Siirry pääsisältöön

gluteiiniton maidoton luomu

Näkemättä sitä dokumenttia josta kovasti puhutaan monellakin foorumilla sanon sanasen aiheesta. Jos olen oikein ymmärtänyt puhutaan dokumentissa siitä miten länsimainen ravinto on ravintoköyhää ja siirtymällä luomuruokaan, välttämällä vehnän gluteiinia ja ylikäsiteltyjä maitotuotteita voidaan autismin oireita helpottaa. Samoin liiallinen antibioottien syöminen muuttaa suolistoflooraa ja pahentaa neurologisia oireita.

Täällä Yhdysvaltain länsirannikolla on gluteiiniton maidoton ruokavalio ollut muodissa jo muutaman vuoden. Nyt en puhu neurologisten häiriöiden hoidosta, vaan ihan yleensä. On ”muodikasta” olla syömättä vehnää ja käyttämättä maitotuotteita. Osa on vaihtanut raakamaitoon, osa käyttää soija-riisi-mantelipohjaisia maitoja. Mekin käytiin läpi vaihe, jossa vaihdettiin maidot mantelipohjaisiin vastineisiin. Lopulta palattiin homogenoimattoman maidon kautta takaisin tavalliseen luomumaitoon.  

Autismipiireissä melkein jokainen tuttavaperhe on käynyt läpi vaiheen jossa maidot ja vehnät on jätetty pois ja vain yhtä tuttavaperhettä lukuunottamatta kaikki ovat palanneet takaisin ns. normaaliruokavalioon. Tässä yhdessä perheessä on kaksi autistista lasta, toinen lapsista saa helpotusta oireisiinsa tästä ruokavaliosta.

Ne jotka on seurailleet pidempään tietää et mä oon vähän – tai aika paljonkin – ruokanatsi. Me syödään luomuruokaa, emme  syö makeisia tai leivonnaisia joissa on väriaineita, glukoosifruktoosisiirappia tai transrasvoja. Vältämme myös lisäaineita. Uskaltaisin siis väittää, että nykypäivän mittapuulla perheen ruoka on puhdasta ja ainakin kohtuullisen ravintorikasta.

M on saanut elämänsä ekan antibioottikuurin vähän alle kolmevuotiaana. Toisen nelivuotiaana ja kolmannen siihen lonkkaansa. Neurologinen oireilu alkoi syntymästä. Raskauden aikana en syönyt antibiootteja mihinkään. M:lla ei myöskään ole suolisto-ongelmia, vaan vatsa on aina toiminut normaalisti.


Onko dokumentin väitteissä perää vai ei? En osaa sanoa. Katsoessani omaa lastani, omaa perhettäni ja perimääni, väittäisin että autismi on ainakin jollakin tasolla perinnöllistä. Jos ruokavaliohoidosta on apua, kannattaa ruokavaliota muutta. En tiedä miten M oireilisi jos me söisimme tehotuotettua ruokaa. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...