmasto-oloissa (aikaisemmassa asuinmaassa sai tosissaan miettiä, mikä säilyy siinä 25-38 asteessa) sentään mennään. Mutta kokemus osoittaa, että esim. voipäällysteiset näkkärit ja leivät eivät kovin freesejä ole enää sen jälkeen, kun ovat viettäneet muutamankin tunnin lapsen repussa. Pähkinävoit pärjää vähän paremmin, onneks ne maistuu.
VastaaPoistaJuu, kylmäpakkaukset auttaa kyllä varmasti paljon ja hyvä eväslaukku, joka eristää. :)
VastaaPoistaOmpa kiva ohje, pitää kokeilla tätä joskus, laitan talteen :-) Uunin lämpötilakin sopii hyvin, meidän uuni lämpenee vaan 175 asteeseen niin ihan kaikkea ei voi tehdä! :D
VastaaPoista