Siirry pääsisältöön

saa näkyä muttei kuulua tai ehkä ei näkyäkään


Viimeisten muutaman viikon aikana mä oon useammassakin paikassa törmännyt sellaiseen syvään jurtuneeseen ajatteluun että lasten on hyvä näkyä, muttei kuulua. Siihen että lapset riemuitsee hillitysti ja vähintäänkin silloin kun se vanhemmille sopii. Huonosti kasvatetut lapset meluaa ja kiukuttelee julkisesti ja niitten kyvyttömät vanhemmat ei vaienna niitä tai vielä kamalampaa, ne lapset ei tottele vanhempien tehottomia vaiennusyrityksiä. Ne kamalat lapset mättää toisia turpaan leikkipaikalla ja kirkuu ja loikkii miten sattuu. Terve! Mun nimi on Yksis. Mulla on kolme tällaista lasta. Ne näkyy ja kuuluu ja ne ei ole hienostuneen hiljaa ikinä, tein mä mitä tahansa. Synttäreillä joilla kaksi kolmasosaa lapsista oli suomalaisia ja istui kiltisti ja hiljaa, mun lapset juoksi ympäriinsä kiljuen ja riehuen ja mä huomasin yllättäin häpeäväni. Riemu vaihtuu hetkessä kiljunnan kautta itkuun ja raivoon. By the way, niistä kaksi on erityislapsia. Oiskohan sillä jotakin osaa siihen? Paska juttu vaan ettei niistä ulospäin näe että niissä on joku ”vika” ja moni niistä tuomitsijoista tuomitsis aivan tasan varmasti mut ja katraani... sellaisia huonosti käyttäytyviä lapsia ja onneton mutsi joka ei saa niihin mitään rotia. Turha sanoo ettei niin kävis, kävis kuitenkin. Osa niistä hirveistä mukuloista on ihan varmaan vaan pellossa eläneitä pikkuhirviöitä, mutta ihan yhtälailla se vanhempiaan ranskalaisilla heittelevä, kiljuva pikkumonsteri saattaa olla autisti tai ADHD tai SID lapsi ja vanhemmat tekee kaikkensa ja vähän päälle. 

Onkin siunattua että me satutaan asumaan täällä. Yhteiskunnassa joka on vähemmän herkkä äänille ja joka sietää paremmin sitä lapsista lähtevää meteliä. Lapset saa näkyä ja lapset saa kuulua.  Niiltä odotetaan joo käytöstapoja – vieraita kohtaan – mutta hiljaa niitten ei tartte olla. Lapset kuuluu julkisille paikoille. Täällä kaupassa tai ravintolassa raivoavaa ja riehuvaa lasta ei kukaan kanna kaupasta tai ravintolasta ulos ja tilanne saa olla aika extreme ennen kuin kukaan niistä muista asiakkaista alkaa luomaan ”niitä” katseita. Korkeintaan saat muilta asiakkailta empatiaa ja hyväksyntää siitä ettei lapselle anna periksi vaikka se kuinka itkee ja potkii ja huutaa ja raivoo.

Ennen lapsia oli myös periaatteita ja mielipiteitä ja näkemyksiä ja lasten synnyttyäkin oli vielä periaatteita ja näkemyksiä. Onhan niitä vieläkin, mutta pakko on todeta että lapset kasvattaa kasvattajaansa vähintään yhtä paljon kuin minä niitä, eikä vähiten siinä että kauheesti ei kannata olla mitään mieltä mistään mitä lapsiin tulee.

Mä olin pitkään sitä mieltä että hyvä vanhempi syöttää lapselleen monipuolista ja ravitsevaa ravintoa. Jos nyt ei ihan jokainen ateria, niin ainakin päivän kokonaisuus sisältää silleen karkeesti sen ruokaympyrän... Jotenkin kuitenkin saavuttiin siihen kohtaan missä mun mielestä on ihan jees jos ne elää kultakaloilla, kekseillä, donitseilla, suklaakakulla ja ravitsemuksen huipentumana päivälliseksi keitettyä makaronia, voita ja mansikoita. Ei onneksi sentään jokainen päivä.

Mun lasten piti myös käyttää aurinkolaseja. Mun lapset käyttää aurinkolaseja korkeintaan satunnaisesti, yleensä sisätiloissa löydettyään ne jostakin sohvan uumenista. Vaihtoehtoisesti aurikolaseista saadaan aikaan vuosisadan taisto ja rikkinäiset aurinkolasit. Meidän lasten aurinkolasien keskihinta on noin viistaalaa. Mua lohduttaa se että silloin kun mä olin lapsi kukaan ei ollut kuullutkaan siitä et aurinkolasit olis jotenkin tärkeet saati et lapsilla pitäis olla sellaiset. Silmälääkärin mukaan mun silmissä ei ole ton lievän hajataiton ja likinäön lisäks mitään vikaa... ehkä ne selviää ilmankin niitä laseja.

Autossa meillä ei syödä ja kotonakin ruoka syödään keittiön pöydän ääressä. Kädet pestään kun tullaan kotiin ja naama ja kädet pyyhitään ruokailun jälkeen. Pakko ei oo syödä, mutta ruualla ei leikitä. Edelleen.

Niin että ei meillä olla kuin pellossa. Kaikkeen ei vaan voi puuttua ja ääntä niistä lähtee – aina.


Kommentit

  1. Mä oon just tollanen, jonka mukaan (omat!) lapset ei saisi kuulua, eli mä oon just se niuho äiti, jonka mukaan kotona saa meuhkata, mutta kylillä ollaan kunnolla. Toimii onneksi useimmiten, mutta esim. Lapin reissulla oli haasteita, kun samassa mökissä oli muitakin ihmisiä. Sillä pitäähän lasten välillä itkeä ja huutaa. Mutta onneksi oli kaikilla niin kivaa, että huutoa oli vähemmän. Ihana loma siis meillä, kuten myös teillä.

    Nyt alan taas ahkeroimaan kommenteissa, kun luin putkeen teidän kuulumiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään sun kommenteista Sanna!

      Poista
    2. Niin ja se mitä mä siis jotenkin epäselväsi yritin ilmaista oli et ei pidä niitä muittenkaan hirviöitä liian hätäisesti tuomita tai ei ainakaan niitten hirviöitten vanhempia. Se voi oikeesti näyttää ulkopuolisesta meilläkin aika kummalta kun yks itkee ja raivoo ja polkee jalkaa eikä kukaan lotkauta korvaansakaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...