Siirry pääsisältöön

vakavasti vanhemmuudesta


Me ollaan paljon L:n kanssa puhuttu tästä ja oonhan mä aiheesta kirjoittanutkin... tää vaan on niin iso asia että sitä sietää pohtiakin.

Joku kolumnisti joskus kirjoitti, että on onnistunut vanhempana jos omat lapset tulee hänen hautajaisiinsa ja tuntevat jopa jonkinlaista suruakin. Allekirjoitan, olis kivaa jos nää haluais tulla mun hautajaisiin ja jos jopa vähän kaipaisivatkin. Mustaa huumoria ja samalla valitettavan totta. Isäni hautajaisiin en mennyt, en tiedä menisinkö äitini hautajaisiin, en edes tiedä olisinko tervetullut. Mummin hautajaisiin olisin mennyt ja suren edelleen etten päässyt, olin raskaana, odotin poikia, en saanut lähteä.

Toinen kolumnisti kirjoitti, että heidän perheessään saa kiroilla niin kauan kuin osaa käyttää sanoja oikeissa paikoissa, oikean yleisön edessä. Sekin kuulostaa ihan fiksulta mun korviin... ärräpäät on ihan jees, mutta ne eivät ole välimerkkejä eikä niitä ole syytä käyttää koulussa, muita loukaten tai muuten epäsopivasti. Kuitenkin kun lyö vasaralla sormeen tai muuten oikein harmittaa niin menköön... sitä v-sanaa ei kumpikaan vanhemmista käytä, joten tuskin ne sitä ihan heti oppii.

Mistä tiedän, että olen vanhempana onnistunut noin muuten... Voin olla tyytyväinen jos mun lapsista tulee viisaampia, älykkäämpiä ja menestyneempiä kuin musta – en nyt tarkoita taloudellista menestystä, mainetta tai kunniaa. Mä toivon, että ne on itse tyytyväisiä omaan elämäänsä ja kokevat itsensä onnellisiksi. Mä olen saavuttanut elämässä jotakin jos jonakin päivänä voin kysyä omalta lapseltani neuvoa. Olen onnistunut jos mun lapset pärjää ilman mua, niinhän sen pitää mennä, lapset kasvaa ja lopulta ne pärjää ihan ilman meitä ja siinä kohdassa mitataan vieläkö ne haluaa mua nähdä.

Mä olen onnistunut vanhempana jos ne tietää ettei mun rakkaudella ole reunaehtoja tai hintalappua. Jos ne kokee että mä rakastan niitä tapahtui mitä tahansa ja että kotiin voi aina tulla, ihan, ihan, aina, eikä mikään tai kukaan voi sitä estää. 

Yhdellä luennolla luennoitsija kertoi keskustelusta jonka oli käynyt lapsensa kanssa:

”Äiti, rakastaisiko mua jos joutuisin vankilaan? Olisitko vihainen?”
”Rakastaisin. Olisin surullinen, koska tietäisin että sinäkin olet.”
”Ilmiantaisitko minut jos tekisin rikoksen?”
”Auttaisin sinua ymmärtämään, että sen oikean ratkaisun tekeminen ja poliisille ilmoittautuminen olisi sinun kannaltasi se paras vaihtoehto, vaikka joutuisitkin vankilaan.”
”Häpeäisitkö minua?”
”En, saattaisin hävetä tekoasi sinun kanssasi”

Mun maailmassa lapsella ei ole velvollisuuksia vanhempiaan kohtaan, vaan vanhempana mulla on velvollisuus. Velvollisuus on ruma sana, kuin jotakin ikävää. Minä saan olla läsnä, minä saan kasvattaa, osallistua, rakastaa. Minä saan kuulla sen kiukun ja raivon, saan koska haluan olla lapselleni se kaikkein turvallisin ihminen maailmassa, se jolle voi sanoa ja kertoa ihan mitä tahansa, se joka ei koskaan petä, se johon voi luottaa. Se jonka suojissa voi oppia luottamaan itseensä ja omiin kykyihinsä, kasvaa vahvaksi ihmiseksi.

Se on iso tehtävä – toivottavasti vanhempana pystyn siihen.


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...

Davi

Pieni käsi ottaa tiukasti kiinni mun kädestä, käännän katseeni käden omistajaan, ruskeasilmäiseen poikaan, jonka paita on päällä takaperin, napit selässä. Lapsen katse on tarkka ja kysyvä: Kuka sinä olet? Katson lasta, laskeudun hänen tasolleen ja hymyilen, kysyn, onko hän kenties Davi? Kerron hänelle olevani Ms M. Poika nyökkää. On vuoden toinen kouluviikko ja eskarilaisten ensimmäinen koulupäivä. Davi on viisivuotias eskarilainen ja yksi koulun monikielisistä oppijoista.  Muutama päivä myöhemmin sama pikkumies juoksee perässäni koulun käytävällä ja takertuu kahdella kädellä mun jalkaan. Toinen koulun MLL*-opettajista seuraa perässä ja muistuttaa pientä poikaa, että hänen pitäisi olla ruokailemassa luokkatovereittensa kanssa. Kommunikaatiovälineenä ovat lähinnä viittomat ja taskutulkki sillä yhteistä kieltä meillä ei vielä ole. Saatan pojan ruokasaliin opettajan kanssa ja pääsen lopulta jatkamaan omaa matkaani. Pienestä takiaisesta tulee kuitenkin vakituinen seuralainen myös minul...