Siirry pääsisältöön

ihanan autistinen sairaala


Koska me ollaan M:n kanssa käyty tän saman sairaalan Autismi Polilla puolet viimevuodesta miltei viikoittain oli se täällä jo tullessa hyvin tiedossa että M on ASD-lapsi. Se on huomioitu aivan loistavasti ja saa mut uskomaan että jokainen lapsi saa sitä tarvitsemaansa yksilöllistä hoitoa.

M:lle tehtiin välittömästi myös oma väreihin perustuva kipuasteikko kun kerroin ihan ensimmäiselle hoitajalle että M:n on vaikeaa tunnistaa kasvonilmeistä kipua tai mitään muitakaan tuntemuksia – yleensä sitä kipua kun mitataan sellaisella irvistyskaaviolla. Niinpä paha kipu on nyt punaista ja kivuttomuus keltaista, ja miedän elämä liikkuu siellä punaisen ja keltaisen välimaastossa M:n sujuvasti kertoessa hoitavalle taholle että hänen mielensä on oranssi ja lonkka melkein punainen tai toisinpäin. Eilen meillä on ekaa kertaa esiintynyt sekä keltainen mieli että lonkka. Se mikä M:lle on erityisen hankalaa on pukea sanoiksi se miksi ollaan jossakin tietyssä värissä eli että lonkka voi olla kivuton, mutta pahoinvointi tekee olosta punaisen ja ärtyneen.

Kenenkään ilme ei värähdäkään M:n jatkaessa omaa tarinaansa violetistä tussikynästä tai mistä milloinkin lääkärin kysyessä jostakin ihan muusta, ja M:n palatessa siihen samaan kynään tai vastaavaan keskustelun ohjausyrityksistä huolimatta. Ne jaksaa kaikki odottaa kunnes M on saanut asiansa käsiteltyä ja vasta sit keskustellaan muusta.

Hoitajat ymmärtää myös hyvin M:n mielenkiintoisen tavan keskustella niistä ja sen omista – hoitajaan kohdistuvista - tarpeista mun kanssa hoitajan ollessa huoneessa, ikäänkuin hoitajaa ei olisikaan, tyyliin;  Hoitaja tekee jotakin ja M sanoo mulle et se haluaa hoitajan tuovan lisää mehua tai et hoitaja sitä tai tätä tai et sillä on vaalee tukka tai vääränlaiset housut tai et se on sitä tai tätä.

Hoitotoimenpiteet tehdään aina samassa järjestyksessä ja jopa laboratorion työntekijät tietää et M:lle pitää kertoa mitä tapahtuu, koska ja missä järjestyksessä. Yllätykset ei ole toivottuja ja verikokeesta on hyvä tietää viimeistään edellisenä iltana.

Hyvin on myös ymmärretty että pakottamisella ei päästä mihinkään, ja vaikka noin yleensä potilaitten ei pitäis syödä talon ulkopuolelta tuotua ruokaa niin meitä oikein kannustetaan siihen. M kun ei ole suostunut enempään kuin korkeintaan katsomaan sairaalan tarjoamia eväitä. Samaa taktiikkaa on noudatettu istumaan nousemisessa ja liikkumisessa muutenkin. Ilman painostusta, omassa tahdissa ja eihän se nyt muutenkaan saa vielä edes varata painoa tolle kipeelle jalalle. 

Jos jotakin vielä sais toivoa niin toivoisin pysyvyyttä. Ollaan oltu samalla osastolla maanantaiaamusta ja siitä lähtien meillä on ollut nyt seitsemän eri sairaanhoitajaa. Olis mukavaa jos sama hoitaja olis edes kaksi päivää putkeen, mutta kaikkea ei voi vaatia.

Vain yksi sairaanhoitaja on ihmetellyt sitä miten M muka voi mitenkään olla ASD-lapsi, kun se puhuu ja on verbaali ja tuntuu kognitiivisesti toimivalta. Toisaalta täähän onkin kirurginen osasto eikä voi edes olettaa että kaikki täällä tietää oikeastaan yhtään mitään näistä M:n kaltaisista ”puolierkoista”.


Kommentit

  1. Kuulostaa edelleen ihmeelliseltä. Siis, että lääkäreillä ja sairaanhoitajilla on aikaa. Omat (joskin onneksi vähäiset) kokemukset sairaaloista täällä tuo lähinnä mieleen jatkuvan kiireen ja tohinan. Ja kun itse poikain kanssa kättärillä olisin halunnut pitää heitä sylissä tms. kun verikokeita otettiin, niin en saanut vaan heidän piti olla kaukaloissaan, pienten reppanoiden.

    No, onneksi teillä on eri meininki ja M kohdataan aidosti hänen ehdoillaan. Kuulostaa ihanalta, vaikka sairaalassa olo sinänsä ei ole mukava juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jotenkin niin toivoisin että tämä inhimillisempi lähestymistapa sairaanhoitoon rantautuisi myös Suomeen.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...