Siirry pääsisältöön

nyrjähdyksiä

elämää vuoristoradalla


Kuten varmasti useimmissa perheissä myös meillä eletään vaiheesta toiseen ja juuri kun pääset sisälle siihen seesteiseen hetkeen ja kuvittelet tilanteen olevan edes suunnilleen hallinnassa löydät itsesi taas ristiaallokosta. Tavallisten kehitysvaiheitten lisäksi meidän elämää hallitsee se tosiasia että meillä on kolme lasta. Ei yksi. Ei kaksi, vaan kolme. Meidän arkea johdattaa ihan tavallisen lapsiperhe-elämän ja arjen lisäksi ne lisämausteen joiden nimi on autismi ja ADHD. M:n autismia on alusta asti värittänyt ahdistus. M:n ahdistusta on hoidettu toimintaterapialla, psykoterapialla, behavioristisin keinoin, lopulta myös lääkityksellä. Ahdistuskohtauksia, paniikkikohtauksia ja tuskatiloja on toistaiseksi onnistuttu hallitsemaan myös raudanlujilla rutiineilla, läheisyydellä, puhumalla, ja aromaterapialla.

Olin jotenkin ajatellut että koulun aloittaminen menis tänä syksynä aiempia vuosia helpommin. Miksi ajattelin niin, siihen en osaa vastata. Ehkä siksi että pojatkin on samassa koulussa? Tai siksi että katsoin asiaa omasta näkökulmasta enkä lapseni ja koin koulunalkamisen jotenkin helpottavana järjestykseen palaamisena.

Jos olisin ajatellut nenääni pidemmälle olisin jo eilen jäänyt lasten kanssa kotiin sen sijaan että me lähdettiin kokopäiväretkelle huvipuistoon. Aamu alkoi takkuisena, sellaisena kun me äidit tiedetään aamujen joskus alkavan. Ilma oli täynnä vääränlaista sähköä, jatkuvaa kinaa ja kiukuttelua. K kävi kierroksilla, M oli äkäinen ja teki varsin selväksi jokaiselle läsnäolijalle mitä mieltä se oli meistä, eikä näkemys ollut kovin positiivinen.




Pakkasin kuitenkin eväät ja lapset autoon ja päätin että meillä on mukava päivä. Paitsi että on päiviä jolloin tällaisista päätöksistä ei ole juurikaan hyötyä. Oli meillä kivaakin ja kuuma. Perusvire oli kuitenkin se että M:lla oli kivi kengässä ja se hiersi pahasti. O:lle tuli huono olo kieputtimissa siinä helteessä. K:ta piti jatkuvasti muistuttaa meidän sopimuksesta ”to keep your body safe and calm”. Autossa oli liian kuuma, äänikirja oli ihan tyhmä ja M ilmoitti häiriköivänsä kaikkia jotka haluaa sitä kuunnella. Tarjosin tyttärelleni mahdollisuutta kävellä kotiin ja se päätyi murjottamaan takapenkillä.

Viiden jälkeen jätin meidän kullannuput taas Fredden hoteisiin ja lähdin tyttäreni vanhempainiltaan. Kuunnellessani opettajaa totesin että tänä syksynä koulunkäynti alkaa ihan tosissaan. Läksyjä tulee reilusti, osa niistä tehdään sähköisesti ja lähetetään sähköpostilla opettajalle. Matematiikassa on päivittäin niin sanottu ”salamakoe”, aikaa kaksi minuuttia ja edessä 50 kysymystä. Mietin että mitäköhän tästäkin tulee.

Palasin kotiin seitsemältä pizzan kanssa ja ruokin nälkäisen rivistön, kaadoin lasiin viiniä ja istuin täyttämään kaavakkeita. Yläkerrassa kinastelu jatkui ja korkeimpana kaikui M:n käskevä ääni sen määräillessä hirmuvallaallaan milloin ketäkin. Kun pyysin sen alakertaan jutellakseni se tavasta puhua sisaruksilleen se käytännössä haistatteli mulle seitsemänvuotiaan voimalla. Katsoin Freddeä ja kysyin että mitä me sen kanssa tehdään? Seuraavaksi se ilmoitti Freddelle ettei se todellakaan ole ajatellut siivota yhtään mitään ja että se isä on ihan daiju kun edes ehdottaa moista. Onhan sillä käsi poikki eikä poikkinaisella kädellä voi siivota. Fredde mutisi mulle että sotkeminen näyttää kyllä sujuvan. Lopulta tyttö päätyi ovia paiskoen ja kirkuen yläkertaan ja mä siirryin lukemaan kaksikolle iltasatua Fredden jututtaessa raivotarta.



