Tein oman kauppakassivertailuni käymällä nettiostoksilla kahdessa eri ruokakaupassa. Se mikä ennen pandemiaa oli poikkeus on muuttunut arkiseksi ja monet siirtyivät tilaamaan elintarvikeostoksensa pysyvästi kotiin toimitettuina. Meillä on hyvä ruokakauppa niin lähellä, että käymme kaupassa ihan itse, osin myös sen takia että olemme aika impulsiivisia ruokailijoita ja suunnittelun on todettu johtavan meillä vain pilaantuneisiin tuotteisiin. Ruokakaupassa käydään siis päivittäin.
Valitsemistani kaupoista ensimmäinen on meidän lähikauppa, jota kotoisasti kutsutaan ihan "kotikaupaksi". Kotikaupan tuotteiden kuvat vasemmalla. Toiseksi valitsin Amazonin omistaman Whole Foods Marketin joka keskittyy luomutuotteisiin.
Näistä kahdesta asioimme itse useimmiten siinä omassa lähikaupassa. Kaikki valitut tuotteet ovat sellaisia joita meidän perheessä käytetään jatkuvasti, maitoa, leipää, munia...
Mitä ne ihan tavalliset tuotteet sitten maksavat?
Monijyväpaahtoleipää on pakastimessa pahan päivän varalle. Leivon leipää itse useamman kerran viikossa.
Monijyväpaahtoleipää on pakastimessa pahan päivän varalle. Leivon leipää itse useamman kerran viikossa.
Kananmunia meillä menee paljon ja meille ostetaan näitten ihan tavallisten munien lisäksi myös parempia munia aamiaiselle. Taviskananmunat menevät leivontaan ja ruuanlaittoon.
Broileria tulee käytettyä muodossa tai toisessa useamman kerran viikossa. Tässä luuttomia reisipaloja. Vaikka myös marinoita versioita löytyy, ostan omani maustamattomana jotta voin itse päättää suolan määrän, niissä valmiissa tuotteissa kun tahtoo olla usein turhan paljon suolaa. Syötiin meillä sitten broileria, possua tai naudanlihaa, ostan lihan luomuna.
Tuoreesta pinaatista saa hyvän salaatin ja salaattipinaattia myydäänkin niin pusseissa kuin rasioissakin. Myös useimmat vihannekset, hedelmät ja marjat tulee ostettua luomuna.
Appelsiinimehua ostetaan paitsi sunnuntaiksi niin myös arkiaamuihin ja koska näitä pullomallisia on helpompaa tunkea jääkaappiin kuin kanistereita, ostamme usein appelsiinimehumme näissä puolentoista litran pulloissa.
Banaanit myydään täällä usein kappalehintaan ja ne kuuluvat marjojen lisäksi meillä talouden hedelmävarastoon huolimatta siitä ettei allekirjoittanut itse syö banaania.
Viimeiseksi vielä mansikat. Oma herkku on vadelmat, Fredden mustikat, mutta lapset pitävät eniten mansikoista ja ovathan nämä kevään ensimmäisen sadon marjat aika taivaallisia. Kuvan marjojen määrä on sama huolimatta eri yksiköstä riippuen myyjästä.
Tarkka lukija huomaa että osassa Amazonin/Whole Foods Marketin tuotteista lukee "SNAP EBT eligible", se tarkoittaa että näitä tuotteita voi ostaa sosiaaliviraston ruoka-avulla. Meidän osavaltiossa viisihenkisen perheen maksimiavustus ruokaostoksiin on $771 kuukaudessa.
Jotta tähän yksikköjen sekametelisoppaan saadaan jotakin tolkkua on syytä puhua hinnoista tutummissa mittayksiköissä, ja sen lisäksi myös rahasta. Se onko kaupassa halpaa vai kallista kun riippuu siitä paljonko keskivertotyyppi saa liksaa.
Entä jos se sama keskivertoperhe siirrettäisiin jonnekin muualle tässä maassa? Otan tähän esimerkiksi ne kaksi kaupunkia josta suomalaisilla lienee eniten kokemusta - Fort Lauderdale ja Manhattan, New York.
Itse olen sitä mieltä että meillä on täällä aivan armottoman kallista, ja halpaa meillä on perinteisesti ollut kolme asiaa; autot, bensa ja alkoholi. Tästä listasta on jäljellä enää alkoholi vaikka toki bensa on Suomeen verrattuna edullista edelleen. Pullon (0.75l) Grey Goose vodkaa saa veroineen noin $11.
Kauppakassistaan kirjoitti myös Miia Kanarialta.
Kommentit
Lähetä kommentti