Siirry pääsisältöön

Suomikoulussa


M oli tänään Suomikoulussa. Monta viikkoa se on kärttänyt et se pääsis kokeilemaan minkälaista on käydä Suomikoulua. Tällä viikolla viestittelin Rehtorin kanssa ja sovittiin että M saa lauantaina tulla hänen ryhmäänsä. M oli innoissaan!

Aamulla M oli pukeutunut jo ennen aamiaista. M osallistui eväitten pakkaamiseen ja laittoi omatoimisesti eväslaatikon ja vesipullon eväslaukkuun, ja oven viereen odottamaan. Siitä on aikaa, kun oon nähnyt sen näin innostuneena. Lopulta kello oli tarpeeksi, jotta neiti sai luvan hypellä autoon.

M:lla meni puolisen tuntia ennen kuin se hahmotti olevansa ihan samassa paikassa kuin missä se aloitti koulu-uransa syksyllä 2011 ja mitä lähemmäksi kello tuli kymmentä, ja Suomikoulun alkamista sitä hermostuneempi oli M.

Mun ryhmä askarteli samaan aikaan M:n ryhmän kanssa ja sain salaa kuvattua sitä siinä. M teki munakennosta perhosentoukkaa Kummitäti T:n johdolla ja mun ryhmä maalasi ryhmätyönä isoa versiota samasta asiasta. Taideope on lomalla.

M tekee toukkaa vai tekeekö avustaja toukkaa M:lle? No, oli sillä sormet ainakin maalissa.


Tässä vaiheessa multa katkes yhteys ja lounasaikaan kävin vaan salaa vaklaamassa ja kuvaamassa ikkunan takana. Rehtorin raportin mukaan sujui hyvin, tosin M oli Rehtorille iloisesti ilmoittanut ettei puhu suomea. M oli tehnyt tehtäviä ja puuhaillut omassa rauhassaan. No, Rehtorin näkökulmasta kaikki meni siis hyvin. M sopeutui, osallistui tehtäviin, ei häirinnyt ketään ja oli ns. asiallisesti. Mun näkökulmasta kaikki meni oletetusti. M ei ollut vuorovaikuttanut kenenkään muun kuin opettajansa kanssa sen kahden tunnin aikana. Se kertoi mulle että siellä oli laskettu kolmeentoista – tänään on 13.4. – ja että oli ihan kivaa. Kysyin laskisko se mulle kolmeentoista, mutta se ei halunnut – ”I don’t remember”. Kysyin oliko se sellaista kuin se oli ajatellut et Suomikoulussa olis, vastaus oli ponteva ”Ei”. Ei tainnut M:sta tulla Suomikoululaista. Vanhemman näkökulmasta M ei oikeastaan saanut Suomikoulusta yhtään mitään.

vaklaamassa...

lounaaksi pullaa


Me itseasiassa puhuttiin tästä Suomikouluasiasta jo eilen illalla L:n kanssa tai lähinnä siitä että meillä on viisivuotias tytär, joka ei elämänsä ensimmäisen kolmen vuoden aikana kuullut muuta kuin suomea. Me puhuttiin suomea, katsottiin telkkarista suomea. Luettiin ja laulettiin suomeksi. Sen vanhemmat puhuu keskenään vain ja ainoastaan suomea ja silti M ei oikeastaan ymmärrä yhtään mitään siitä mitä me vanhemmat puhutaan. Lapsi joka ei ole autisti puhuisi ja ymmärtäisi tässä tilanteessa suomea. M:n kyky tuottaa ja ymmärtää puhetta – kommunikoida – ei ole sillä tasolla että kanava ainakaan tässä vaiheessa aukeaisi kahdelle kielelle. Siltäkään kantilta M ei ole kovin otollinen oppilas Suomikouluun. Ehkä me pitäydytään tässä yhdellä kielellä viestimisessä ainakin toistaiseksi.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...