Siirry pääsisältöön

litran latte

K jäi tänään kotiin. Ekaks ajattelin et se näyttää väsyneeltä ja on valvonut, ja jannu myönsikin rakennelleensa legoilla pitkälle yöhön. Sit tajusin et sen lisäks et sen silmät on punaiset kuin Närpiön tomaatit on ne myös kuorrutettu kuivuneella rähmällä. Ei muuta kuin soitto koulun läsnäolopuhelimeen; ”päivä, nimi, opettaja, luokka, syy”- "maanantai, toukokuun yhdestoista, K, eskarissa Michellen ja Shahinan kanssa, silmätulehdus" - ja perään sähköpostia opettajille. Kahdeksalta koodia lastenlääkäriaseman suuntaan. Kaks muuta kouluihinsa reppujen ja lounaslaatikoitten kanssa.



Oon sopinut aamukahvit Salwan kanssa. K saa kulkea perässä. Tilaan itselleni ämpärillisen – siis oikeesti litran latte - kahvia ja lohileivän. K haluaa vohvelin. Loppusumma jää alle viidentoista taalan. K syö ensin vohvelinsa, kinuaa kännykkää ja saa pelata samalla kun me parannetaan Salwan kanssa meidän jälkikasvun maailmaa. Meidän autisteilla ei ole paljon muuta yhteistä kuin diagnoosi, toisaalta kumpikin lapsista reagoi muutokseen ja epävarmuuteen voimakkaasti. Tapa vaan on erilainen. Niillä on kotona pieni poika joka yrittää purkaa tulevan kesäloman, uuden kouluvuoden, luokkatoverien ja opettajan aikaansaamaa ahdistusta nyrkein. Meille taas on muuttanut se viisitoistavuotias seitsenvuotiaan kehossa. Se joka nakkelee niskojaan, pyörittelee silmiään, kieltäytyy yhteistyöstä, kirkuu, huutaa, nimittelee, rakastaa ja vihaa yhtäaikaa. Se heittelee tavaroita, paiskoo ovia, kiusaa veljiään, kokeilee rajojaan niin että kolisee ja paukkuu. M on hyperaktiivinen ja ahdistunut. Se herää taas painajaisiinsa ja pelkää epäonnistumista kohtuuttomasti. Niin kohtuuttomasti ettei se halua taas laittaa voita leivälle tai leikata kakusta viipaletta – jos se vaikka tekee sen väärin. Tänään kysäisin siltä miten nää asiat olis edes mahdollista tehdä väärin. Se ei tiennyt. Pelkäsi silti epäonnistuvansa.

Tänään mulla oli enemmän tarjottavaa kuin vertaisellani. M aloittaa syksyllä kolmannen kouluvuotensa isossa koulussa. Eka kesä siirtymisineen oli katastrofaalinen tytön lopettaessa syömisen. Sinä kesänä me käytiin psykiatrilla ja psykologilla ja terapiassa jos toisessa. Sinä kesänä alipainoinen lapseni aloitti ahdistuslääkityksen ja opetteli uudestaan syömään syömisterapiassa. Viimekeväänä se käytti nyrkkiä veljiinsä ja kirkui ja potki ja sai paniikkikohtauksia. Me ollaan nähty näitä isojen siirtymisten ongelmia ennenkin. Mä tiedän et se että K on mahdoton ja M vielä mahdottomampi. Että äitienpäivä oli suloisuudessaan yhtä huutoa, kirkumista, tappelua ja rajojen repimistä... Mä tiedän että se liittyy niitten vaikeuteen käsitellä muutosta. Siinä missä koulukavereille vajaat sata päivää kesälomaa on ihana ajatus, on se meidän kaksikolle pelottavaa. Siinä missä koulutovereista  tuleva vuosi uuden opettajan ja uusien koulutovereitten kanssa mietityttää vähän, on se meillä monen kuukauden unettomuuden aihe.

Oli hyvät aamukahvit. Produktiiviset.

Kahvilta ajettiin parturiin leikkaamaan mun tukka. Sieltä lastenlääkäriasemalle. Lastenlääkäri lähetti apteekkiin silmätippareseptin ja me käytiin ruokakaupassa ja apteekissa hakemassa tipat ennen kuin O piti hakea koulusta. Apteekin penkillä tiputettiin eka annos tippoja. O:lla oli lähtökohtaisesti herne nenässä. Mutsi kun tuli paikalle väärään aikaan, väärällä tavalla ja muutenkin ihan väärin. Mun rauhan perikuva heitteli koulunpihalla leluja ja mulkoili mua kulmainsa alta. Lopulta se kuitenkin lähti mukaan, hyvästeli pihavalvojan ja koko matkan autoon mutisi ettei se ymmärrä miks tuntemattomia ihmisiä pitää edes hyvästellä. Koska – käytöstavat.

Kokkasin ystävän perheelle maidotonta ja gluteiinitonta juustomakaronia. Lisäkkeeksi luomutomaatteja ja luomusalaattia. Jälkkäriksi jätskiä. Perheeseen syntyi viime viikolla kolmas poika. Jätin päivällisen kuistilla olevaan kylmälaukkuun äidin ja vauvan nukkuessa päiväunia. Myöhemmin sain tekstarin kiitokseksi.

M:n koululla sovin Reksin kanssa palaverin huomisaamuksi. Kellon soidessa M hyppäs kyytiin ja me ajettiin sen kiipeilytunnille. Niin kuin aina, Fredde poimi sen kuudelta mukaan kotimatkallaan.


Ekaa kertaa Roisto oli paljon itsekseen. Hyvin se pärjäs. 

...poika

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...