Tässä tullaan siihen kohtaan mitä mietin aina täyttäessäni koulun kaavakkeita. Niissä kun aina kysytään kysymys; ”Minkälaisia kurinpidollisa keinoja perheessänne käytetään?” ja ”Miten lastasi rangaistaan kotona?” Ongelma on se ettei meillä ole mitään erityisiä kurinpidollisia keinoja, eikä eilisillan kaltaisessa tilanteessa rankaisemisesta ole minkäänlaista hyötyä, lapsen käyttäytymisen johtuessa jostakin aivan muusta kuin yleisestä pahansuopuudesta. Ei, ei voi käyttäytyä miten tykkää, eikä jatkuvasti huutaa, ja polkea jalkaa, ja kiusata toisia, nimitellä ja paiskoa ovia, mutta, mutta... Kai sekin on kurinpidollinen malli että teoista tulee looginen seuraamus eli sotkut siivotaan tai että sen jälkeen kun kirjastonkirjoista on revitty sivut irti (K) ei kirjastonkirjoja lueta vähään aikaan.  Ehkä mä vielä jonakin päivänä löydän itseni loputtoman syvästä suosta keskusteltuani lasteni kanssa ja tarjoiltuani niitä loogisia seuraamuksia. Eilen illalla me puhuttiin muun muassa siitä että tämän päivän suunniteltu retki täytyy peruutta, koska tässä tilanteessa kenelläkään meistä ei ole siellä retkellä yhtään kivaa. Mennään sitten kun meillä on taas mukavaa yhdessä.



Illan päätteeksi oltiin lopulta siinä tilanteessa missä mun vieressä sängyssä riuhtoi itseään pieni tuskainen tyttö. Se halusi nukkua, mutta ei pystynyt. Se oli loputtoman uupunut ja onneton eikä siihen auttanut hieronta sen enempää kuin sylissä oleminenkaan. Näitä tilanteita ei ole ollut pitkään aikaan, edellisen kerran muistan keväältä ja nyt tajusin että me ollaan taas takaisin siinä kohdassa missä ahdistuneisuus kasvaa hallitsemattomiin mittasuhteisiin. Nostin lapsen kuumaan kylpyyn, tipautin kylpyveteen muutaman pisaran rentouttavaa öljyä ja kun lopulta autoin kipsikäden ylös ammeesta hieroin sen jalkapohjiin ensin yhden öljyn ja sen jälkeen käynnistin höyryttimen ”uniöljyllä” höystettynä. Varttia myöhemmin se nukahti. Ehkä se olis nukahtanut pelkällä kylvylläkin, ken tietää mutta näin tuntee ainakin tekevänsä jotakin.



Tänään meillä on höyrytetty aamusta alkaen. Ensin bergamottia, rosmariinia ja frankinsensiä. Iltapäivällä olin saanut metsästettyä lisää eilen ilolalla loppuun käyttämiäni öljyjä ja nyt meillä höyrystyy yläkerrassa lauman leikkiessä doTerran Balance, yhdistelmä kuusen, ruusupuun, frankinsensin ja sinisen pietaryrtin öljyjä. Se tuoksuu ihanalta. 

Aromaterapia kuten moni muukin luontaishoito jakaa ihmisiä ja moni pitää sitä höpöhöpönä tai huuhaana. Toimiiko se ihan oikeasti, vai siksi että tyttäreni haluaa uskoa öljyn tehoon tai siihen että sanon sen helpottavan oloa, en osaa sanoa. Pääasia on että M saa helpotusta oireisiinsa oli vaikutus sitten psykologinen tai ihan ”oikea”. Meillä höyrytetään pois flunssaa siinä missä ahdistustakin, välillä vaan siksi että kanelin ja appelsiini yhdistettynä neilikkaan tuoksuu taivaalliselta. Keväällä sain itse pelottavan allergisen reaktion teepuuöljystä. Sen jälkeen öljyjen kanssa ollaan oltu varovaisempia, mutta kyllä niitä edelleen käytetään. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...